Nordtinden 1260 moh

Nordtinden ligger ved inngangen til Tamokdalen ved Øvergårdkrysset og byr på fin utsikt og noen kilometer med en løpbar og steinfri rygg. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen vår var ved skogsveien som går opp til Kjempedalen. Her er det mulig å parkere noen biler i vegkanten. Det er drøye seks kilometer fra Nordkjosbotn etter grusveien som fortsettere videre østover fra Mack.

Turen starter med halvannen kilometer skogsvei som tar deg knappe to kilometer. For å se mest mulig i løpet av turen la vi ruten inn Kjempedalen på vei opp. Her er det en lite brukt firehjulingvei i starten, før den forsvinner og det blir knappe to kilometer i til tider karakterbyggende terreng før man er gjennom det meste av myr og kratt.

Deretter er de neste par kilometerne til Kjempeskaret fin og man kan nyte utsikt mot de bratte fjellsidene og den fine dalen. Vi hadde planlagt å bestige Nordtinden via en hylle i vestsiden på fjellet og ende opp på toppryggen en liten kilometer unna toppen, men det som virket veldig enkelt på kart så vanskeligere ut fra Kjempeskaret, så vi bestemte oss for å gå opp ei renne vi så like nord for toppen.

Starten av stigningen på knappe 600 høydemeter startet med bratt lyng og mose, før det på rundt 1000 moh ble mer stein. De siste 50 høydemetrene før toppryggen i renna besto av bratt og svært bevegelig steinur på grus og motsatt.

Oppe av renna var toppen bare en liten spasertur unna. Sist  jeg var her i 2010 var det ikke noe varde og nå var det kommet en svært spartansk varde på det høyeste punktet. Det er fin utsikt mot bl.a Rostafjellet, Postsdalstindene som vi nettopp gikk og Lemetfjellet med naboer som vi gikk som en travers i fjor høst. Man ser også Balsfjorden.

Vi returnerte mot Kjempedalsaksla i det som er «normalveien» i den grad man kan si at et fjell nesten uten besøkende har normalvei. Der vi kom opp renna er det et lite hakk i ryggen og litt smalere. Ellers er eneste utfordring på returen en liten motbakke rundt Stallofjellet og et parti bratt skog ned Kjempedalsaksla. Vi løp ned et snøfelt på østsiden til vi startet på den fine steinfrie etappen ned Kjempedalsaksla hvor det er «sti» og fin utsikt helt til man når skogen.

I det bratteste partiet mistet vi stien og hadde oss rundt hundre høydemeter i bratt lyng før vi fant antydning til sti igjen. Fulgte denne ned til skogsveien.

Turdata

Dato: 28 Juli 2020
Distanse: 14,87 kilometer (ca 7 ned)
Høydemeter: 1301
Tidsforbruk: 3:11 (2 timer opp)
GPS-plott fra GPS3d.no

Nordtinden fra Kjemepdalen
Ruteforslag
Skogsveien
Antydning til firehjulingvei
Litt Myr midt i dalen
Kjempetinden
Ferdig med kratt og myr
Mot Kjempeskaret
Ned mot Tamokdalen
Opp mot Nordtinden
Gikk opp renna i midten av bildet
Renna vårs
På toppen med utsikt mot Tamokdalen
Perstinden og Nordkjosbotn
Nordtinden fra Stallofjellet
Stein med mulighet for «guttastemning» som på fjorårets youtubevideo
Mens vi enda hadde sti ned aksla
Kjemepdalsaksla