Vassdalsfjellet 1587 moh

Vassdalsfjellet er den høyeste toppen i både Balsfjord og Storfjord kommune og er på den eksklusive listen over 1500 meterstoppene i Troms. Vassdalsfjellet er en lang tur og har neppe veldig mange besøkende. Her er turbeskrivelsen fra den doble kommunetoppen.

Startstedet for turen er Harkinn i Tamokdalen. Fra Øvergårdkrysset er det ca 14 kilometer. Det er mulig å parkere ved Lyngenfjord Adventure sine gammer.

Starten av turen går etter Skogsvei med innslag av litt myr inn Finndalen/Vassdalen. Etter hvert er det en firehjulingvei videre. Krysningen av Vassdalselva kan by på litt problemer om du ønsker å komme deg tørrskodd over.

Etter å ha krysset elva siker man seg inn på ryggen til Vassdalsfjellet som man når etter knappe 5 kilometer. Starten av ryggen er med lyng og mose som underlag, mens den etter hvert blir brattere med noen få innslag av enkel klyving. Vi måtte ut av ryggen noen få steder, men ved å fulge reintråkkene er det greit å finne en bra rute.

Når man når fortoppen på 1278 moh er det en flat etappe på rundt 3 kilometer til «hakket» i Vassdalsfjellet som ligger mellom breen og Finndalsvatnet. Selve hakket er turens vanskeligste punkt og her hadde det vært veldig greit med stegjern. For å unngå 45 graders bratt blåis måtte vi smyge oss ned mellom breen og fjellet i bratt og løst terreng.

Etter hakket er det litt enkel klyving opp vestryggen til Vassdalsfjellet før man når det store platået. Når man kommer opp på platået er det en drøy kilometers gange til den vardeløse toppen.

For å unngå hakket på returen gikk vi ned mot Finndalsvatnet. Her var terrenget i kategorien svært vanskelig med en bratt nedfart med en del stup og løs steinur. Nede ved Finndalsvatnet er det veldig fint terreng ned Finndalen og ned oppruten. Her er det delvis sti.

Første besøk: 29 august 2010

Tidsforbruk: 6 timer

Distanse ca 28 km

Vassdalsfjellet fra Gallagaibi
Rute
Vassdalen lever opp til navnet sitt
Ryggen opp til fortoppen
Ryggen blir smalere jo høyere man kommer
Her måtte vi gå ut i høyresiden noen steder
Rune på de siste meteren før fortoppen
En litt smal rygg før man kommer på det store topplatået
4,5 «kjedelige» kilometer… Utsikten var riktignok upåklagelig
Langt…
Turens vanskligste punkt
Her gikk det ikke an å følge ryggen mere
Når det bratteste partiet på breen var unnagjort gikk det an å ake på nysnøen som lå inntil fjellet
Rune og hakket
Breen som er mye brattere enn det ser ut til
Rune oppe på toppen
Høyeste punktet
Ned mot Finndalsvatnet
En del partier som dette ned mot Finndalsvatnet
Finndalen
Veien ned fra Vassdalsfjellet
Rune studerer ruten ned til Finndalsvatnet