Istinden er en litt bortgjemt topp i Tamokdalen med noen kilometer anmarsj, men som skifjell er det en fin topp alene,  og en glimrende start på en liten eller stor Tamoktravers. Med bare en bil stoppet turen på Lemetfjellets punkt 1435 med besøk på Lemetfjellets punkt 1516. Med 2 biler eller stor tolmodighet på returen er det mulig å fortsette videre til Massiv Ø av Tamokfjellet 1381 og Tamokfjellet 1342 med muligheter for fin nedkjøring fra storskredrenna mot sørøst eller rett ned mot Holmeslettbekken i vest. Her er turbeskrivelsen fra vår mini travers med 3 topper, 17 km og 1700 moh.

Jeg har også gått Istinden og Lemmetgaisi via Jehnjariehppi

Startstedet ved brua til Postdalselva eller Allavahjohka ligger ca 1 time og 15 minutters kjøretur fra Tromsø. Ved brua er det en parkeringsplass som er kraftig overdimensjonert i forhold til antall besøkenede på Istinden. Parkering er ikke noe problem her.

Vi startet på venstresiden av elva, krysset elva etter ca 1 kilometer av den 3 kilometer lange slake anmarsjen før stigningen opp til Istinden startet. Den 3 kilometer lange anmarsjn går i åpent og lettgått terreng. Opp mot Istinden holdt vi ca ryggen, med litt lite snø ble det litt ekstra kryssing søroer i siden av fjellet for å få gått mest mulig på ski i noen store renner. De siste ca 150 høydemeterne før topplatået ble gått lengre mot nord etter ryggen. Her var det en del skibæring i steinur før vi kom opp på den store flate toppen. Oppe på platået var det ca 600 meter til den lille varden på toppen.

Fra Istinden kjørte vi ned den slake bakken mot skardet mellom Istinden og Lemefjellets 1516 moh topp med skifellene på før vi startet stigningen opp mot punkt 1336. Fra 1336 mot 1516 var det et smalt og småbratt parti i starten, på hard skare ble skiene festet på sekken hele veien til 1516. Det lå en stor skavel på det smale partiet, med veldig lang vei ned til Vassdalen holdt vi godt til høyre her. Da vi var ferdig med det smaleste partiet og litt klyving over en stein som avsluttet det smale partiet ble ryggen bred og fin, men da det var litt hard snø videre gikk vi liksågreit med skiene på sekken til toppen. På toppen holdt vi også klokelig litt avstand fra skavelen på siden mot Vassdalen, her er det ca 800 stupbratte høydemeter ned til Vassdalen.

Fra 1516 mot 1435 var det en bred og fin rygg, og med sola i ansiktet var etappen  på drøye 3 kilometer til 1435 riktig trivelig. Slak bakke ned mot skardet som hadde en et lite parti skibæring før den slake stigningen mot Lemetfjellet startet. Fra toppen kjørte vi ned mot punkt 1374, i skardet mellom 1435 og 1374 går det bred og fin renne ned mot Lemmetskaret. Denne skibakken har en del små stup, så litt sikting måtte til for å komme seg ned. Mot Lemmetskaret siktet vi oss inn på trigpunktet på 511 moh. Fra punkt 511 bestod resten av turen av å holde høyest mulig linje gjennom skogen for å unngå så alt for mye skibæring på de knappe 4 kilometerne til bilen.

Totalt brukte vi litt i overkant av 6 timer på turen. Og for de som lure, ja vi så en del lemen på turen!

Istinden
Rute
I starten, Postdalsfjellet i midten av bildet
I Postdalen, Istinden til venstre, Lemetfjellet 1516 i midten og ryggen til 1435 toppen til høyre
På tur mot ryggen til Istinden
Lemetfjellet punkt 1435
1435 og deler av ryggen mot 1516
Postdalen
Enkelte steder der skiføret ikke var all verden
Lemetfjellets punkt 1516
På ca 1000 moh
Såpass bratt og hardt på slutten at vi gikk ut vestre å fulgte ryggen til topps
Siste rest av skiføre på ryggen
Skiene på sekken
Oppe på ryggen
600 flate meter til toppen
Toppunktet
På toppen på Istinden med utsikt mot 1516
Skardet mellom Istinden og 1516
På tur opp fra skardet
Mot det smaleste partiet på ryggen
Med skavel og ca 800 stupbratte høydemeter ned mot Vassdalen holdt vi oss litt til høyre på den 200 meter lange traversen langs det smaleste partiet
Mot toppen ble det god plass igjen
En 1500 meterstopp ble feiret med en Colabox
Mot Lemetfjellets 1435 topp
Mot punkt 1495
Peltsan
Tilbake mot 1516 med Vassdalstinden til høyre
Vassdalsfjellet
Lemetfjellet 1435

 

Ryggen vider mot 1381 og Tamokfjellet
En liten bit med dårlig skiføre før skardet
Turens siste 170 høydemeter
Den imponerende nordveggen på Lemetfjellets punkt 1495
Kristin foran Vassdalsfjellet
På toppen av Lemetfjellet
Nedkjørigen med topp 1381 nærmest med Tamokfjellet bak
I starten av nedkjøringen
Kristin på tur mot Lemetskardet
Sløsj
På tur mot Lemetskardet med utsikt mot Blåbærtinden og Hattavarre
Vi kom ned fra venstre i midten av bildet
Med triggpunktet på 511 moh, herfra prøvde vi å holde høyde ned de 4 kilometerne til parkeringen
Skremmende tett skog til å være i Tamkdalen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *