Istinden / Dalsfjellet 1482 moh

Istinden eller Dalsfjellet som det også bli kalt faller litt bort sammen med Store Russetinden som ligger litt foran tiltross for at Dalsfjellet er nesten 80 meter høyere. Jeg gikk Dalsfjellet sammen med Lille Istinden etter noe som nok passer best som sommertur. Ved vinterbesøk er det nok greiest å starte fra Sætre, å gå via Halvorsfjellet siden dalen opp Skardelva er rasutsatt. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Dalsfjellet og Lille Istinden.

Startstedet ved skytterbanen ved Russenes på Nordkjosbotn ligger ca 1 times kjøretur fra Tromsø. Ta av med vekta på Nordkjosbotn å følg gammelveien noen kilometer mot Storsteinnes. Ved Russenes går det en skogsvei opp til skytterbanen, der er det mulig å parkere noen biler ved bommen.

Den første biten går etter god skogsvei litt foorbi skytterhuset, før du følger en god sti inn Russedalen mot Skardelvas utløp i Russedalselva. Der elvene krysses er det en trimpostkasse på ca 300 moh som har en del besøk. Jeg fulgte elvas høyreside opp mot Ramnesskardet, den første biten var etter lyng og mose, når du er ferdig med det bratte partiet er det mye stein videre. Det enkleste videre her er å fortsette helt opp til Ramnesskardet, men jeg så selvfølgelig en fristende renne jeg måtte teste uten stegjern på hard snø. Måtte krype opp på siden av «isbreen» opp renna, enkelte plasser var det litt i utgangspunktet enkel klatring, som ble vanskelig på vått berg. Vil ikke anbefale denne ruten uten stegjern og øks såpass sent på høsten.

Oppe av renna var det vanskligste over og det var en enkel spasertur opp til toppen via Raudtindens punkt 1275. Den beste utsikten fra Dalsfjellet var fra den store varden på punkt 1442, derfra var det fantastisk utsikt over Balsfjorden. Videre bak mot det høyeste punktet var det slett og det var litt ueneighet blandt vardebyggerene om hva som var det høyeste punktet da det var varder på flere plasser.

Ned de litt over 400 høydemeterne før oppstigningen til Lille Istinden var det også greit å gå, før det ble litt brattere igjen opp til Lille Istinden, men ikke noe vanskelig. På toppen av Lille Istinden var det en liten varde og fin utsikt mot de litt «ukjente» og utilgjengelige fjellene i Tamokdalen. Ned fra Lille Istinden gikk jeg samme veien som jeg gikk opp, før jeg gikk ned mot Russedalsskaret. Derfra fulgte jeg Russedalen ned mot trimpostkassen. Den siste biten mot trimpostkassen var det lite brukt sti som var merket med Turlags «T’er», men stien var av så dårlig forfattning at det ikke var lett å følge den. Uansett var det bare å følge den åpne dalen ned mot postkassen.

Første besøk: 12. September 2010

Tidsforbruk: ca 6 timer

Dalsfjellet fra Kjuksaskardet
Lille Istinden fra Kjuksaskardet
Rute
Lille Istinden og Dalsfjellet fra Lille Russetinden
Dalsfjellet fra skytterbanen, Halvorsfjellet i front
Store Russetinden fra en uvanlig vinkel
Stien inn Russedalen
Dalsfjellet
Skardelva
Balsfjorden med Svartnestinden, Snømannen, Andersdalstinden og Tverrbotnfjellet
Ramnesskardet
Markenestindan og Store Russetinden
En fristende (?) renne
Opp renna
Ned den bratte renna som ikke egnet seg å gå uten stegjern på hard snø
Litt enkel klatring når jeg ikke torte å følge renna lengre
Oppe på Raudtindens punkt 1275, utsikt mot Store Russetinden, Markenestindan og Rakeltinden
Dalsfjellet fra Raudtinden
Varden på punkt 1442
Markenestindan. En Markenestindtravers måtte vært noe for folk som liker utfordringer
En av flere varder på topplatået
Lille Istinden i lett tåke
Lille Istinden med Innertinden i bakgrunnen
Lille Istinden fra skardet
Den bratte østsiden av Lille Istinden
Dalsfjellet
Toppen av Lille Istinden med utsikt mot Svendborgtinden
På toppen, utsikt mot Innertinden
Ned mot Russedalsskardet
I russedalsskardet
Ned Russedalen med rester av en turlags T
Ned mot startstedet