Botnskardtinden 1494 moh

Botnskardtinden er en av de høyeste toppene i toppturparadiset Tamokdalen, men er langt fra det mest populære skifjellet, noe den lange anmarsjen på ca 6 kilometer nok må ta noe av skylden for. Botnskardtinden byr på bratt nedkjøring og er absolutt værdt et besøk på vinterern. Her er turbeskrivelsen fra turen til Botnskardtinden.

Startstedet ved Tvellelvnes ved veiens ende ved Fjellføsvatnet ligger i overkant av 1 time og 30 minutters kjøretur fra Tromsø. Litt problematisk med parkering etter snøfall, men vi fikk plassert bilen i veikanten ved gården som ligger der veien ender.

I starten fulgte vi scooterspor langs høyspenten etter den merka traseen til Hattavarre fra sommerens 10 på topp i Balsfjord. Etter ca 2 kilometer dreide vi i retning den navneløse dalen mellom Likjefjell og Botnskardtinden mens vi holdt litt høyde i sørsiden av Rundfjellet. På 900 moh etter ca 5 kilometer i slakt terreng ble det brattere og resten av ruten vår gikk i terreng som er over 30 grader. Vi hadde først tenkt å gå den litt slakere ruten inn i skardet mellom Likjefjell og Botnskardtinden, men vi anså snøforholdene til å være så trygge at vi startet på den over 400 meter høye sørsiden av skardet mellom Rismålstinden og Botnskardtinden.

Denne siden var ca 30 grader de første 100 høydemeterne før den etterhvert ble bortimot 40 grader. På de veldig gode snøforholdene vi gikk på klarte vi å gå helt opp på ski, men det var noen alternative måter å klare å snu på under de bratte krysningene opp siden. Både vendinger med kne i bakken og med en ski av ble benyttet…Da denne bratte og til tider utsatte siden var unnagjort var det litt i overkant av 100 slake meter til toppen av Botnskardtinden med enorm skavel på nordsiden som gjorde at vi ikke så om det var noen varde på toppen, eller torte å gå på kanten for å fotografere Innertinden.

På returen hadde vi fantastisk fin kjøring ned skardet mellom Botnskardtinden og Rismålstinden, før resten av turen gikk til å holde høyde opp mot Rismålstinden for å unngå staking. Med scooterspor på det flate partiet gikk returen unna på ca 20 minutter. Vi brukte 2.30 opp og havnet på en totaltid på like under 3 timer på de 14-15 kilometerne og 1300 høydemeterne turen er på.

Botnskardtinden fra Blåbærfjellet
Rute
Botnskardtinden fra Rismålstinden i sommer
Starten av turen etter scooterspor
Mot Hattavarre
Rune med Rundfjellet foran seg
I retning dalen mellom Likjefjell og Botnskardtinden
Hattavarre
Under Rundfjellet
Botnskardtinden i midten av bildet
Botnskardtind
.
Like før det begynner å bli bratt
Her gikk vi opp
I starten av det bratte partiet
Opp mot skardet
Rune før det blir så bratt at det måtte krysses
..
I en av mange krysninger på turen opp
Rune med Rismålstinden til venstre i bildet
Rismålstinden
Ned den navneløse dalen
..
..
Nedover
Ferdig med bratta, og bare slak stigning igjen til toppen
Rune med snikreklame for maumut sin skredsøker
Unge Norheim er fornøyd med å være ferdig med fylkets 54. høyeste topp som en ettermiddagstur etter 10 timer på jobb
Mot Rismålstinden
Nedkjøring i en fantastisk side
.