På kugo.no

finner du turbeskrivelser fra fjelltoppene jeg besøker. Jeg samler på toppene over 1000 meter i Troms, så hovedfokus er disse 666 toppene. Jeg går også en del andre turer, de blir også lagt ut på nettsiden.

Daltinden 1533 moh

Daltinden er kjent som en av de beste skifjellene på Lyngenhalvøya. Det er noen flate kilometer i starten der du går inn Lyngsdalen, men anmarsjen betaler seg i form av ca 1300 høydemeter kjøring i en nordvendt fjellside. Daltinden er en kanon topptur på ski fra sent på høsten til sent på våren, og med et klokt rutevalg er Daltinden ett forholdsvis rassikkert fjell.  Her er turbeskrivelsen fra turen min til Daltinden.

 

Startstedet er Furuflaten, som er ca 1time og 45 minutter unna Tromsø med bil, om du tar Ullsfjordferga kan du være på startstedet en liten halvtime tidligere. Vi valgte å parkere ved en barnehage på venstresiden av elva, men det er muligheter til å finne parkering på andre siden av elva også i forbindelse med skiløypa du starter turen etter.

 

 

Fra barnehagen var det spor vi kunne følge umiddelbart, vi gikk noen hundre meter før vi kom til lysløypa. Den fulgte vi ca 2 km inn Lyngsdalen. Fra Lysløypas ende var det gode skispor videre inn Lyngsdalen. Det er en hytte 4-5 km inn Lyngsdalen, i tillegg er det den naturlige starten til populære skifjell som Daltinden , Pollfjellet og Rundfjellet. Så fra Mars og til snøen forsvinner har du «alltid» skispor du kan følge.

 

 

Det er mulig å starte stigningen ved en liten bekkedal ved Varas, men valgte vi å følge normalruten. Fra Varas var det en del steinur under snøen, noe som ga noen riper i skiene på nedturen.

 

Det var ett ganske slakt stykke før vi kom til ryggen av Daltinden på ca 700 moh. Vi fulgte ryggen i det bratteste partiet opp til litt over 1000 moh. Derfra begynte vi å krysse opp renna mot toppen. Fra ca 1400 moh flatet det ut, og den siste biten mot toppen var som en spasertur å regne.

 

På toppen var det en stor varde med trigpunkt, og det er nok en fantastisk utsikt i alle retningene som vi ikke fikk nyte. På en skyfri dag ville man kunne nyta synet av Jiehkkevarri, Steindalstindene, Gaskajiehkkicohkka, Bredalsfjellet, Vestbreen osv…

 

Nedturen svarte til forventningene, med fin kjøring ned til 200 moh. Snøen var fantastisk ned til 1000 meter. Konklusjonen er at Daltinden ikke skuffet og ryktet som en av de bedre skifjellene i Lyngen er velfortjent.

Tidsforbruk: 5 timer

 

Daltinden fra Rundfjellet

Ruten vi gikk

Daltinden fra Jarle Nilsen sitt 3D kart av Lyngenhalvøa

Toppen av Daltinden fra startedet på Furuflaten

Toppen av Daltinden med Zoom fra Skibotn

Fra startstedet, Det var noen italienere(?) på tur, men de valgte å gå til en annen topp(!)

I starten av Lyngsdalen

Her er Italienertoppen; Nedretinden 993 moh

Gode spor inn Lyngsdalen

Daltinden. Bildet tatt ca 4 km inn i Lyngsdalen

Endelig klar for å gå noen høydemeter etter noen flate kilometer i starten

Petter på tur opp mot Daltinden

Ser ut til at det er en del vind her...

Petter med det som skulle vært en fantastisk utsikt mot Gaskajiehkkicohkka, Vestbreen Bredalsfjellet og Rundfjellet

På 1200 moh opp renna

Yr, Storm og Pent hadde alle meldt skyfritt og sol...HAHA

Petter nesten på toppen, disse skisporene mine var ikke av Balgesvarrikvalitet

Toppbildet

En hustrig vind gjorde at toppoppholdet ble noe kortere enn ønsket

Stikkord: , , , , , ,

You might also like

Trollvasstinden 1440 moh
Trollvasstinden er en av Lyngens råeste utsiktstopper og en av Norges 85 topper med primærfaktor over...
Breidalfjellet 889 moh
Breidalfjellet er med fornuftig rutevalg relativt trygg topptur ca 30 minutters kjøretur unna Tromsø...
Daltinden 1533 moh
Kartblad: Storfjord Kommune: Lyngen (8) Primærfaktor A: ca 485 meter Primærfaktor B: ca 280...
Ullstinden, sørtoppen 1078 moh
Ullstinden er et kjent skifjell i Tromsøområdet med nydelig utsikt mot Lyngsalpene fra toppen fra sin...