Storstolpan 977 moh

Storstolpan eller Storstolpen som den vist nok nå heter er en av klassikerne på Kvaløya. Storstolpan er en fantastisk skitopp, og med sitt nordvente toppheng er skisesongen lang her. Her er turbeskrivelsen fra turen til Storstolpan.

Startstedet er eidet mellom Rekvik og Tromvik. Fra broen på Kvaløysletta er det 48 kilometer. Den siste biten av veien har ikke blitt prioritert høyt på nasjonal transportplan de siste 50(?) årene. Det er bra med parkeringsplasser ved startstedet.

Starten av turen går i slakt terreng knappe 200 høydemeter til skardet mellom Humpen og Rundheia på ca 450 moh. Herfra kan man enten holde litt høyde i siden under Storstolpan på kartet (punkt 615 og 658), dette kan være litt risikabelt på dager med mye soleksponering i den vestvendte siden, det greieste er nok å ta seg bryet med å gå drøye 100 ekstra høydemeter ved å kjøre ned til vatnet på ca 340 moh.

Fra vatnet starter en lang nordvestvendt flanke på drøye 600 høydemeter. Flanken er rundt 30 grader bratt hele veien, før de siste 30 høydemeterne blir brattere. Her må skiene som regel av, og de kan liksågreit bli stående her hvis du ikke har et brennende ønske om å skrense ned på i rundt 500 fotsporene som er her på en gjennomsnittelig vårdag. På dager med skare/gjennomslagsføre/klinkis kan det være greit med isøks (og eventuelt stegjern).

Fra toppen er det fantastisk utsikt ut mot storhavet, Vengsøya med Vengsøytraversen og naboene Skamtinden og Store Hollenderen, samt over Ersfjorden mot skifjellene på Kattfjordeidet. Storstolpan er en av de mest populære vårskiturene på Kvaløya med god grunn. Dette er en fantastisk fin tur som egner seg speseielt som kveldstur sent på skisesongen.

Turdata:

Dato: 30 april 2023
Distanse: 8,25 kilometer
Høydemeter: 987
Tidsforbruk: 2:10 (1:17 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

 

Toppen av Storstolpan og en del menneskelig aktivitet
Ruteforslag
Starten av turen med muligeheter for sjekk av skredsøker
Ned mot vatnet
Toppen bak i midten
Sørtinden 724 moh den høyeste i bakgrunnen
En del køaktivitet like under toppen
Kristin i det bratteste partiet som for de aller fleste foregår uten ski
Mot Store Hollendaren