Slettmo-Jonasneset travers

Dette er en travers over alle fjellene fra Slettmo i Balsfjorden til Jonasneset i Sørfjorden. Turen inkluderer Henriktinden, Tiurtinden, Tiurtinden øst, Rasmustinden, Skulvatinden, Lille Piggtinden og Lakselvnesåsen. Traversen byr på fin utsikt, mye stein og en del klyving. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Vi startet turen på Slettmo og parkerte ved kirkegården. Fra Laksvatn er det rundt åtte kilometer.

Vi startet med å sikte oss inn på broen over E8 og deretter fulgte vi en traktorvei et kort stykke nordover mot et jorde. Der kom vi inn på en sti som tok oss et stykke opp gjennom skogen før den forsvant. Skogen er relativt åpen og lett å bevege seg i. Etter hvert nådde vi en bekkedal som vi fulgte opp til Ørntuva. Her slaker terrenget litt ut etter en bratt start og man fortsetter opp mot Henriktinden med gress og lyng som underlag. De siste hundre høydemetrene før toppen blir brattere.

På toppen er det fantastisk utsikt over Balsfjorden og to gjestebøker. Jeg har også vært på Henriktinden på ski etter ca samme ruten og via Tomasjorddalen på sommeren. 

Vi fulgte platået på Henriktinden nordover og fortsatte etter en hylle i vestsiden av Tiurtinden (navnløs på kart) i blanding av ur og snø. Vi måtte ned til rundt 800 moh før vi kunne starte stigningen på Tiurtinden. Det er også mulig å gå i østsiden, der sparer man kanskje hundre høydemeter, men får en betydelig brattere rute til toppen.

Vi fikk oss rundt 400 høydemeter i vestflanken til Tiurtinden. Her er det for det meste lyng og gress, men også innslag av litt grus og ur. Oppe på nordryggen til Tiurtinden er det bittelitt særdeles enkel klyving før man står på det høyeste punktet. Enkleste rute til Tiurtinden er nok fra Laksvatn eller Klarheim. Herfra er også utsikten formidabel.

Vi gikk nordover på platået og letet etter en plass for å gå ned til den navnløse toppen på 1106 moh. Uansett hvilken rute man velger her ender man opp med rundt 100 bratte og småjævlige høydemeter. Vi fant en vei ned og turen videre til 1106 er uproblematisk. Jeg besøkte denne navnløse toppen på ski i Mai fra Tiurdalen.

Fra toppen er utsikten mot Balsfjorden på dagens to første topper byttet ut med utsikt mot Lyngsalpene og toppene rundt Lakselvdalen.

Det er litt bratt i starten, før det slaker ut ned mot skaret mellom 1106 og Rasmustinden på drøye 800 moh. Etappen ned er ei blanding av gress og stein. Fra skaret ser man ikke en eneste gresstust før man nærmer seg Lakelvnesåsen og nå ventet mange timer i skikkelig Lyngenur. Etter drøye 400 høydemeter sto vi på toppen av Rasmustinden.

Rasmustinden er en av 85 topper i Norge med Primærfaktor over 1000 meter og har førsteklasses utsikt. Jeg har besøkt Rasmustinden til fots fra Tiurdalen og via Skulvadalen på ski. 

Vi fulgte nordryggen ned og her er det bratt og løst i starten før det slaker ut i det man dreier østover mot Skulvatindan. Vi passerte den navnløse toppen på 994 moh og fortsatte videre mot Skulvatindan. Noen hundre meter forbi topp 1044 gikk vi av ryggen og ned i den bratte og løse sørøstsiden. Deretter fulgte vi en grusrenne opp til det høyeste punktet.

Fra Skulvatinden er det utsikten mot Lakselvtindene og inn Ellendalen mot Fantastiske Nallangaisi og Ellendalstinden som var høydepunktet.

Vi fortsatte nordover og nedstigningen fra den høyeste Skulvatinden er som naboen Rasmustinden både bratt og løs. Vi var innom 1047 som er veldig enkel og 1062 som er veldig luftig på veien mot Lille Piggtinden. Etter topp 988 er det en nok en bratt og løs nedstigning til skaret mellom Skulvatindene og Lille Piggtinden på ca 770 moh.

Fra skaret siktet vi oss inn på normalruten opp renna på Lille Piggtinden. Etter mange timer i løs ur var det deilig å komme til renna og knappe 200 høydemeter i ei renne der det var rensket unna  litt løs stein i den godt trafikkerte renna til toppen.

Vi returnerte ned samme ruten og fortsatte nordover i steinura i retning av Lakselvnesåsen og turens siste topp. Da vi kom ned til rundt 800 moh ble den sammenhengende steinura bytta ut med ei blanding av gress, lyng og stein videre. Det er et lite hakk i eggen og superur rundt punkt 704.

På toppen av Lakselvnesåsen som er en av de skikkelig fine kveldsturene i Troms er det bygd en borg og postkasse. Utsikten mot Lakselvtindene og Jiehkkevarri er det lite å utsette på.

Ned fra toppen løp vi den gode stien med et stopp ved postkassen på Sjåbergfjellet som ligger 100 meter unna stien. Deretter ned til Jonasneset og bil nummer to. Her brukte vi parkeringen til den gamle Ti på toppruten til Lakselvnesåsen. Fra Laksvatn er det rundt 12 kilometer.

Dato: 12 August 2020
Distanse: 21,28 kilometer
Høydemeter: 3169
Tidsforbruk: 7:57
GPS-plott fra gps3d.no

Ruteforslag
Ruteforslag
Opp mot Ørntuva foran Henriktinden fra start
Veldig bra sti et stykke
Ned mot Slettmo
Stort sett gress helt til Henriktinden
Fugltinden
Litt stein like under toppen
Balsfjorden
Ned mot Ørntuva
Tiurtinden til venstre, med Rasmustinen i midten og 1106 til høyre
Ryggen til Tiurtinden er nok ikke helt enkel å følge
Ned mot Tomasjorddalen og steinen som blir kalt Kjerringa
Tiurtinden med noen pinakler
Vi gikk ned i vestsiden og opp et stykke etter snøen
Veien ned fra Henriktinden
På vei opp i vestsiden av Tiurtinden
Mot Henriktinden og Tomasjorddalen
Fortoppen til Tiurtinden
Rasmustinden nærmest, med avslutningen av turen vår videre
Kappløp mot toppen av Tiurtinden
1106
På vei ned østsiden av Tiurtinden
Ned her en plass
Veien ned
Ned mot skaret og 1106
1106
Mot toppen
Rasmustinden
Nallangaisi og Sfinxen i midten
Ned mot skaret før Rasmustinden
1106
Rasmustinden
Fra skaret er det drøye 400 høydemeter som er akkurat så her bratt og med akkurat like mye stein
Mot Skulvatindene og Lille PIggtinden
Ryggen vi fulgte videre
Mot Lakselvdalen og Lakselvtindene
1106 og Tiurtinden, med Henriktinden bak i midten
Ei lynrask Arja på vei ned fra Rasmustinden
Tilbake mot Rasmustinden
Skulvatindan fra 994
På vei mot den høyeste Skulvatinden. Her fra 1044
Her sluttet vi å følge ryggen
Og gikk ned her
Toppen til høyre
Renna til toppen
Ryggen mot Laksvatnet
Lille Piggtinden
Gjømmerdalsbreen i midten
Rekken av Skulvatinder videre nordover
Neste stopp 1062. Den spisse høye
1062
Mats på toppen
Med Arja på vei
1062
Nærmer oss Lille Piggtinden
Ned mot skaret
På vei mot normalruta i vestsiden
Skaret og de nordligste av Skulvatindan
På vei opp normalveien til Lille PIggtinden
Mot Ellendalen
Videre mot Lakselvnesåsen
Arja avslappa og Mats livredd på Lille Piggtinden
Nede fra renna er den første biten videre ganske likt de siste timene av turen
Endelig litt løpbart terreng igjen
Men fortsatt innslag av ur
Gress på sjarmøretappen til Lakselvnesåsen
Tilbake
Lakselvtindan
Lakselvnesåsen
Lakselvbukt fra Sjåbergfjellet