Vassdalsfjellet 1587 moh

Vassdalsfjellet er den høyeste toppen i både Balsfjord og Storfjord kommune og er på den eksklusive listen over 1500 meterstoppene i Troms. Vassdalsfjellet er en lang tur og har neppe veldig mange besøkende. Her er turbeskrivelsen fra den doble kommunetoppen.

Startstedet for turen er Harkinn i Tamokdalen. Fra Øvergårdkrysset er det ca 14 kilometer. Det er mulig å parkere i starten av veien inn mot Camp Tamok sine gammer.

Starten av turen går etter Skogsvei med innslag av litt myr inn Finndalen/Vassdalen. Etter hvert blir det firehjulingvei og Vassdalselva krysses via ei bro.

Etter å ha krysset elva sikter man seg inn på ryggen til Vassdalsfjellet som man når etter knappe  fem kilometer. Starten av ryggen har lyng og mose som underlag, mens den etter hvert blir brattere med noen få innslag av enkel klyving. Vi måtte ut av ryggen noen få steder for å komme oss videre, men ikke noe vanskelig.

Fra fortoppen på 1278 moh som blir kalt Cahcevahnjunni starter en nokså flat etappe på rundt 3,5 kilometer nordøstover på det store platået. Når etappen er unnagjort når man ett hakk i egga, der det er stup på sørsiden og isbre på nordsiden. Hakket her er turens vanskeligste punkt og det er nok greit med stegjern her om det ikke er veldig varmt. Under vårt besøk i drøye 20 varmegrader satt vi oss ned og aket ned 40 høydemeter på bratt snødekt isbre.

Etter hakket er det litt enkel klyving opp vestryggen til Vassdalsfjellet før man når det store platået. Når man kommer opp på platået er det en drøy kilometers gange til det høyeste punktet. Fra toppen er det fin utsikt i alle retningene.

Vi valgte en annen rute ned og fulgte østryggen en liten kilometer langs stupet i nordøst der det ligger en fin isbre over Finnelvskaret. Dette var turens utsiktsmessige høydepunkt.

Planen videre var å følge sørryggen ned mellom vatn 938 og Finndalsvatnet, men på rundt 1400 moh er det et lite stup på ryggen. Med snøsmelting etter sommerens snøfall tok vi ikke sjansen på å klyve ned en våt og bratt renne på ryggen og måtte traverse nordover i siden for å komme oss ned. Ganske dritt terreng med bratt ur og stup. Vi kom oss ned etter å ha letet litt i siden og passerte Finndalsvatnet på nordsiden.

Deretter løp vi i flott viddeterreng ned på nordsiden av elva i Finndalen. Her er halve etappen uten vei, mens de siste 5,5 kilometerne av turen går etter firehjulingveien vi fulgte i starten av turen.

Turdata

Dato: 28 Juli 2021
Distanse: 26,1 kilometer
Høydemeter: 1588
Tidsforbruk: 5:10 (2:30 opp)
GPS-logg fra gps3d.np

 

Ruteforslag. Vi kom oss riktig nok ikke ned ryggen pga våt stein
Camp Tamok

 

Mot fortoppen
Tamokfjellet
I det bratteste partiene opp ryggen
Fortoppen
Mats med Tamokdalsklassikeren Hattavarre over hodet. Videre er Litkjfjellet bak Sjufjellet, Botnskarfjellet, Innertinden og Blåbærtinden
Vassdalen
Toppen av Vassdalsfjellet. Hakket i det mørke partiet
Finndalsbotn og Finndalsvatnet
Isbreen ved hakket
Aking ned breen. Subotimalt med kort shorts
Hakket
Breen ned mot Vassdalen
Otertinden foran Jiehkkevarri
Tilbake mot fortoppen
Barras og stupet ned mot breen og Finnelvskaret
Pältsan 1442 moh på svensk side av grensen
Finndalsvatnet. Her måtte vi lete litt vestover for å komme oss ned
Finndalen
En reinflokk som kjøler seg ned på snøen
Litt akrobatikk for solebilde
Hakket fra Finndalsvatnet.
Siden vi gikk ned
Doppartinden til høyre
På firehjulingveien
Vassdalsfjellet på retur
Broen over Vassdalselva

Kommentarer

3 kommentarer til “Vassdalsfjellet 1587 moh”

 1. Kugo avatar
  Kugo

  Oppdatert turbeskrivelse

 2. Kent-Hugo avatar
  Kent-Hugo

  Heisann. I følge kartene stemmer dette, men i virkeligheten stemmer det ikke med tilnærmet 100% sannsynlighet. Varden på Rostafjellet som står på det tilnærmet høyeste faste punkt er oppgitt til 1541 moh. Det er IKKE 50 meter tjukk is på toppen og GPS-målinger uavhengig av hverandre viser en høyde på mellom 1550 og 1560 moh. 

  På det gamle amtskartet Tromsø utgitt i 1874, har fjellet høyden 4965 norske fot. Omregnet til meter blir det 1557,8, mens toppen er oppgitt til «Ruostafjell»  1559 moh på svenska generalstabsbladet 1 Råstojaure utg 1888.

 3. Terje avatar
  Terje

  Hei.
  Etter det jeg kjenner til er Rostadfjellet /Skongagaisi (1590moh.), Balsfjords høyeste fjell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *