Østre Struptinden 1053 moh

Østre Struptinden er en grei topp å nå fra Strupbreen. En relativt enkel tur i forhold til de noe mer krevende nabotoppene i området. Vi gikk Østre Struptinden sammen med Midtre Struptinden som er noe brattere en lillebroern i øst. Vi startet turen i Strupen og avsluttet den i Koppangen. Her er turbeskreivelsen fra en herlig tur på Struptindene i et fantastisk område i Lyngsalpene.

Disse toppene kan også nåes fra Koppangen, men med 7 turer den lange biten opp Koppangsbreen tidligere for å nå Tafeltinden, to forsøk på Store Lenangstinden og fire forsøk på Østre Lenangstinden forsøkte vi en ny variant med båtskyss fra Koppangen til Strupen. Spennede å se kjente fjell fra nye vinkler og greit med litt forandring:)

 

Vi parkerte ved veiens ende i Koppangen som er ca 30 minutter under kommunesenteret Lyngseidet. Vi ble plukket opp på bryggen til Koppangen brygger av Hans Otto for skyss til Strupen. Det er ca 4 kilometer i båt fra Koppangen til Strupen.

 

Fra Strupen starter man med stigningen umiddelbart med 400 høydemeter som ligger rundt/litt i underkant av 30 grader i dalen på nordsiden av Koppangsfjellet. Etter at de første 400 høydemeterne av turen er unnagjort flater det litt ut og stigningen videre opp mot Strupbreen er slak. Vi fortsatte rett fram et stykke etter at vi kom opp på Strupbreen for å unngå å gå mye opp og ned på breen. Vi siktet oss inn på skardet mellom Østre Struptinden (punkt 1053) og Midtre Struptinden (punkt 1152) mens vi krysset breen.

 

Stigningen opp mot skardet er ca 30 grader, med noen litt brattere partier den siste biten. Selve ryggen er bred og med mere snø hadde det ikke vært noe problem å gått med skiene helt til toppen. Med dårlig skiføre i form av mye stein og berg ble skiene satt igjen noen hundre meter fra toppen. Fra toppen er det fin utsikt over Strupbreen, mot de bratte naboene i nord som Støvelfjellet og Støveltinden som begge er høyt oppe på ønskelista mi for vårsesongen. Man ser også over Lyngenfjorden til de populære skitoppene over Djupvik som Storhaugen, Sorbmegaisa og Staluvarre sin 1251 og 1130 topp. Distanse til toppen er litt over 5 kilometer.

 

Returen gikk ned mot Strupbreen før vi startet stigningen på ca 400 høydemeter opp mot Struptindens midtre topp. Vi fulgte en ryggformasjon opp mot mot en renne som går opp like vest for det høyeste punktet, her lå stigningen på ca 30 grader, men med brattere partier under toppen. Her hadde det gått et stort ras ved siste mildværsperiode. På ca 1050 moh når vi skulle starte på renna ble det såpass bratt at skiene måtte på sekken. Renna opp mot ryggen er ca 40-45 grader bratt i bortimot 100 høydemeter. Vi satt ifra oss skiene på toppen av renna å gikk ryggen de siste meterne til toppen. Litt enkel klyving mot toppen. På hardere snø er det nok greit å ha ei isøks og eventuelt stegjern den siste biten til toppen.

 

Fin nedkjøring fra toppen mot Strupbreen, før det ventet oss ca 10 minutter med staking over det flate partiet på Strupbreen. Resten av returen kunne vi stå på ski med minimalt med staking.

 

Total lengde på turen er ca 15 kilometer og ca 1500 høydemeter. Vi brukte like over 5 timer på turen.

 

Foto Eivind Smeland, Christian Eidsissen og Kent Hugo

Østre Struptinden fra Koppangsbreen
Midtre Struptinden fra Kppangsbreen

 

Ruten vi gikk
Koppangen

 

Båt full av skiturister fra det store utland i Strupen

 

Kent Hugo og Christian har kommet på land og tar avskjed med Hans Otto som stilte med glimrende båtskyss:)
Dalen vi fulgte opp

 

Christian er meget fornøyd med starten av turen
ca 22 skiturister foran oss opp renna fra fjæra i Strupen

 

Grei utsikt allerede på 100 moh

 

Over det bratteste partiet

 

I kø under Koppangsfjellet

 

 

Østre Struptinden idet vi kom inn på Strupbreen
Midtre Struptinden i midten

 

 

Østre Lenangstinden i midten

 

 

Østre Struptinden. Vi gikk opp i skardet til venstre i bildet
Eivind og Christian foran Midtre Struptinden. Ruta vi gikk opp til østre toppen er på skrå ut mot høyre fra personene i bildet

 

Fantastisk område

 

Christian på vei opp mot skardet på dagens første topp
Sørøstre Veidalstinden som jeg var på våren 2012

 

Ryggen mot toppen

 

Toppen

 

 

Christian og Kent Hugo er førnøyd med turen til nå

 

Retur langs ryggen

 

Østre Lenangstinden

 

Christian på tur ned

 

Kent Hugo
På tur mot den midtre toppen. Fulgte den ryggformasjonen til ventre i bildet opp mot renna

 

 

Renna vi fulgte opp i midten av bildet

 

 

 

Eivind like før vi kom opp på ryggen

 

Den siste biten til toppen

 

 

Eivind på ryggen

 

Støvelfjellet

 

 

Eivind på Midtre Struptinden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midtre Struptinden med spor

 

Østre Struptinden med spor

 

Østre Lenangstinden

 


Kommentarer

3 kommentarer til “Østre Struptinden 1053 moh”

 1. Kent Hugo avatar
  Kent Hugo

  Enig:) Nøye vurderinger under turen, og toppskavelen hadde ramlet ned uten at den hadde tatt med seg noe snø, da regnet vi det som veldig usannsynlig at tre lette gutter med god avstand ikke skulle klare å løse ut noe skred.

 2. Skirolf avatar
  Skirolf

  Synes ikke man skal legge ut slike kommentarer. Å vurdere fjell fra «gostolen» er ikke noe å stole på!

 3. Rolf-inge avatar
  Rolf-inge

  Enten er dere riv ruskandes gale eller så har dere midlt sagt litt mere peiling på forholdene i fjellet deromkring enn gjennomsnittet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *