Store Durmålstinden 1567 moh

Store Durmålstinden er en lite besøkt fjelltopp med en av Lyngsalpans råeste utsikter med blandingen av de bredekte fjellene rundt Jiehkkevarri og havutsikt. Som ellers i «Lyngen» på sommeren er det rikelig med løs stein som må passeres før utsikten kan nytes. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Store Durmålstinden.

Startstedet ved Leirbukta ligger drøye 17 kilometer fra Lakselvbukt sentrum. Det er noen parkeringsplasser langs veien og vi parkerte ca ved Solstad på kartet.

Vi gikk opp en skogsvei til lysløypa og fulgte den et par hundre meter sørover før vi kom inn til den fine stien opp til Leirbuktvatnet. Distansen opp til Leirbuktvatnet er rundt 2.3 kilometer og her er  det en trimpostkasse fra Olderbakken IL.

Deretter fulgte vi en dårlig vedlikeholdt sti en liten kilometer sørover til det hjerteformede Måsevatnet (256 moh). Vi passerte vatnet på sørsiden og startet stigningen i stor sett fast steinur opp mot Rissmålskaret. Det er jevn stigning opp mot 600 moh og det slaker litt ut de neste par hundre høydemetrene inn skaret. Her lå det en del snø under vårt besøk i starten av august.

Fra 800 moh blir det brattere og vi måtte holde oss i en løs renne like sør for svabergene i det bratte partiet mellom 800 og 1000 moh. Over bergene siktet vi oss inn på renna som går opp mot eggen mellom topp >1480 og Store Durmålstinden. Fryktelig løst i den bratte renna, men det er stort sett mulig å holde seg på fastere fjell på sørsiden.

Vi toppet ut renna på drøye 1400 moh og startet på sørvesteggen til Store Durmålstinden. Starten av eggen er bratt og det er en del klyving, og vi måtte noen turer ut i vestsiden for å komme oss opp. På 1500 moh slaker det ut og toppen består av et ganske stort platå med fantastisk utsikt mot de bredekte fjellene rundt Jiehkkervarri, Tigertinden som vi besøkte for noen uker siden og store deler av Tromsø fastland.

Vi returnerte samme vei med et lett forsøk på nabotoppen på >1480 moh som ble avbrutt ganske raskt da det ble bratt og eksponert.

Turdata

Dato: 8 August 2021
Distanse: 15,1 kilometer
Høydemeter: 1620
Tidsforbruk: 5:30 (2:40 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Store Durmålstinden fra Leirbukta
Ruteforslag
Stien opp til postkassen ved Leirbuktvatnet
Leirbuktvatnet og Lille Durmålstinden
Vårs topp er gjemt bak pinaklene i midten
Vi gikk opp midt i ura over Måsevatnet
Lavangstinden og Måsevatnet
Det hjerteformede Måsevatnet med zoom
Rissmålskaret
Vi gikk opp i skyggepartiet på venstresiden av snøen
Ned Rissmålskaret
Gikk opp renna ved det laveste punktet
løst i renna og ganske fast der vi gikk på høyresiden av renna
Blåisen og et av de fineste områdene på tromsø fastland i midten
Bjørnskartinden og Hamperokken
Like før toppen av renna
Ned
Mot toppen på >1480 moh
Vårs vei mot Store Durmålstinden
Stortinden 1473 moh
Hadde Mats vært litt tjukkere hadde han kilt seg fast i ei sprekk vi måtte gjennom for å unngå eksponert klyving på eggen
Tilbake mot >1480 med Skarmunken bak
Topp-platået
Fornesbreen
Tigertinden i midten
Fugldalsfjellet
Jiehkkevarri bak i midten
Tigertinden
Store Jægervasstinden og Store Lenangstinden bak på hver sin side
Mats i sprekka
Eggen til Store Durmålstinden