Daltinden 1533 moh

Daltinden er kjent som en av de beste skifjellene på Lyngenhalvøya. Det er noen flate kilometer i starten der du går inn Lyngsdalen, men anmarsjen betaler seg i form av ca 1300 høydemeter kjøring i en nordvendt fjellside. Daltinden er en kanon topptur på ski fra sent på høsten til sent på våren, og med et klokt rutevalg er Daltinden ett forholdsvis rassikkert fjell.  Her er turbeskrivelsen fra turen min til Daltinden.

 

Startstedet er Furuflaten, som er ca 1time og 45 minutter unna Tromsø med bil, om du tar Ullsfjordferga kan du være på startstedet en liten halvtime tidligere. Vi valgte å parkere ved en barnehage på venstresiden av elva, men det er muligheter til å finne parkering på andre siden av elva også i forbindelse med skiløypa du starter turen etter.

 

 

Fra barnehagen var det spor vi kunne følge umiddelbart, vi gikk noen hundre meter før vi kom til lysløypa. Den fulgte vi ca 2 km inn Lyngsdalen. Fra Lysløypas ende var det gode skispor videre inn Lyngsdalen. Det er en hytte 4-5 km inn Lyngsdalen, i tillegg er det den naturlige starten til populære skifjell som Daltinden , Pollfjellet og Rundfjellet. Så fra Mars og til snøen forsvinner har du «alltid» skispor du kan følge.

 

 

Det er mulig å starte stigningen ved en liten bekkedal ved Varas, men valgte vi å følge normalruten. Fra Varas var det en del steinur under snøen, noe som ga noen riper i skiene på nedturen.

 

Det var ett ganske slakt stykke før vi kom til ryggen av Daltinden på ca 700 moh. Vi fulgte ryggen i det bratteste partiet opp til litt over 1000 moh. Derfra begynte vi å krysse opp renna mot toppen. Fra ca 1400 moh flatet det ut, og den siste biten mot toppen var som en spasertur å regne.

 

På toppen var det en stor varde med trigpunkt, og det er nok en fantastisk utsikt i alle retningene som vi ikke fikk nyte. På en skyfri dag ville man kunne nyta synet av Jiehkkevarri, Steindalstindene, Gaskajiehkkicohkka, Bredalsfjellet, Vestbreen osv…

 

Nedturen svarte til forventningene, med fin kjøring ned til 200 moh. Snøen var fantastisk ned til 1000 meter. Konklusjonen er at Daltinden ikke skuffet og ryktet som en av de bedre skifjellene i Lyngen er velfortjent.

Tidsforbruk: 5 timer

 

Daltinden fra Rundfjellet
Ruten vi gikk
Daltinden fra Jarle Nilsen sitt 3D kart av Lyngenhalvøa
Toppen av Daltinden fra startedet på Furuflaten
Toppen av Daltinden med Zoom fra Skibotn
Fra startstedet, Det var noen italienere(?) på tur, men de valgte å gå til en annen topp(!)
I starten av Lyngsdalen
Her er Italienertoppen; Nedretinden 993 moh
Gode spor inn Lyngsdalen
Daltinden. Bildet tatt ca 4 km inn i Lyngsdalen
Endelig klar for å gå noen høydemeter etter noen flate kilometer i starten
Petter på tur opp mot Daltinden
Ser ut til at det er en del vind her...
Petter med det som skulle vært en fantastisk utsikt mot Gaskajiehkkicohkka, Vestbreen Bredalsfjellet og Rundfjellet
På 1200 moh opp renna
Yr, Storm og Pent hadde alle meldt skyfritt og sol...HAHA
Petter nesten på toppen, disse skisporene mine var ikke av Balgesvarrikvalitet
Toppbildet
En hustrig vind gjorde at toppoppholdet ble noe kortere enn ønsket