Vasskartinden 1140 moh

Vasskardtinden ligger midt på den fjellrike Andørja, og er en fantastisk utsiktstopp. Turen er bratt, men god merking i den bratteste delen gjør vasskartinden enklere enn den kunne vært.  Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Vasskartinden i Ibestad kommune.

Startstedet ved Vasskaret ligger 4 mil fra broen fra fastlandet til Andørja. Vi parkerte i veikanten ved broen over Storelva.

Fra start fulgte vi en traktorvei over et jorde og fortsatte videre etter opp mot Aksla. På returen viste det seg at det var sti, men på turen opp ble det en tur innom tett kratt og noen klyvepartier i starten av Aksla. Allerede på 300 moh er man ferdig med skogen og turen er lettgått videre opp Aksla. På ca 500 moh gikk vi ut i sørsiden, i starten er det mye stor stein, men etter hvert blir det mye gress og lyng med innslag av stein. Traversen i sørsiden er vel egentlig litt småkjip, med en drøy kilometer med skrågåing mens man nesten ikke tar høyde.

Ruten i sørsiden er egentlig selvforklarende, man har noen berg- både over og under deg mens du går bortover og man har egentlig ikke noe annet valg enn å ta litt høyde bort mot renna som fører til toppen. Starten av renna er på ca 900 moh og tar deg ca 150 høydemeter oppover i særdeles løst terreng. Da renna slutter er ruten merket videre med varder og piler som forklarer alle retningsforandrringene du skal ta på ferden mot toppen.

Det er varde med gjestebok på toppen, det var akkurat 1 år siden siste besøk da vi var på toppen. Det fin utsikt mot bl.a naboen Langlitinden som er Nord-Europas høyeste topp på en øy, Årbostadtinden som Tour de Andørja avsluttes på og mot Løkse – og Fakstinden på fastlandet.

Returen gikk etter ca samme rute, eneste store forskjellen var at vi fant stien ned Askla, noe som gjorde turen ned noe enklere. Distanse på turen er ca 8 kilometer totalt og man går ca 1000 høydemeter. Selvom turen ikke er så lang, går den til tider i terreng som er krevende, med stor stein mens man går på skrå. Vasskartinden tar en del lengre tid enn en topp med tilsvarende distanse. I rolig tempo med en god time på toppen brukte vi nesten 5 timer totalt.

Vasskartinden
Ruten vi gikk
Teltcamp i fjæra på Andørja
Vasskardtinden
Fra start
I starten av Aksla
Helene foran Straumbotn, fra venstre Snetinden, Ristinden og Åtinden
Utsikt mot Åndervåg fra Aksla
Mot Vasskarura, Vasskarvatnet, Klåptinden 998 og Rundtinden 899
I en kjip travers i steinur mot renna som fører til toppen
Ei tam rype som burde forandre adferd før jakta
Toppen i midten
Endelig klar for motbakke!
Nokså godt merket, med både pil og varder
Bare å følge instruksene
Helene foran de tre toppene jeg mangler på Andørja
Løksetinden og Fakstinden
Helene måtte dingle litt med beina. Årbostadtinden til venstre
Småbratt ned mot nord
Retur i renna