Njunis 1717 moh

Njunis er den høyeste toppen i Målselv kommune og tredje høyest i fylket. Turen til Njunis er lang med solide  10,8 kilometer i i luftlinje fra startstedet til toppen. På toppen har forsvaret bygget en radarstasjon under den kalde krigen med en 9 km lang tunell fra Gården Frihetsli i Dividalen. Jeg gikk Njunis sammen med sørtoppen, Dreggfjellet og Bærhaugen. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet Øvre Divifoss er noen hundre meter fra veiens ende i Dividalen. Distansen fra Øverbygd er ca 42 kilometer. De siste ca 6 kilometerne har bomavgift på 50 kroner. Ved Øvre Divifoss er det en stor parkeringsplass.

I starten av turen er det god sti ned mot Divifossen og det er broer over fossen og noen gryter ved elva i løpet av turens første halve kilometer. Herfra blir stien gradvis dårligere mens man tar høyde litt nord for Nesen. Rundt 600 moh forsvinner stien helt og man starter på en lang slak etappe i viddeterreng mot foten av Njunis på rundt 1000 moh.

Når man starter på sørøstryggen til Njunis sin sørtopp blir det brattere og vidderterrenget blir byttet ut med steinur. Mellom 13 og 1500 moh er det ganske bratt før det flater ut den siste kilometeren til sørtoppen hvor det er en liten varde.

På ferden videre mot Njunis sin hovedtopp må man ned ca 110 høydemeter før stigningen på rundt 200 høydemeter starter på vei mot Målselvs høyeste topp. en på ca 200 høydemeter opp til kommunetoppen i Målselv. På toppen av fjellet  på toppen er det en gedigen radarstasjon som kan senkes ned. Som den høyeste toppen i Indre Troms er utsikten upåklagelig.

Neste mål for turen var Dreggfjellet og etappen startet med en tur innom sørtoppen igjen, før jeg fortsatte etter østryggen ned mot Nattfossen. Her er det ganske bratt mellom 12 og 1400 moh til skardet mellom Njunis og Dreggfjellet på 1114 moh.. Turen opp til Dreggfjellet er slakere, men man må over noen småtopper først så det blir litt opp og ned. På toppen av Dreggfjellet var det en stor varde meget bra utsikt, spesielt mot nord og øst.

Dagens siste topp var Bærhaugen og jeg gikk ned den bratte østsiden på Dreggfjellet i svært løs steinur, noe som var turens minst fornøyelige parti.  Tok sikte på sørvestryggen til Bærhaugen som jeg fulgte opp til toppen. Bærhaugen har en fin firkantet varde på toppen.

Jeg gikk ned i sørsiden av Bærhaugen og fulgte en slags hylle under Dreggfjellet i rundt ei halv mil til jeg kom til stien jeg fulgte opp til Nesen i starten av turen. Noen bratte elvedaler på denne etappen som gav noen ekstra høydemeter.

Tidsforbruk: 8,5 timer på turens ca 30 kilometer og 2500 høydemeter.

Rute
Stien fra Øvre Divifoss
Bro over fossen
Øvre Divifoss
Over skogen, Dreggfjellet som man må gå forbi til høyre
Starten av ryggen til Njunis sin sørtopp som jeg gikk opp, toppen ligger i tåke
En tåkefri sørtopp
På tur opp ryggen
800 flate meter til toppen
Utsikt mot Njunis
På sørtoppen, utsikt mot Njunis
På tur ned i skaret mellom toppene forsvant tåka
Folksomt på toppen
På tur ned fra Njunis
Utsikt mot Dreggfjellet fra sørtoppen
Dreggfjellet fra skaret
Njunis fra skaret, sklidde på snøen
En av Dreggfjellets fortopper med Njunistoppene bak
Toppen av Dreggfjellet
Varden med Njunis bak
Ned mot Bærhaugen
Ned den bratte og løse østsiden på Dreggfjellet
Bærhaugen
Dreggfjellet
På ryggen til Bærhaugen
Varden på Bærhaugen, utsikt mot Lille og Store Jerta
Ned fra Bærhaugen, fulgte «hylla» tilbake mot stien
Noen av elvene var litt vanskelig å komme over