Hollendaren 1029 moh

Hollendaren er en av Kvaløyas seks tusenmeterstopper, som de fleste andre toppene på Kvaløya har Hollendaren flest besøk i skisesongen. Hollenderen er et veldig bra skifjell, uten anmarsj, lang sesong, muligheter for bratt nedkjøring og en luftig toppinakkel. Her er turbeskrivelsen fra Hollendaren.

Startstedet Vågbotn ligger ca 32 kilometer fra Sandnessundbrua og det er bra parkeringsfasiliteter ved startstedet. Dette er også utgangspunktet for en tur til naboen Revbergtinden.

Hollenderen har 3 brukte ruter, vi gikk for den slakeste opp og den nest bratteste ned. Normalruten som vi gikk opp, for anledningen med litt lite snø,  går opp et stykke i retning rett mot Vågstinden før vi begynte traversen  mot dalen man følger opp til vatnet. Tidligere på sesongen kan man gå en direkterute opp mot dalen. Fra elva som kommer ned fra vatnet som ligger under isbreen til Hollenderen holdt vi oss på nordsiden av elven i starten. Etter et bratt parti blir dalen bredere og vi fulgte dalen opp mot vatnet.

Vi traverserte i en bratt side på nordsiden av vatnet, ca 35 grader. Etter denne traversen kom vi opp på breen der det blir slakere. Vi holdt strak retning like øst for toppinakkelen den lange motbakken på isbreen. Dette partiet er slakere, med ei snittstigning på kanskje 20 grader opp til ryggen. Om man skal opp på den svært luftige pinakkelen kan det være greit å ha med seg minimum isøks. Toppen er ikke større enn at man foretrekker å sitte helt i ro på toppen… Utsikten fra toppen mot toppene rundt Ersfjorden, Tromvika og de mange spennende nabotoppene er veldig bra.

På returen gikk vi for den vestlige renna, fin kjøring med fin utsikt helt ned til ca 300 moh, den siste biten er brattere og smalere pga sva som det hadde løsnet ras fra pga solpåvirkning. Denne renna er i overkant av 35 grader bratt nederst. Under vårt besøk var det gått en del ras fra svaet i underkant av isbreen, noe som gjorde føret den siste biten ned litt vanskelig, selv på sløsj er ikke det å kjøre i et gammelt ras noen favoritt…

Man går samtlige 1029 høydemeter med start helt nede i fjære. I veldig rolig tempo brukte vi drøye 3 timer på turen.

Toppen av Hollenderen
Rød rute opp, blå rute ned
Hollenderen
Håvard og en telefonerende Alf fra start
Sesongen for ski fra bilen begynner å nærme seg slutten
Mot dalen man går opp til vatnet
En fornøyd Alf jobber med brilleskillet
Enklest å gå på høyresiden av elvedalen herfra
Over det bratteste partiet av elvedalen
Alf gamper opp mot vatnet
Håvard, Gregers og Guro foran Breitinden og Vågstinden
Toppen
En bratt travers på nordsiden av vatnet
til tider fantastisk vær
Oppe på skitoppen er utsikten mot Ersfjorden ok
Storstolpan
Fra den luftige toppen sr man Tromvika
Unge Norheim på toppen. Foto Alf T. Brun
Alf på tur opp til den luftige toppen
Toppen
Håvard, Gregers og Guro på tur opp
Håvard
Alf som mistet sin åpne sekk er på jakt etter innholdet ned den store siden:)
På tur ned mot renna
Starten av renna under nedkjøringen er bred og fin
Før den blir smalere og brattere nederst
Terreng med potensiale for ras
Renna vi kjørte ned
Den bratteste renna