Stetinden er et populært skifjell i Lyngsalpene. Jeg besøkte Stetinden i et minitoppraid der jeg også besøkte Bjørndalstinden og Rundfjellet. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er omtrent akkurat der Sør-Lenangen er merket på kartet. Fra fergeleiet på Svensby er det 23 kilometer.

Starten av turen går i slakt terreng i nærheten av elva i Bjørndalen før stigningen  starter etter en hugd trase på nordsiden av elva. På rundt 400 moh blir det slakere igjen og man kan velge ruten videre etter hvilken topp man skal på og justere veien videre deretter. Jeg hadde ikke planlagt Rundfjellet og hadde nok spart noen høydemeter og litt tid om jeg hadde startet med det.

Ruten min gikk mot Bjørndalstinden der jeg gikk opp en ryggformasjon mellom 5 og 600 moh og fortsatte i retning en renne som går opp på nordsiden av toppen. Stigningen er jevn og slak til 700 moh før de siste 200 høydemeterne blir brattere, drøye 35 grader(?) på slutten. Jeg tok av skiene på ca 800 moh og fulgte renna opp til eggen hvor jeg satt fra meg skiene. Herfra er den siste biten til toppen som byr på fin utsikt mot bl.a Storgalten og Tverrbakktinden nord på Lyngenhalvøya.

Jeg startet nedkjøringen i fantastiske forhold i samme renne som jeg gikk opp, men byttet til en nordligere renne litt lengre ned der det ikke var scooterspor og oppkjørt. På 650 moh dreide jeg sørover og kjørt rett mot Stetinden. Jeg var nede på rundt 550 moh før fellene ble tatt på og stigningen på knappe 400 høydemeter startet. Jeg siktet meg inn på en bred renne mellom Flatfjellet og Stetinden og fulgte den brede vestryggen til topps. Ryggen er i overkant av 30 grader på det bratteste.

Oppe på toppen kan utsikten mot de rå Lyngenfjellene i området nytes. Bl.a Store Veidalstinden og Store Jægervasstinden. Jeg returnerte samme ruten, før jeg tok på fellene for en siste gang på rundt 500 moh. Jeg startet stigningen mot Rundfjellet i retning av Vassdalsskardet før jeg dreide mot nordvest og toppen. Det er jevn slak stigning hele veien opp. Fra Rundfjellet er det fin utsikt mot Nord-Fugløya , Reinøya og Vannøya med vindmølleparken.

Jeg kjørte ned omtrent samme vei som jeg gikk opp, før jeg krysset elva i Bjørndalen for å få nedkjøringen på sørsiden av elva der det ikke hadde vært like mye trafikk som på nordsiden.

Turdata

Dato: 9.Mars 2017
Distanse: 15,28
Høydemeter: 1628
Tidsforbruk: 3:16
GPS-plott fra gps3d.no

Stetinden fra Sør-Lenangen
Ruteforslag for turene hver for seg. På GPS-plott under turdata kan du se ruten jeg gikk
Stetinden og Bjørndalstinden fra start
Mot Bjørndalen
Mot Lenangsøyra
Bjørdalstinden
Toppen av Stetinden over noen italienere
Stetinden
Rundfjellet
I Lyngen går scooterløypene nesten til topps
PÅ vei opp renna
Ullstinden bak i midten
Oppe på eggen
Tverrbakktinden i midten
Toppen
Kvasstindfjellet og en navnløs topp på 1175 moh
Nord-Fugløya i midten
Fantastiske forhold utenfor scootersporene
Ruten til Stetinden under sola
Sporene mine til venstre. Hadde lyst å kjøre ned renna i sørvest, men raset fikk meg til å kjøre ned der jeg gikk opp
Stetinden
Vært en del trafikk her
Ned mot Rundfjellet
Veidalsfjellet nærmest
Bjørndalstinden
Rundfjellet står for tur. Ikke like spennende
Sporene mine vises til høyre for renna
Bjørndalstinden
Stetinden
Begge toppene
Varden som var drøye hundre meter før det høyeste punktet
Tverrbakktinden
Kjørte ned på andre siden av elva i Bjørndalen
Rundfjellet
De tre toppene fra startstetdet
Bjørndalstinden og Stetinden

Blogglistenhits


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *