Stortuva 1109 moh

Stortuva har en av fylkets fineste utsikter mot Lyngsalpene og er en relativt populær skitur med start fra Oldervik. Jeg gikk det som sommertur sammen med Vardtinden med start fra Breivikeidet.

Startstedet Breivikeidet ligger ca 20 kilometer fra krysset på E8 ved Fagernes. Det er mulig å parkere med det nedlagte Lafsebakeriet/bruktbilhandelen og sikkert noen flere firmaer.

Starten av turen går etter anleggsveien til vannverket. Deretter fortsetter ruten på østsiden av tverrelva etter en grei sti. Over skogen forsvinner stien, men ruten følger Tverrelva videre i til tider veldig bratt terreng mellom 3 og 700 moh.

Her blir terrenget slakere og man får en slak etappe forbi vatn 749 som man passerer på sørsiden før man starter på den bratte stigningen opp til Vardtinden. Jeg gikk opp midt mellom de to navnløse vannene. Det høyeste punktet er den vestre toppen som man når først, mens varden og den desidert beste utsikten er på den østre toppen. Ryggen mellom toppene er småluftig og det er litt enkel klybing mellom toppene.

Jeg gikk ned den bratte nordryggen før jeg kom ned et flatt parti vest for Småtuva før jeg startet på den slake stigningen opp til Stortuva. Jeg var nede på rundt 850 moh før bakken startet.

Fra toppen av Stortuva var det fantastisk utsikt mot Lyngen, kanskje en av toppene med best utsikt mot Lyngen? Som på nabotoppen var det en stor flott varde på toppen.

På returen gikk jeg mot Småtuva som jeg passerte i vestisiden før jeg kom til skardet mellom Vardinden og Småtuva. Derfra så jeg oppruten min som jeg siktet meg inn på og brukte resten av turen ned til bilen.

vard
Rute
avard1
Vardtinden fra veien
avard2
Stortuva fra Vardtinden
avard3
God vei i starten opp mot vannverket
avard4
Grei sti videre oppover
avard5
En liten foss og Langdaltinden i bakgrunnen
avrd6
Holdt på høyresiden av elven hele veien oppover til Graselvtinden
avard7
Lå mye rester etter vinterens snøras langs elva
avard8
Opp mot Graselvtinden
avard9
Vardtinden fra Graselvtinden
avard10
Steinur fra vatn 749 og til Vardtinden
avard11
Stortinden

avard12

avard13

avard14

avard15

avard16
Rimelig flatt bort til Stortuva….

avard17

avard18
Jægervass og Lenangstindene

avard19

avard20

avard21

avard22

avard23
Når jeg kom over skardet var det full vinter på nordøstsiden
avard24
Ned fra Graselvtinden

Første besøk: 28 Mai 2010

Tidsforbruk: 4.5 timer inkl Stortuva