Store Hollendaren 1029 moh

Store Hollendaren er en populær vårskitur og har en av de bedre utsiktene på fantastiske Kvaløya. Denne gangen ble det sommertur og vi fulgte ryggen til Revbergtinden som følger ruten til Ersfjordtraversen på vei «ned». Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet Vågbotn ligger ca 32 kilometer fra Kvaløysletta. Ved startstedet er det noen parkeringsplasser langs veien. Vi parkerte like på østsiden av elven.

På veien opp gikk vi på østsiden av elven. Her er det sti i starten som forsvinner i en steinur i det man begynner å ta høyde. Vi siktet oss inn på elven og traff på stien på rundt 200 moh. Det er enklest å starte to meter vest for broen der man får sti hele veien. Skal sies at noen hundre meter av stien går i myr.

Fra 200 moh der vi kom inn på stien er den tydelig på vestsiden av elven og er delvis vardet. Oppe ved vatn 543 moh er det et bratt parti på drøye 100 høydemeter med en del løs stein før man kommer opp til svaene der breen var. Breen er vel 1/5 av størrelsen av det den er på kartet og vi kom oss nesten opp til ryggen uten å gå over bre.

Etappen opp til ryggen går i jevn fin stigning og vi nådde den på rundt 950 moh. Vi fulgte ryggen mot toppen i til tider grov ur. De siste meterne er bratte og krever en del klyving. Fra den lille toppen der de fleste vil foretrekke å sitte helt i ro på er det fin utsikt i alle retningene. Spesielt mot vest der Skamtinden og Storstolpan er.

Vi gikk samme ruten ned til breen igjen og fortsatte den halvanna kilometeren østover til Revbergtinden. I starte løp vi etter breen før vi brukte ryggen videre. Det er noen partier med helt enkel klyving i det midterste partiet.

Dereter fortsatte vi et par hundre meter videre østover før vi gikk ned ryggen til vatn 543. Fra vannet fulgte vi stien ned til parkeringen, denne gangen på vestsiden av elven hele veien.

Turdata

Dato 9 September 2019
Distansen: 10,02 kilometer (4,5 til Hollendaren)
Høydemeter: 1224
Tidsforbruk 3:03 ( Ca 1:25 til Hollendaren)
GPS-plott fra gps3d.no

 

Store Hollendaren
Ruteforslag
Her ble det en brå slutt på stien
Her går stien på høyresiden av elven
Vengsøya bak
Vågstinden og Styrmannstinden
Vatn 543 og ryggen vi gikk ned fra Revbergtinden
Den bratte bakken etter vatn 543
Toppen til høyre
Mot Revbergtinden
Skamtinden
Mot Skamtinden og Storstolpan
Ned breen mot Breidtinden
Toppen over hodet til Mats
De siste meterne til toppen
Storvannet og Tromvika fra toppen
Revbergtinden
Trehørningen
Toppen av Revbergtinden
Vatn 543 og ryggen vi fulgte ned
Hollendaren og en liten isbre
Revbergtinden
Vågbotn