Rappgamtinden 1014 moh

Rappgamtinden som er plassert på østsiden av den nordlige delen av Lyngenhalvøya ligger noe vanskelig til for besøkende,  og er den mest utilgjengelige toppen i Lyngsalpene. Det enkleste alterternativet for å bestige Rappgamtinden uten båtskyss er en tur på ca 3000 høydemeter via skardet mellom Tverrbakktinden og Synbakktinden. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Rappgamtinden.

 

Starten av turen vår gikk fra Spåkenes, hvor vi fikk båtskyss av Torbjørn Berg som driver Spåkenes Sjøbuer AS den drøye mila fra Spåkenes til Rappgammen. Turen over Lyngenfjorden tok ca 20 minutter.

 

Fjæra i Rappgammen er preget av mye enorme steiner, så om du er så sporty at du padler over Lyngenfjorden så vil du slite med å få en kajakk på land her. Da må du nok nøye deg med å parkere kajakken i Indre Gamvika som Eivind Smeland og Stein Tronstad i en artikkel fra Fjellvåken, måtte gjøre da de besøkte Rappgamtinden.

 

Fra fjæra er det 60 bratte høydemeter som får opp pulsen, før det flater litt ut i noen høydemeter. Starten av Nordøstryggen har noen få klyvepartier i bjørkeskogen opp mot 300 moh. Med Rappgamtindens østside som stuper rett ned i havet er utsikten alldeles fantastisk over Lyngenfjorden mot Djupvik Uløya, Skjervøy og Arnøya fra start.

 

Over skogen er ryggen forholdsvis grei å gå videre oppover med noen få litt brattere partier som krever litt klyving. På ca 600 moh er det en liten fortopp som er markert med en liten varde. Herfra reiser ryggen seg og ettehvert kommer turens vanskligste parti med knappe 30 høydemeter som stortsett består av klyving, vi holdt oss på ryggen hele tiden og kom oss relativt greit forbi turens bratteste parti som mellom 650 og 700 moh.

 

På ca 750 moh er mesteparten av turen gjort og man kan gå å nyte den fantastiske utsikten de siste 250 slake  høydemeterne til toppen av Rappgamtinden. På toppen er den en lite mosekledd varde. Fra toppen ser man noen spenstige pinakkler sørover og de imponerende nabotoppene Tverrbakktinden, Hattetinden og Stortinden. Man ser også Maursundtindene, Store og Midtre Kågtinden på Skjervøy, videre bak ser man også Kvænanagstindene og helt bak til Øksfjordjøkelen

 

Etter en god pause på toppen startet vi på returen som gikk etter samme rute ned mot ca 400 moh, derfra gikk vi ned mot Rappgamdalen i den mosekledde nordsiden. Nede i Rappgamdalen er det litt stor steinur før vi kom inn på «oppruten» igjen.

 

Turen er på ca 4 kilometer totalt, i rolig tempo med gode pauser brukte vi nesten 6 timer på turen.

 

Jan R Olsen sin rapport fra turen

Rappgamtinden fra Spåkenes
-
Ruten vi gikk
Utsikt over Lyngenfjorden fra Spåkenes Sjøbuer
Store Vaggastinden fra båten
Store Reindalstinden og Støvelbreen
Fjære i Rappgammen
Voksen stein i fjæra
Dårlig tilrettelagt for besøkende i Rappgamdalen
Nordøstryggen
Solid utsikt alt på 100 moh
-
Rappgamdalen og Tverrbakktinden 1392
Jan R Olsen speider mot Uløya
-
-
Potensiell skibakke
Noen klyvepartier på ryggen
På ca 450 moh
Sånn passelig bratt i øst
-
-
Foran Uløya
-
Fortoppen
Noen meter ned i nordsiden av ryggen på ca 650 moh
-
-
-
-
På 760 moh er det meste av turen gjort
Toppen
Store Peppartinden spisse toppen bak til venstre
-
En spenstig pinakkel mot sør
Tverrbakktinden 1392
Varden foran Hattetinden 1316 mog
-
Jan R på toppen av Rappgamtinden
Maursundtindene, bak til høyre kan man se Kvænansgtindene og Øksfjordjøkelen
Store og Midtre Kågtinden
Mot Spåkenes
-
-
-
-
Jan R med litt akrobatikk på returen
-
-
Ned mot Rappgamdalen
Elva som kommer ut av steinura i Rappgamdalen
Spenstige steinrenner
Inn Rappgamdalen
En del stor stein i Rappgamdalen
Båtskyssen på vei
Rappgamtinden
Spåkenes sjøbuer
  • Reijoha3

    Ser da ut som en flott tur, trur æ må komme meg ditt.Men tverrbaktinden må også takes. har du vært på denne ?

  • Kent-Hugo

    Rappgamtinden er en fantastisk tur, har siklet lenge på denne toppen. Ikke vært på Tverrbakktinden enda, men står høyt på ønskelista for våren 2013 🙂

  • Even Torske

    http://www.youtube.com/watch?v=foKc8FJO60k Her har du utdrag fra turen fra kugos turkamerats perspektiv. Noen særdeles friske partier, vet ikke om det er goproe som gjør det men satan så eksponert noen partier ned der var.