Hjerttinden 1380 moh

Hjerttinden ligger på kommunegrensen mellom Bardu, Sørreisa og Salangen og er høyeste topp i de to sistnevnte. Hjerttinden er med på Til topps i Sørreisa og har merket rute. Med sin primærfaktor på 1211 meter, noe som er 23. høyest i Norge. har den i tillegg  førsteklasses utsikt. Vi var innom Hjerttindtuva på returen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet innerst i Rabbåsdalen ligger ca 19 kilometer fra rundkjøringen i Andselv. Ved veiens ende er det ett stoppskilt der finnes det parkeringsplass for noen biler.

De to første kilometerne av turen går etter skogsvei inn Rabbåsdalen før man begynner å ta høyde i retning av Veidfjellet etter god sti. Man passerer vest for Veidfjellet rundt 100 høydemeter under toppen før man må ned rundt 50 høydemeter inn mot Hjerttindens nordvestre rygg som man når etter rundt seks kilometer

På drøye 700 moh starter man på nordvestryggen med et kort bratt parti før det slaker litt ut opp mot nordryggen som man når ca 100 høydemeter under toppen. Underlaget opp ryggen er mose og lyng med varder som viser veien på delvis sti.

Oppe på nordryggen gjenstår det en liten kilometer slak rygg mens man kan nyte utsikten i alle retningene. Det høyeste punktet ser vanskelig ut når man nærmer seg, men god merking gjør det greit å komme seg til toppen av Sørreisa og Salangen.

Utsikten fra toppen er enorm og man ser mange Lyngenfjell som ligger 7-8 mil unna i luftlinje, i tillegg til fjell på Senja, Andørja og store deler av Indre Troms. Det er gjestebok noen meter under toppen.

På returen skulle vi innom Hjerttindtuva. Vi fulgte nordryggen en halv kilometer før vi dreide mot øst og fulgte den østre ryggen ned. Veldig greit terreng ned til skaret på ca 950 moh. De 130 høydemetrene til Hjerttindtuva går som resten av turen i mose og lyng.

På toppen er det en liten varde og en ikke fullt så rå utsikt som på naboen, men man ser fortsatt til Lyngen. Ned fra Hjerttindtuva er det noen få bratte parti som man må sikksakke seg gjennom. Etter hvert siktet vi oss inn på oppruten og stien en liten kilometer vest for Veidfjellet i lettløpt terreng. Deretter fulgte vi stien ned til start.

Turdata

Dato: 2 August 2020
Distanse: 18,19 kilometer (8.9 til Hjerrtinden)
Høydemeter: 1486
Tidsforbruk: 2:58 (1:34 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Hjerttinden

 

Ruteforslag
Oppgradering av veien i starten
Fin sti opp mot Veidfjellet
Hjerttinden bak i midten
I nedoverbakken før ryggen
LIke før det bratteste partiet i starten av ryggen
Rabbåsdalen
Litt av Sniptinden med Gievdnecohhka og Duolboalgi som jeg gikk sammen med Hjerttinden under mitt første besøk her
Sørreisa sentrum
Det høyeste punktet
Nordryggen
Sniptinden
Arja og Sørreisa
Utsikt mot sør
Istindan
Mot vest
Postkassen under toppen
Mot Hjerttindtuva
Hjerttindtuva
Hjerttinden
Mot Veidfjellet
Omtrent dagens eneste stein
Hjerttindtuva over hodene