Rostafjellet 1559 moh

Rostafjellet ligger på kommunegrensen mellom Balsfjord og Målselv og er offisielt det høyeste fjellet i Balsfjord. GPS-målinger viser dog at Rostafjellet er forbigått av Vassdalsfjellet som kommunens høyeste fjell. Rostafjellet er en ganske lang fjelltur, og de fleste snur på Rostakulen som har vært med på ti på topp de senere årene. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rostafjellet.

Rostafjellet var oppgitt med en høyde på 1590 meter lenge, men senere målinger viser at fjellet er ca 1559 moh. De som har forsket på dette mener at det er skrevet feil høyde på overføringer av kart, og at fjellet var oppgitt til 1560 moh på et svenskt kart alt før det forrige århundreskiftet.  Det høyeste punktet er en brekuppel og høyden varierer en del gjennom året. Det høyeste punktet på fast fjell er varden som er mål til 1541 moh.

Startstedet for turen er ved Kongsvoll gårdsmuseum. Fra Øvergårdkrysset på E6 er det ca 31 kilometer hit. Det fins bra med parkeringsplasser her.

Starten av turen går etter en god og merket sti gjennom skogen i retning av Rostaaksla. Stien fører deg smertefritt gjennom skogen som ender rundt 450 moh, omtrent samtidig som man når Rostaaksla. Her dreier stien østover opp aksla. Starten av aksla er slak, før de siste ca 400 høydemeterne blir brattere.

Når man når Rostakulen 1274 moh ser man endelig dagens turmål og resten av turen er går i terreng der det er lettere å nyte turen enn under den lange sammenhengde motbakken til Rostakulen. Man må ned ca 70 høydemeter før man starter stigningen mot Rostafjellet langs ryggen.

Mellom 14 og 15oo moh er det en bratt bakke der det under vårt besøk i starten av juli var hard snø. Oppe på det store topplatået gikk vi mellom de tre kulene på breen for å måle høyden på de forskjellige toppene. Ingen av toppene var i nærheten av de 1590 meterne toppen er oppgitt til. Etter litt research på nettet etter turen viste at det var flere som hadde oppdaget det samme. Dette fører til at Vassdalsfjellet overtar Rostafjellets plass som Balsfjords høyeste fjell.

På toppen finnes det gjestebok i varden på 1541 moh, og du har fin utsikt i alle retningene.

Første besøk: 13, Juli 2008

Tidsforbruk: ca 6 timer

Har fått en del bilder av Øystein Pedersen for å kunne oppgradere turbeskrivelsen.

Rostafjellet fra Lille Russetinden
Rute
Rostafjellet om vinteren
Toppen av Rostafjellet fra Tverrelvdalsfjellet
Startstedet
Sånn passelig sti
Rostakulen
Ingenting å utsette på merkingen mot Rostakulen
Rostafjellet fra Rostakulen
På tur mot skardet mellom Rostakulen og Rostafjellet
Den siste biten mot toppen er småbratt med litt enkel klyving
Rostafjellets bre i 2008
2011 utgaven. En mnd senere rikrtignok
Unge Norheim på toppen av Rostafjellet
Utsikt mot Tamokdalenes mange spennende fjell
Mot Fjellfrøsvatnet
Retur fra toppen
Mot Rostakulen
Noen spennende formasjoner på ryggen mellom Rostafjellet og Rostakulen
Rostavatnet