Sofiatinden, østre topp 1237 moh

Sofiatindens østre topp er en fin skitopp ca 1 kilometer øst for den «vanlige» Sofiatinden. Vi gikk Sofiatindens østre topp sammen med Sofiatinden 1222 og Sultinden i en tur på ca 10 kilometer og 1800 høydemeter.

Start ca ved Storsteinnes i Kjosen i Lyngen. ca 12 km fra Lyngseidet/8 kilometer fra fergeleiet på Svensby. Det finnes noen parkeringsplasser langs veien. For overnatting på Lyngseidet Magic mountain Lodge

Starten av turen går over et jorde og videre i slakt terreng på østsiden av Løbergelva. På rundt 200 moh blir det brattere og man følger elvedalen videre til man når rundt 500 moh. Deretter dreier ruten østover til man nærmer seg det lille navnløse vatnet som ligger i dalen mellom Sultinden og Sofiatinden.

Her starter stigingen på rundt 400 høydemeter opp topphenget. Ruten følger en ganske bred renne som er drøye 30 grader i starten og i overkant av 35 grader på det bratteste. Renna fører deg rett opp til toppen og på godt føre er det null problem å komme seg helt opp med ski på beina.

Distansen på ca 3 kilometer brukte vi 2 timer på. Utsikten fra toppen er førsteklasses, med utsikt mot store deler av Tromsø fastland, og mange spennende Lyngentopper som Store Fornestinden, Jihekkevarri, Store Jægervasstinden, Store Lenangstinden , Østre Lenangstinden og Trollvasstinden.

Da vi skulle videre mot 1237 toppen til Sofiatinden ble nedkjøringen noe redusert for å unngå for mange ekstra høydemeter på turen. Vi fulgte en renne like vest for toppen ned mot 900 moh før vi begynte å traversere østover i siden mot turens andre topp. På ca 840 moh tok vi på skifellene og startet på stigningen. Det er jevn stigning opp mot 1100 moh, før den siste biten til toppen ble noe brattere. Ca 35 grader her også på det bratteste. Vi gikk de siste 150 meterne til toppen like under eggen som går mellom 1237 og Sofiatinden. Her kom vi oss også helt til topps med skiene på beina.

Fra 1237 er utsikten best østover mot Istinden , Festningen og Tytebærtinden. På de ca 400 høydemeterne mellom toppene brukte vi ganske nøyaktig 40 minutter. Nedkjøringen gikk etter en fin renne rett under toppen, men med den fristende urørte nordflanken fra Sultinden ble også denne nedkjøringen litt kuttet for å unngå ekstra høydemeter.

På ca 900 moh ble skifellene tatt på igjen, og jeg startet alene på traversen mot toppen. Jeg traversete i fronten av Sultinden med særdeles lite samarbeidsvillige skifeller pga dårlig lim og til slutt var en rull sportstape brukt i beste MacGyverstil, før jeg måtte gi opp å gå den siste biten til toppen av Sultinden med skiene i handa. Det er i overkant av 35 grader på det bratteste her. Fra Toppen var utsikten mot fjellene på andre siden av kjosen det mest spennende.

Nedkjøringen i den nordvestvendte siden fra Sultinden var turens høydepunkt, men dessverre var det flatt lys. En fantastisk tur i spennende omgivelser i Lyngen. Total lengde på turen er på ca 10 kilometer og 1800 høydemeter og vi brukte 4 timer og 30 minutter.

Foto Kim Harry Hansen og Kent Hugo Norheim

Sofiatinden fra Isskardbreen

 

Ruten vi gikk. Rød opp og blå ned
Sofiatinden fra start
Kvaløyakvalitet på sporene

 

Fin utsikt mot Store Fornestinden i første skikkelige motbakken

 

 

 

Fra ca 650 moh ser Sofiatinden ganske innbydende ut

 

 

 

 

 

Grei utsikt mot Tromsø fastland

 

 

 

 

På 1150 moh

 

Vestre Isskardtinden og Trollvasstinden

 

Brevasstinden

 

Kent Hugo på toppen

 

Kim på toppen av Sofiatinden

 

 

 

Renna ned fra toppen

 

Kim i starten av nedkjøringen

 

 

 

 

På tur mot 1237

 

1237

 

 

 

Ned mot Sultinden

 

 

 

Kent Hugo like under toppen til 1237

 

 

Her ble vi tatt igjen av en franskmann på langrennski

 

 

Kim på tur ned fra 1237

 

Sultinden

 

På toppen av Sultinden.

 

Eggen til Sultinden

 

<3

 

 

 


Kommentarer

2 kommentarer til “Sofiatinden, østre topp 1237 moh”

  1. Mariell Simonsen avatar
    Mariell Simonsen

    I LIKE!

  2. Mariell Simonsen avatar
    Mariell Simonsen

    I LIKE!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *