Mannfjellet, nordtopp 1448 moh

Mannfjellets nordtopp er en av toppene i Troms som på Ti på topp-språket åpnes tidligst på sommeren. Fortoppen på rundt 1350 moh er en kjempefin og ukomplisert tur, mens det høyeste punktet er mer for entusiasten. Mannfjellaksla som turen går etter er også populær for stisykling. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet er etter «hårnålssvingene» opp mot Signaldalen. Fra Hatteng er det ca to kilometer og startstedet er skiltet med Bjørnehumpen og Skjellhumpen. Det er også parkering til 5-6 biler her.

Navnet til Mannfjellet kommer vist nok av pinaklene som fins mange steder på fjellet og ligner på menn som står der mot himmelen.

Turen går etter god sti fra start og allerede etter 200 meter får man turens første severdighet i form av en bunkers som står igjen etter Frøy-linjen som ble bygd under den kalde krigen. Turen fortsetter etter god sti videre i retning av Mannfjellaksla. Etter halvannen kilometer er det en trimpostkasse på Bjørnehumpen 50 meter fra stien og etter rundt 2,5 kilometer passerer man trimpostkassen på Skjellhumpen.

Deretter er det god sti videre opp til 600 moh og denne etappen er populær blant syklister. Herfra blir stikvaliteten litt redusert i et litt brattere parti før det slaker ut mot 800 moh. Her forsvinner gradvis også stien og det fine steinfrie underlaget til nå blir erstattet av mer stein. Det er et kort litt brattere parti mellom 8 og 900 moh og over kanten ser man toppen de siste to kilometerne av Mannfjellaksla.

Etter hvert som man tar høyde blir det mer stein, men det er fortsatt veldig greit å gå. På rundt 1350 moh er man på Mannfjellet nordtopp sin fortopp, her er det en varde og veldig fin utsikt mot Signaldalen, Otertinden og den sørligste delen av Lyngsalpan. Etappen hit er ukomplisert og en fin tur for omtrent alle, mens turen videre til det høyeste punktet blir både bratt og luftig.

Utstyrt med isøks fulgte vi ryggen videre og det er en del klyving og vi måtte ut i snøen i østsiden et par steder for å komme oss opp. Det er et par klyvepartier på veien mot toppen, som på våt mose og berg etter snøsmelting var litt ekkel. Det er en varde med en gang man kommer opp og en varde til på det høyeste punktet 50 meter lengre bort. Her er det fin utsikt mot den høyeste toppen av Mannfjellet og Signaldalsklassikeren Barras.

Vi returnerte samme ruten og fikk oss en fin løpetur på stien ned Mannfjellaksla.

Turdata:

Dato: 4 Juni 2021
Distanse: 15,2 kilometer
Høydemeter: 1484
Tidsforbruk: 3:29 (2:04 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

 

Mannfjellaksla og nordtoppen nærmest.
Rute
Kristoffer foran en av bunkersene fra Frøy-Linjen
Førsteklasses sti i furuskog i starten
Nordtoppen og Mannfjellet fra Skjellhumpen
Kristoffer med et forsøk på å fange Signaldalselva på foto
På etappen mellom 800 og 900 meter blir det mer stein
Inn mot løypen til Lavkarittet
Toppen med pinaklene bak
Toppen fra fortoppen
Otertinden
Toppen
I et av klyvepartiene
Det høyeste punktet
Mannfjellet sin høyeste topp til høyre
Barras foran Peltsan
Varden
Ned den fantastiske Mannfjellaksla
Postkassen ved Skjellhumpen med hule