Massiv Ø av Trollvatnet 1060 moh

Massiv Ø av Trollvatnet 1060 er en svært sjeldent besøkt topp litt nordøst for Finnheimfjellet. På kartet har toppen to punkt på 1060 og vi måtte derfor besøke begge for å være sikker på at vi var på det høyeste punktet. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til denne ukjente toppen på Tromsø Fastland.

Startstedet er ved  bilforhandleren på Breivikeidet ved krysset ned til Sjursnes.  Fra Fagernes er det ca 20 kilometer. Her er det gode parkeringsmuligheter. Dette er også starten til trimpostkassen til Breivik IL ved Langdalsvatnet drøye 2.5 kilometer fra parkeringen.

Fra start er det anleggsvei opp til grustaket på vestsiden av Langdalselva og vannverket på østsiden. Vi krysset elva etter noen hundre meter og gikk for ruten til trimpostkassen på vestsiden av elva. Etter grustaket tar man fort høyde etter  god sti, før det slaker litt ut over skogen og inn mot Langdalsvatnet og trimposkassen i sørenden av vannet.

Med litt tvangstanker i turlaget passerte vi vannet på vestsiden på vei opp og returnerte på østsiden som nok er det enkleste. På begge sidene av vannet er det innslag av litt grov steinur. Man tar høyde i nærheten av bekken med ei blanding av mose, lyng og ur opp mot to små vann øst for den søndre 1060-toppen. Fra vannene er det solid steinur videre og vi rundet ryggen og angrep toppen via nordflanken.

Med en del hard snø i den bratte nordsiden måtte vi holde oss til partiene med mest steinur og fikk en rute som ikke var helt optimal da vi kom for langt øst opp på ryggen og fikk litt lett klyving. Etter hundre meter lett klyving langs østryggen kom vi på topplatået.

På det høyeste punktet er det en liten varde. Etter et raskt toppbesøk fortsatte vi ned til skaret mellom de to 1060 toppene på rundt 1000 moh. Det er litt bratt de siste meterne til skardet. Fra skardet er det en del klyving over noen korte og bratte steinformasjoner langs ryggen og etter en god halv kilometer er man på det høyeste punktet som er vardeløst. Vi fikk alle 2-3 meter høyere her enn på den første toppen.

I en fryktelig vind hadde vi ikke tid til stans og for å unngå den bratte harde snøen i skardet mellom toppene bestemte vi oss for å fortsette halvannen kilometer nordover etter ryggen på gress og lyng med delvis reintråkk. I nærheten av punkt 991 dreide vi østover og fulgte ryggformasjonen i steinur på østsiden av vatn 710.

Etter vatn 710 er det rundt 50 høydemeter før vi kom inn på oppruten igjen. På returen passerte vi Langdalsvatnet på østsiden til vi kom inn på stien fra postkassen.

Turdata

Dato: 6. Oktober 2020
Distanse: 15,71
Høydemeter: 1328
Tidforbruk: 2:52
Gps-plott fra gps3d.no

 

1060 toppene på hver sin side av snørenna i skardet
Ruteforslag
Starten av ruten opp til postkassen
I grustaket
God sti fra grustaket og opp til postkassen
Tverrelva som er ruten opp til Vardtinden
ved trimpostkassen. Vi gikk opp i skardet i midten av bildet
På vestsiden av Langdalsvatnet
Den sørlige 1060-toppen fra Langdalsvatnet
Langdalsvatnet
Finnheimfjellet i midten
På vei mot nordflanken til 1060
Stortuva
Vi kom ned ryggformasjonen i skyggen
I nordflanken
Måtte holde oss i partiene med minst snø
Vatn 710
Den nordlige 1060
Oppe på ryggen til den sørlige toppen med et lite hakk mellom oss og toppen
Langdalstinden som er en fin skitopp
Langdalsvatnene
I hakket
Den nordlige toppen fra den sørlige
Arja storfornøyd med bestigningen av sørtoppen
Mats og «varden»
Nordtoppen
Den siste biten ned mot skardet
Litt klyving i starten av ryggen mot nordtoppen
Like før det høyeste punktet
Ca på toppen her
Tilbake mot det høyeste punktet
Vatn 710
Vestsiden av Langdalsvatnet

Kommentarer

Ett kommentar til “Massiv Ø av Trollvatnet 1060 moh”

  1. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *