Rostafjellet 1559 moh

Rostafjellet ligger på kommunegrensen mellom Balsfjord og Målselv og er offisielt det høyeste fjellet i Balsfjord. GPS-målinger viser dog at Rostafjellet er forbigått av Vassdalsfjellet som kommunens høyeste fjell. Rostafjellet er en ganske lang fjelltur, og de fleste snur på Rostakulen som har vært med på ti på topp de senere årene. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rostafjellet.

Rostafjellet var oppgitt med en høyde på 1590 meter lenge, men senere målinger viser at fjellet er ca 1559 moh. De som har forsket på dette mener at det er skrevet feil høyde på overføringer av kart, og at fjellet var oppgitt til 1560 moh på et svenskt kart alt før det forrige århundreskiftet.  Det høyeste punktet er en brekuppel og høyden varierer en del gjennom året. Det høyeste punktet på fast fjell er varden som er mål til 1541 moh.

Startstedet for turen er ved Kongsvoll gårdsmuseum. Fra Øvergårdkrysset på E6 er det ca 31 kilometer hit. Det fins bra med parkeringsplasser her.

Starten av turen går etter en god og merket sti gjennom skogen i retning av Rostaaksla. Stien fører deg smertefritt gjennom skogen som ender rundt 450 moh, omtrent samtidig som man når Rostaaksla. Her dreier stien østover opp aksla. Starten av aksla er slak, før de siste ca 400 høydemeterne blir brattere.

Når man når Rostakulen 1274 moh ser man endelig dagens turmål og resten av turen er går i terreng der det er lettere å nyte turen enn under den lange sammenhengde motbakken til Rostakulen. Man må ned ca 70 høydemeter før man starter stigningen mot Rostafjellet langs ryggen.

Mellom 14 og 15oo moh er det en bratt bakke der det under vårt besøk i starten av juli var hard snø. Oppe på det store topplatået gikk vi mellom de tre kulene på breen for å måle høyden på de forskjellige toppene. Ingen av toppene var i nærheten av de 1590 meterne toppen er oppgitt til. Etter litt research på nettet etter turen viste at det var flere som hadde oppdaget det samme. Dette fører til at Vassdalsfjellet overtar Rostafjellets plass som Balsfjords høyeste fjell.

På toppen finnes det gjestebok i varden på 1541 moh, og du har fin utsikt i alle retningene.

Første besøk: 13, Juli 2008

Tidsforbruk: ca 6 timer

Har fått en del bilder av Øystein Pedersen for å kunne oppgradere turbeskrivelsen.

Rostafjellet fra Lille Russetinden
Rute
Rostafjellet om vinteren
Toppen av Rostafjellet fra Tverrelvdalsfjellet
Startstedet
Sånn passelig sti
Rostakulen
Ingenting å utsette på merkingen mot Rostakulen
Rostafjellet fra Rostakulen
På tur mot skardet mellom Rostakulen og Rostafjellet
Den siste biten mot toppen er småbratt med litt enkel klyving
Rostafjellets bre i 2008
2011 utgaven. En mnd senere rikrtignok
Unge Norheim på toppen av Rostafjellet
Utsikt mot Tamokdalenes mange spennende fjell
Mot Fjellfrøsvatnet
Retur fra toppen
Mot Rostakulen
Noen spennende formasjoner på ryggen mellom Rostafjellet og Rostakulen
Rostavatnet
 • Helge

  Hei
  Litt av ett prosjekt. Spennende. Jeg så på det tredje bildet som du omtaler som Hatthagaisi. Det ligner på ett fjell jeg var oppe på da jeg var i forsvaret. Vi var tre stykker som reiste opp en lørdag, men jeg mener vi kalte det fjellet for Hattavarri. Ett fjell jeg forøvrig ikke fant på din liste. Vi hadde en fantastisk tur opp der i nydelig vær. Er det flere navn på det fjellet?

  Var foresten også oppe på Ruten som ligger på andre siden av Øverbygd, så det ser vist ut som jeg Har ett lite forsprang på deg når det gjelder 1000 meter i Målselv (enn så lenge). Da også til nydelig vær.

 • Helge

  Hei
  Litt av ett prosjekt. Spennende. Jeg så på det tredje bildet som du omtaler som Hatthagaisi. Det ligner på ett fjell jeg var oppe på da jeg var i forsvaret. Vi var tre stykker som reiste opp en lørdag, men jeg mener vi kalte det fjellet for Hattavarri. Ett fjell jeg forøvrig ikke fant på din liste. Vi hadde en fantastisk tur opp der i nydelig vær. Er det flere navn på det fjellet?

  Var foresten også oppe på Ruten som ligger på andre siden av Øverbygd, så det ser vist ut som jeg Har ett lite forsprang på deg når det gjelder 1000 meter i Målselv (enn så lenge). Da også til nydelig vær.

 • Det er samme fjellet, blir vel kalt Hattavarri lokalt, men står Hattagaisi på kartet. Bruker de navnene som står på kartet så man kan søke på Norgesglasset sine kart.

  Får satse på å ta deg igjen på Målselvtoppene i løpet av året.

 • Det er samme fjellet, blir vel kalt Hattavarri lokalt, men står Hattagaisi på kartet. Bruker de navnene som står på kartet så man kan søke på Norgesglasset sine kart.

  Får satse på å ta deg igjen på Målselvtoppene i løpet av året.

 • Helge

  Det begynner jo å bli en stund siden jeg var i forsvaret (1986 ) , men jeg husker godt første dagen vi sto ute på oppstillingsplassen i begynnelsen av januar og han løyntnanten som vi hadde skulle fortelle oss litt om stedet. Det var overskyet så vi kunne ikke se de høyeste toppene. Da hen hadde lagt ut om hvor stort stedet var og litt om andre ting så kom han inn på å fortelle litt om fjellene rundt og det var spesielt ett fjell han sa vi måtte besøke. Vi kunne ikke kalle oss ordenlige soldater før vi hadde vert oppe på det fjellet. Og det fjellet var nettopp Hattavarri. Vi kunne jo ikke se det fjellet og det skulle gå flere uker før vi kom til å se det fjellet, men en dag våknet vi opp til strålende sol og vi kunne se alle fjellene rundt leiren inklusiv Hattavarri. Om det var på grunn av det han løyntnanten hadde sagt eller om det bare er ett veldig fint fjell sett fra Øverbygd vet jeg ikke, men jeg måtte i hvertfall opp på det fjellet.

 • Helge

  Det begynner jo å bli en stund siden jeg var i forsvaret (1986 ) , men jeg husker godt første dagen vi sto ute på oppstillingsplassen i begynnelsen av januar og han løyntnanten som vi hadde skulle fortelle oss litt om stedet. Det var overskyet så vi kunne ikke se de høyeste toppene. Da hen hadde lagt ut om hvor stort stedet var og litt om andre ting så kom han inn på å fortelle litt om fjellene rundt og det var spesielt ett fjell han sa vi måtte besøke. Vi kunne ikke kalle oss ordenlige soldater før vi hadde vert oppe på det fjellet. Og det fjellet var nettopp Hattavarri. Vi kunne jo ikke se det fjellet og det skulle gå flere uker før vi kom til å se det fjellet, men en dag våknet vi opp til strålende sol og vi kunne se alle fjellene rundt leiren inklusiv Hattavarri. Om det var på grunn av det han løyntnanten hadde sagt eller om det bare er ett veldig fint fjell sett fra Øverbygd vet jeg ikke, men jeg måtte i hvertfall opp på det fjellet.

 • Mnt. Guy

  Hei, hvordan er toppene i Målselv å ta om vinteren? Er i forsvaret på Skjold dette året, og sikter på å ta fjellmynten, og håpet det er mulig å rekke før dimmisjon i juli. Er toppene greie å bestige til fots, evt. med stegjern på vinteren? Litt styr å dra med skiene opp.

 • Mnt. Guy

  Er da snakk om Hattavarre, Rostafjellet, Ruten, Høglikka og Kalvhauet (den siste er ikke noe å tenke på).