Rieppetinden 1493 moh

Rieppetinden er en lite besøkt topp på Lyngenhalvøya, noe som skyldes den lange anmarsjen- for selve skikjøringen fra toppen er meget bra. Turen til Rieppetinden er vel nesten mer en mini-ekspedisjon som tar hele dagen i flotte omgivelser. Her er turbeskrivelsen fra turen til Rieppetinden.

Startstedet ved veiens ende i Djupen ligger en drøy times kjøretur fra Tromsø, det er stor parkeringsplass ved startstedet. Fra start går det en skogsvei et stykke innover Rypedalen, vinterstid er  det «alltid» Scooterspor inn mot Langdalsporten som har en trimpostkasse, og som oftest er det  også scooterspor videre inn Rypedalen, noe som gjør den lange anmarsjen noe enklere.

Etter å ha brukt opp skogsveien fulgte vi østsiden av elva eller elva videre inn den lange anmarsjen. Når man passerer Spiidnegaisa åpner skogen seg opp og den siste halve delen av anmarsjen er noe enklere enn partiet etter traktorveien. Under anmarsjen må man holde god avstand til den bratte veggen på østsiden av Rypedalsaksla, Vardtinden og Durmålstinden 1342 som det ofte går skred fra. Vi passerte punkt 418 på vestsiden og krysset vatn 367 før vi endelig, etter nesten ei mil på tur kunne begynne å ta noen høydemeter. Under vårt besøk var det gått et ras fra Tverrfjellet som hadde krysset oppruten vår i det trange skardet etter vatnet.

Oppe på den første navneløse breen på ca 600 moh kunne vi endelig se toppen etter ca 3 timer og 30 minutter på tur. Derfra dreide vi østover og etterhvert gikk vi den siste biten opp mot skardet mellom Bjellogaisa og Rieppetinden på ca 1030 moh i en elvedal. Fra skardet dreide vi i retning av punkt 1258. Her er turens bratteste punkt med drøye 200 høydemeter i en stigning på litt i underkant av 30 grader. Fra punkt 1258 fulgte vi ryggen- i en bakke som aldri virket til å ta slutt til toppen av Rieppetinden.

Utsikten fra toppen er upåklagelig mot spennende topper på Lyngenhalvøya som Piggtinden, Store Lakselvtinden, Guhkkesgaisi, Jihekkevarri osv og mot en del topper på Storfjordsiden som Horsnesfjellet, Otertinden og Hatten.

Vi brukte nesten 6 timer til toppen i rolig tempo, og med ca 2 timer ned endte vi på ca 8 timer totalt på de litt i underkant av 30 kilometerne turen er på. Skikjøringen fra toppen og ned til vatnet var førsteklasses på herlig skiføre,mens den knappe mila som krever staking på returen ikke var like spennende:)

Rieppetinden og oppruten til høyre, tatt fra Bjellogaisa
Rute del 1
Rute del 2
I starten av turen med Spiidnegaisa foran Petter og Christoph
Broen ved trimpostkassen i Rypedalen
I Rypedalen med Guhkkesgaisi i bakgrunnen
På høyresiden er den bratte østsiden til Vardtinden og Durmålstinden
Bare noen kilometer igjen til stigningen
Store skavler på baksiden av Vardtinden
Vatn 367 og det trange partiet opp mot breen
Christoph i et gammelt ras like før breen
Etter 3 timer og 30 minutter så vi endelig Rieppetinden
Petter på en morenerygg
Ned mot breen
Rieppetinden fra skardet
Utsikt mot Hatten og Didnojiehkki fra skardet
Bjellogaisa
På tur opp mot punkt 1258
Oppe på den lange ryggen
Utsikt mot Piggtinden
Mot Guhkkesgaisi og Lakselvtinden
Petter på tur ned fra ryggen
Christoph foran Piggtinden
Kent Hugo på tur ned fra Rieppetinden. Foto Christoph
Petter
Sporene ned fra skardet
Bjellogsisa
Retur på Rypedalselva