Sollidalsaksla 799 moh

Sollidalsaksla har vært med på Ti på topp i Tromsø og har en av Tromsøs fastlands fineste stier som fører deg nesten helt opp. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Sollidalsaksla eller Itnavarri som er det samiske navnet.

Startstedet for turen er like nord for den røde fjøsen på Solligården. Det er en liten parkeringsplass der det er mulig å parkere noen biler ved stiens start. Distansen fra rundkjøringen i Tromsdalen er rundt 5 kilometer.

Fra start tar man høyde raskt etter meget god sti på sørsiden av Sollielva.  Kaldslettstien ble bygd for hånd av Alf Larssen mellom 1925 og 1930. Det er gapahuk og bålplass på rundt 150 moh. Kaldslettstien har hatt en enorm økning i antall besøkende og i 2022  var det 19 257  passeringer forbi telleren til Ishavskysten friluftsråd.

Når man er ferdig med skogen rundt 350 moh slaker terrenget ut og etappen videre inn Sollidalen er veldig fin. Turen fortsetter inn til skardet mellom Bønntuva og Solldalsaksla på rundt 700 moh. Deretter er det rundt en halv kilometer til det høyste punktet.

Noen hundre meter vest for det høyste punktet står den imponerende Lauritz Larsenvarden. Toppen byr på fin utsikt mot bl.a byfjellet Tromsdalstinden og Hamperokken.

Området rundt Sollidalsaksla ble brukt til gruvedrift på starten av 1900-tallet.

Turdata:

Dato: 2 Oktober 2017
Distanse: 9.79 Kiloemeter
Høydemeter: 820
Tidsforbruk: 1:20 (52 min opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Sollidalsaksla
Ruteforslag
Starten av stien
Sydspissen
Mot Kvaløya
Inn Sollidalen
En av ruveinngangen i midten av bildet
Ned Sollidalen
Sollidalsaksla
Trosmdalstinden
Mot Bønntuva
Lauritz Larsens varde
Mot Straumsfjorden
Det høyeste punktet fra varden
Mot Hamprerokken
Bønntuva