Istinden / Dalsfjellet 1482 moh

Istinden eller Dalsfjellet er den anonyme naboen til Store Russetinden og ligger like bak Halvorsfjellet. Jeg kombinerte Istinden med Halvorsfjellet og Lille Istinden. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ved veien som går opp til Skytterbanen på Nordkjosbotn. Jeg parkerte ved skiltet til den merkende ruten til Kjusakdalen via Russedalen. Parkeringen ligger på gammelveien rundt 600 meter vest for undergangen under E8.

Turen starter etter veien opp til skytterbanen, før den fortsetter etter vei og deretter merket sti videre inn Russedalen. Det er en trimpostkasse etter knappe tre kilometer på rundt 300 moh, like før Skardelva renner ned i Russedalselva.

Jeg fulgte stien til jeg krysset Skardelva før jeg tok høyde på sørsiden av Skardelva opp mot Ramneskaret. Det er jevn bratt stigning etter lyng og mose opp til 700 moh. Herfra slaker det ut og det blir betydelig mer stein videre opp til Ramneskaret. Det er et kort parti med skikkelig stor og grov steinur.

Fra skaret på 1035 moh er det bare en halv kilometer til toppen av Halvorsfjellet. Det er en liten varde på toppen, med Otertinden som høydepunktet utsiktsmessig.

Jeg returnerte til Ramneskaret igjen og startet den bratte stigningen opp mot Raudtinden 1275 moh. Det er 200 bratte høydemeter først, før det slaker ut over Raudtinden og man må ned noen høydemeter før Istindskaret (ca 1220 moh)

Her starter stigningen igjen mot Istinden og utsikten er best fra den store varden på 1442 moh helt nord på platået. Deretter er det tilnærmet flatt videre til det høyeste punktet som ligger rundt en halv kilometer sørover. Det er litt uenighet om hva som er det høyeste punktet, da det er bygd rikelig med varder.

Jeg fulgte sørryggen videre i enkel steinur til skaret på 1051 moh før jeg tok fatt på den bratte stigningen opp mot Lille Istinden. Relativt ukomplisert, men mye stein og bratt. Fra toppen er det fin utsikt sørover mot bl.a. Lille Russtinden og Tverrdalstindan som jeg gikk sammen med Blåbærtinden i sommer.

Returen fra Lille Istinden er bratt i starten, før det slaker ut og jeg holdt meg i nærheten av bekken ned mot Russedalskaret. Jeg tok en omvei på en liten kilometer for å skrive navnet mitt i postkassen i gammen som ligger like sør for det lille vannet i Russedalskaret.

Fra gammen er det merket de drøye syv kilometerne ned til parkeringen. Det er litt vanskelig å følge merkingen der det er mest stein, men ruten ned Russedalen er selvforklarende. Med rundt 4,5 kilometer igjen blir det tydelig sti.

Turdata

Dato: 1 Oktober 2022
Distanse: 21,36 kilometer
Høydemeter: 1897
Tidsforbruk: 4:30
GPS-plott fra gps3d.no

Istinden fra Lille Istinden
Ruteforslag
Starten av stien til Kjusakdalen
Halvorsfjellet og Istinden. Hadde vært god om jeg fant en tur med mindre sol i dag
Skilinja på østsiden av Store Russetinden
Like før trimpostkassen
Fulgte sørsiden av Skardelva opp
Inn Russedalskaret
Litt mer sol på Balsfjorden
Store Russetinden
Inn Ramneskaret
I den store steinura
Like før skaret og sola
På vei mot Halvorsfjellet
Rieppetinden 1493 moh
Videre mot Raudtinden og Istinden
Det store platået på Halvorsfjellet som ødelegger utsiktenmot Balsfjorden
Blåtinden i midten
Markenestindan
Opp mot Raudtinden fra Ramneskaret
Snart må Istinden bytte navn
Mot punkt 1442 på Istinden og den store varden
I Istindskaret
Halvorsfjellet
Varden på 1442
Jiehkkevarri bak i midten
Balsfjorden
Vinter på det høyeste punktet
Storvasstinden 1244 moh
Lille Russetinden
Tverrdalstinden og Blåærtinden
Ned mot skaret mellom Istinden og Lille Istinden
Lille Istinden
Markenestinden
Istinden fra Lille Istinden
Ned Svensborgdalen fra toppen
Markenestindan, Rakeltinden og Store Russetinden
Ned mot Russedalsskaret
Gammen like til venstre for vannet
Gammen
Mot Russedalsskaret
Her kom jeg ned
En sauflokk i skaret
Merket sti ned Russedalen

Kommentarer

3 kommentarer til “Istinden / Dalsfjellet 1482 moh”

 1. Kugo avatar
  Kugo

  Oppdatert turbeskrivelse fra Halvorsfjellet, Istinden og Lille Istinden

 2. Fønix avatar
  Fønix

  Hei.
  Mange, mange takk for nydelige bilder og fine turbeskrivelser. Du og de du har/hatt med deg må være laget av stål og stein. Min forgagne mor vokste opp ca. 5 km østover fra Nordkjosbotn mot Øvergård. Da jeg som liten gutt engang på 60-tallet var på ferie på Elvemo/ «Oinner Bakken» hos min mormor & morfar, ble jeg veldig fascinert av et fjell som reiste seg opp fra Storelva/ Nordkjoselva som en pyramide helt opp i himmelen. Dette fjellet befinner seg til venstre for Innerfjellet, Lille Istind og Halvorfjellet sett fra Elvemo og Bakkejord. Har sett på kartet og funnet ut at den heter Stortinden 1174 m.o.h. Har du vært der, eller har du planer om å gå dit? Om så, kan du være snill å ta bilder ned mot Nordkjoselva (Storelva) mot nordvest? Kunne ikke finne den i oversikten din over Balsfjords fjell over 1000 m.o.h. Men mulig jeg har oversett noe. Btw, dalen opp mot Innerfjellet/ Lille Istind heter Kjusakdalen. Vennlig hilsen Tor.

 3. Frode B Nordlio avatar
  Frode B Nordlio

  Hei. Kommer selv fra gården nedenfra Store Russetind ….Har selv vært på mange turer i fjellet der du var her men, har tilgode å ha vært på Dalsfjellet…..Flotte bilder…..Takk for at du deler dette med oss andre… Frode B Nordli.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *