Blåtinden 1180 moh

Blåtinden eller den sovende soldat er en av de mest populære toppturene på Tromsø Fastland. Med sørvendt eksposisjon og beliggenhet mot Balsfjorden er Blåtinden solrik og har blant fylkets fineste lysforhold i mørketiden. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Blåtinden.

Turbeskrivelse fra Worldcuptraseen.

Blåtinden på sommeren.

Blåtinden er en av fylkets best besøkte fjelltopper og spesielt i vintersesongen myldrer det av både lokale og skiturister i det som var den planlagte OL-løypen i søknaden til Tromsø OL 2018.

Det har også vært arrangert Norgescup, NM og verdenscup i randonee her noen år. Med start og mål ved skistadion har Ola Berger rekorden på solide 1 time og 7 minutter tur retur. Da det ble arrangert verdenscup ble Blåtinden gått oppstykket og dermed fikk Ola beholde rekorden sin.

Blåtinden er kjent for sitt karakteristiske utseende når man kommer kjørene fra Nordkjosbotn. Et gammel sagn skal ha det til at Blåtinden sin form kommer av et troll som sovnet av utmattelse i et forsøk på å tømme Ullsfjorden over i Balsfjorden. Den noe krevende oppgaven gjorde at trollet måtte ta seg en powernap, og at trollet var så utmattet at det ikke klarte å stå opp før de første solstrålene traff han. Vi som har lest eventyr vet at troll blir til stein under påvirkning av sollys. At teorien stemmer fikk vi se i 2022 i Netflixsuksessen: Troll.

Parkering finner du med bygdehuset på Kantornes ved skiskytterarenaen. Avstanden fra rundkjøringen i Tromsdalen er rundt 44 kilometer. Da Laksvatn skiskytterlag står for brøyting her settes det pris på en slant for nybrøyet parkering gjennom hele sesongen på Vipps 108656.

Fra start følger man veien ca en halv kilometer sørover i retning av Laksvatn. Startstedet for ruten beskrevet her er merket og følger, eller er i nærheten av den vanlige sommerruten til Blåtinden. Man starter med en ny halv kilometer i slakt terreng i retning av aksla. Når man når den er det en bred hugd trase som tar deg smertefritt gjennom skogen mens man følger aksla.

På rundt 460 moh dreier ruten nordover i retning av Blåtinden og jo høyere man går her jo slakere blir det. Om man holder en høyde på i overkant av 500 moh holder man seg i terreng godt under 30 grader i den småkuperte etappen i retning av gryta.

Når man når tindfoten har man valg om man vil følge østryggen som er noe slakere enn gryta, men ofte avblåst. Ved alternativet med ryggen er det bratteste partiet på rundt 700 moh på vei opp mot ryggen. I alternativet i gryta er det jevn stigning på rund 25-30 grader, før det blir litt brattere den siste biten. På rundt 1050 moh på toppen av gryta møtes sporene på begge alternativene og det er slakere den siste biten til toppen.

På toppen er det fantastisk utsikt i alle retningene og gjestebok. Orginalvarden med diameter på 2,39 meter ble bygd i 1887 og er fredet, mens påbygget ble påbegynt rundt 1990 og ferdigstilt i 1996 med Hans Olaf Nilsen, Arnt Ove Skjellberg og Rune Morten Johansen som byggmestere. Nå er varden rundt 4 meter med overnattingsmuligheter(!)

På nedturen har du en del forskjellige alternativer etter hvor bratt du ønsker nedkjøringen, det vanligste er å følge gryta ned og følge normalruta til parkeringen.

Turdata:

Dato: 23. Desember 2014
Distanse: 9,48 kilometer
Høydemeter: 1160
Tidsfobruk: 1:50  (1:24 opp)

Beskrivelse av en alternativ sommerrute

Rute
Den sovende soldat fra E8
Bred trasè gjør turen gjennom skogen til en lek
Blåtinden fra trasèen i starten
Toppen med litt zoom
Videre oppover aksla er det samme kvaliteten
Punkt 590, på gode snøforhold kan man kutte svingen på tur til Blåtinden
Rune med Blåtinden i bakgrunnen i det flate partiet etter punkt 590
Like før renna starter
Utsikt mot Balsfjorden
Under dette besøket var det greie snøforhold, så vi gikk opp renna. Vanligvis brukes ryggen på turen opp, men den kan ofte være litt avblåst
Utsikt mot mange spennende topper rundt Gjømmerdalsbreen
Den lille toppvarden
Fint føre i skogen på en alternativ nedkjøring
Utsikt mot Fugltinden og aksla man går opp