Årbostadtinden 1179 moh

Årbostadtinden er mest kjent som avslutningen av Tour de Andørja. Årbostadtinden er en fantastisk utsiktstopp på Andørja som har godt merket sti helt til topps. Her er turbeskrivelsen fra turen til Årbostadtinden.

 

Startstedet ved Klemmesteinvika like før Årbostad ligger nesten ved veiens ende på Andørja. Fra broen fra fastlandet er det ca 44 kilometer. Det er parkering ved startstedet som også er merket med skilt.

 

Starten av turen går etter skogsvei som er særdeles godt merket, det er feks sperreband som man ser i amerikanske politiserier der man kunne bli fristet til å gå andre steder. Det er også noen drikkestasjoner i starten etter Tour de Andørja sitt motbakkeløp hit, der rekorden forøvrig er 45.50 minutter på de ca 4,3 kilometerne og 1179 høydemeterne. Etter ca 200 høydemeter tar en godt merket sti over for skogsveien. Stien går i slakt terreng i retning av Storelva som man nærmer seg på ca 300 moh, herfra blir det litt brattere opp mot 500 moh. Fra 500 moh flater det ut og man går i retning av en hytte som står på 585 moh, som er målgang for mosjonistklassen under Tour de Andørja. Distansen hit er ca 2 kilometer.

 

Ruten går videre i slakt terreng mot sørryggen til Årbostadtinden som man når på ca 700 moh. På ryggen blir underlaget byttet ut fra gress og lyng til steinur den siste biten mot toppen. Ruten er godt merket både med varder og sperrebånd som er lagt ut på sidene av løypen helt til toppen. Utsikten fra toppen er fantastisk, men spennende naboer som Løksetinden og Fakstinden , Andørja sin fantastiske fjellverden med bla Nordens høyeste øytopp som er Langlitinden på 1276 moh, Senja, Grytøya og Storhavet. På toppen er det gjestebok.

 

Returen gikk etter den berømte snyrenna i vestsiden av Årbostadtinden som ga oss 400 meter med aking/skikjøring uten ski istedenfor å gå i steinur, ett helt ok bytte…Årbostadtinden er også et fint skifjell, der snørenna i vestsiden gjør at mange tar turen hit sent i sesongen.

 

I rolig tempo med en matpause brukte vi 1 time og 40 minutter til toppen og totalt 3.5 timer med en god pause på toppen.

Årbostadtinden
Ruten vi gikk
Årbostadtinden fra boren til Andørja
Start
Petter foran toppen
Her blir skogsveien en godt merket sti
Ikke så lett å gå feil her
Mot toppen fra ca 400 moh
I det slake partiet før hytta
Årbostadtinden med den berømte snørenna
Åtinden
På ryggen
Langlitinden
Rundtinden 899 foran Klåptinden 998 moh
Vasskartinden 1140
Petter foran Vasskaret
Pågår vist en spennende konkurranse
Småbratt mot øst…
Årbostad
Petter ser etter potensielle skiruter i nordøstsiden
Mjøsundbrua
Mot Dyrøya
Mot Langlitinden og de spisse nabotoppene
Deler av en beskjed til folk som flyr over Andørja
Snørenna
Petter kruser ned
Årbostadtinden fra ca 450 moh
Årbostadtinden fra Vasskaret