Jiehkkevarri 1834 moh

Jiehkkevarri er den høyeste fjelltoppen i Troms og er regnet som en av Norges fineste skiturer. Denne gangen besøkte jeg Jiehkkevarri på sommeren for første gang siden 2008. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Jeg har gått Jiehkkevarri i mange varianter på vinteren.
Via Holmbukttinden.
Via Blåisen.
Via Sydvestbreen.

Startstedet for turen er Indre Holmbukta. Indre Holmbukt ligger ca 9 kilometer fra kirken i Lakselvbukt og det er en stor parkeringsplass ved veien.

Starten av turen er merket opp til en trimpostkasse under Blåisen på drøye 300 moh. Det er sporadisk sti på nordsiden av Tverrelva. Etter postkassen er det delvis vardet og et slags tråkk videre i grus og steinur. På 500 moh blir det brattere og ruten dreier nordover og fortsetter på vestsiden av elva ned fra breen under Holmbukttinden. Her er det til tider svært hard grus kombinert med steinur. En litt kjip etappe før det blir slakere rundt 850 moh.

Under vårt besøk i slutten av Juli lå det snø fra 850 moh og vi siktet oss inn på renna i enden av snøbakken. I renna er det delvis grus og snø og betydelig brattere knappe hundre høydemeter. På 1300 moh er man ferdig med renna og det blir slakere opp mot Holmbukttindens nordrygg. Ryggen kunne vi følge på vestsiden i ur eller midt på i snø.

Etter drøye to timer var vi på toppen av Holmbukttinden der vi tok en pause for å nyte utsikten mot Lakselvtindene og Tromsø fastland. Vi fortsatte ned vestryggen til vi var rundt 1500 moh. Herfra gikk vi i tau og turens bratteste parti er opp fra skardet mellom Holmbukttinden og Jiehkkevarri. Her var det noen åpne sprekker like ved ruten vårs.

Vi fortsatte over 1738 som  består av steinur i starten og bre etter hvert. Fra 1738 er det halvannen kilometer i slakt terreng til man står på det høyeste punktet i Troms; Jiehkkevarri. Vi tok en rask pause på toppen mens vi nøt utsikten.

Returen gikk etter samme rute med unntak av at vi gikk på sørsiden av punkt 1738.

Vi gikk turen med joggesko, isøks, tau og lett breredningsutstyr.

Turdata:

Dato: 28 Juli 2019
Distanse: 19,41 kilometer
Høydemeter: 2243
Tidsforbruk: 5:46 (3:45 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Jiehkkevarri fra Holmbukttinden
Ruteforslag
Fra start. Holmbukttinden i midten
Sti/tråkk opp moreneryggen
Trimpostkassen
Gikk opp snørenna i midten av bildet
I renna
Punkt 1396
Starten av ryggen til Holmbukttinden
Fugldalsfjellet
Gikk opp på platået like etter knausen i midten av bildet. Man kan se bresprekken som nesten går på tvers av oppruten
Jiehkkevarri
Holmbukttinden
Lakselvtindene
Ned ryggen fra Holmbukttinden
TIlbake mot Holmbukttinden
Det bratteste partiet opp mot platået
På vei ned fra 1738
Fugldalsfjellet
På fylkets høyeste punkt
Returen opp til Holmbukttinden