Meahccecohkka >1220 moh

Massiv N av Gjømmerbreen eller Meahccecohkka da toppen ligger ved Meahccevaggi og isbreen Meahccejietna. Toppen ligger ved Gjømmerdalsbreen i et av de fineste områdene på Tromsø fastland. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen vår var ved den store parkeringsplassen ved Smalakdalen i Lavangsdalen. Distansen fra rundkjøringen i Tromsdalen er 37 kilometer.

Fra start begynte vi å ta høyde på nordsiden av Smalakelva før vi etter hvert krysset elva og fortsatte videre på sørsiden av elva mens vi tok høyde jevnt og trutt til et flatt parti rundt 550 moh. Etter det flate partiet er neste etappe et bratt heng opp mot Smalakvatnet. Her er det rundt 150 høydemeter opp mot 40 grader før det flater ut ved vatnet på rundt 770 moh.

Deretter krysset vi Smalakvatnet og fortsatte i retning av det laveste partiet på inngangen til Gjømmerdalsbreen på rundt 870 moh. Her dreide vi i retning av vestryggen. I starten er ryggen bred og vi beholdt skiene på til vi var på knappe 1100 moh. Her tok vi skiene på sekken og fortsatte videre med stegjern og isøks. I starten er det noen veldig bratte partier langs den til tider småluftige eggen, før det blir litt enklere den siste biten til toppen.

Fra toppen er det fantastisk utsikt mot mange av de meget spennende fjellene rundt Gjømmerdalsbreen og de ukjente delene av Tromsø fastland, samt Lyngsalpene.

Under nedkjøringen fikk vi oss 100 flotte høydemeter ned mot breen i nordøst før vi kjørte inn på fjellets nordrygg. Derfra kjørte vi ned en bratt renne i vest på fin vårsnø i kveldssola. Her er det vel rundt 45 grader bratt hele veien ned mot rundt 600 moh.

Deretter holdt vi oss i nærheten av oppruten til bilen.

Turdata:

Dato: 28 April 2017
Distanse: 13.13 kilometer
Høydemeter: 1167
Tidsforbruk: 3:15 (2:40 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Meaccecohkka fra Smalakdalen
Ruteforslag
Kim stiller i raske klær fra start
På vei inn Smalakdalen
Dagens turmål
Over skogen i fantastiske Smalakalen
Renna vi kjørte ned skrår mot venstre
Foran Smalaktinden
Med 1118 i Smalakdalen over hode
I det bratte henget opp mot Smalakvatnet
På vei over Smalakvatnet
Gjømmertinden i sola
På vei opp ryggen
Kim foran noen navnløse topper rundt Gjømmerbreen
Gjømmerbeen
Lakselvtindene
Jiehkkevarri med Blåisen som er en av de mest brukte rutene til toppen
Smalakvatnet med sin firkantete form
På toppen
Videre nordover mot 1235
Saltdalstindene foran Hamperokken
Ned mot breen
Ryggen fra nord
På vei inn i renna

Kommentarer

Ett kommentar til “Meahccecohkka >1220 moh”

  1. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *