Østre Kågtinden 1165 moh

Østre Kågtinden er en fin og lite besøkt topp som er tilgjengelig fra ruten til Store Kågtinden. Toppen byr på bratt skikjøring og rå utsikt. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Østre og Store Kågtinden.

Startstedet for turen er ved fergeleiet til Arnøya. Fra broen til Skjervøy er det ca 4 kilometer. Det er mange parkeringsplasser i forbindelse med fergeleiet.

Østre Kågtinden er en av fire topper som Peakbook har på listen sin over topper over 1000 meter i Troms som ikke er på listen jeg samler etter. Østre Kågtinden var den siste av disse jeg besøkte.

Jeg har også gått Store Kågtinden med samme startsted, men med en noe annen variant.

Av mangel på parkeringsplasser under Isbuktvatnet fant jeg ut at en travers på rundt to kilometer i Breikågens østside var beste alternativet for å nå Isbuktvatnet. Etter å ha tatt noen få høydemeter var jeg over skogen og startet på traversen sørover til vannet der jeg endte opp med å kjøre ned 70-80 høydemeter.

Etter vannet starter stigningen med rundt 30 grader opp en «smal» renne som tar deg opp mot 400 moh der renna blir mye bredere mens stigningen er den samme. Jeg passerte en rygg i renna på vestsiden der det er et kort litt brattere parti. Deretter er stigningen rundt 30 grader igjen videre.

På drøye 900 moh går det en bratt renne ut mot ryggen mellom Store Kågtinen og Østre Kågtinden. Renna er vel 40-45 grader bratt opp mot ryggen mellom toppene på rundt 1070 moh. Den siste biten til toppen går etter ryggen og er litt slakere.

Fra toppen er det fantastisk utsikt mot Laukøya, Arnøya og området rundt Øksfjordjøkelen. Jeg ble belønnet med fantastisk skikjøring ned ryggen og renna før jeg tok på skifellene igjen og fortsatte videre til Store Kågtinden. Her er renna fortsatt rundt 30 grader før de siste meterne opp til ryggen blir noen brattere.

Når man når ryggen er man noen få meter unna det høyeste punktet som byr på en av de beste utsiktene i Nord-Troms. Herfra ser man det meste i alle retningene, bl.a de fantastiske Kvænangstindene, Arnøyhøgda , Maursundtindene og mange av godbiten på den nordlige halvdelen av Lyngsalpene.

Jeg kjørte ned renna til Isbuktvannet i gode forhold tross hyppig toppturtrafikk. Nede ved vatnet måtte jeg på med skifellene i knappe 80 høydemeter før jeg kunne kjøre ned til bilen på fergeleiet.

Turdata:

Dato: 25 April 2017
Distanse: 13,14 kilometer
Høydemeter: 1735
Tidsforbruk: 3:34 (2:09 opp til Østre Kågtinden)
GPS-plott fra gps3d.no

Østre Kågtinden fra Hamneneset
Ruteforslag
Mot Breikågen fra start
TIlbake mot fergeleiet i traversen
Toppene
Isbuktvatnet
Den lange fine skibakken mot toppen
I starten av renna
Ned mot Skjervøy
Østre Kågtinden i midten
Østre Kågtinden
Arnøyhøgda som er høyeste toppen på Anrøya
Skjervøy
Renna til Store Kågtinden rett fram og renna til østre Kågtinden opp til venstre
Laukøya bak Breikågen
Renna til Østre Kågtinden
Store Kågtinden fra ryggen
Kvænangstindene
Maursundtindene
Østegga mot Store Kågtinden
En guidatur på vei ned
Opp mot toppryggen til Store Kågtinden
Toppen
Sporene mine ned fra østtoppen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *