Blåtinden 1180 moh

Blåtinden eller den sovende soldat er en av de mest populære toppturene på Tromsø Fastland. Utfortraseen til OL i Tromsø var tenkt å legges fra Blåtinden. Med kort anmarsj er Blåtinden en veldig fin topptur om vinteren med gode muligheter for god snø. Her er turbeskrivelse fra turen min til den sovende soldat i Balsfjord.

Turbeskrivelse fra Worldcuptraseen.

Blåtinden på sommeren.

Blåtinden er en av fylkets mest besøkte topper, spesielt på vinteren myldrer det av folk i det som var den planlagte OL løypen i søknaden til Tromsø 2018. Blåtinden er i de siste årene også blitt satt på kartet av skialpinister, som konkurrerer om å gå opp og ned Blåtinden fortest mulig, rekorden er på 1 time og 7 minutter og det er Ola Berger som har den! Om du vil teste deg i forhold til norgeseliten er det bare å ta med stoppeklokken. Det har blitt arrangert både World cup og NM i skialpinisme på Blåtinden.

Blåtinden er kjent for sitt karakteristiske utseende når man kommer kjørene fra Nordkjosbotn. Et gammel sagn skal ha det til at Blåtinden sin form kommer av et troll som sovnet av av utmattelse i et forsøk på å tømme Ullsfjorden over i Balsfjorden. Den noe krevende oppgaven gjorde at trollet måtte ta seg en powernap, og at trollat var så utmattet at det ikke klarte å stå opp før de første solstrålene traff han. Vi som har lest eventyr vet at troll blir til stein under påvirkning av sollys:)

Parkering finner du med bygdehuset på Kantornes i forbindelse med skiskytterstadion. Fra Rundkjøringen i Tromsdalen er det 44 kilometer.

Fra start følges  veien noen hundre meter mot Laksvatn. Starten på stien er skiltet. Her følger man stien mot aksla som man følger gjennom skogen. Det er hogd en bred trase opp hele aksla. På knappe ca 460 moh dreier ruten nordover i retning av Blåtinden. Her starter et ganske slakt parti med litt opp og ned før det blir brattere opp mot gryta igjen.

Oppe ved ryggen kan man velge mellom å gå østryggen som er litt slakere men ofte avblåst eller å følge gryta opp. Om du går for alternativet med ryggen er det et bratt partie før du er oppe å ryggen før det slaker ut, mens det er jevn stigning fra 25-30 grader før det blir brattere helt øverst i gryta. På ca 1040 moh flater det ut og den siste biten til toppen går i slakt terreng.

På toppen er det fantastisk utsikt i alle retningene og gjestebok. Den enorme varden med overnattingsmulighet(!) som er bygget av Hans Olaf Nilsen og Rune Morten Johansen i 1996.

På nedturen har du en del forskjellige alternativer etter hvor bratt du ønsker nedkjøringen, det vanligste er å følge renna ned og følge normalruta til parkeringen.

Turdata:

Dato: 23. Desember 2014
Distanse: 9,48 kilometer
Høydemeter: 1160
Tidsfobruk: 1:50  (1:24 opp)

Beskrivelse av en alternativ sommerrute

Rute
Den sovende soldat fra E8
Bred trasè gjør turen gjennom skogen til en lek
Blåtinden fra trasèen i starten
Toppen med litt zoom
Videre oppover aksla er det samme kvaliteten
Punkt 590, på gode snøforhold kan man kutte svingen på tur til Blåtinden
Rune med Blåtinden i bakgrunnen i det flate partiet etter punkt 590
Like før renna starter
Utsikt mot Balsfjorden
Under dette besøket var det greie snøforhold, så vi gikk opp renna. Vanligvis brukes ryggen på turen opp, men den kan ofte være litt avblåst
Utsikt mot mange spennende topper rundt Gjømmerdalsbreen
Den lille toppvarden
Fint føre i skogen på en alternativ nedkjøring
Utsikt mot Fugltinden og aksla man går opp