Stortuva (Helgelandstrappa) 818 moh

Stortuva eller Øyfjellet er Mosjøens byfjell og toppen bestiges via den populære Helgelandstrappa. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Stortuva.

Startstedet for turen er ved Ytterøra i Mosjøen like etter broen over Vefsna. Her er det en stor parkeringsplass i forbindelse med Helgelandstrappa, Zipline og Via Ferrataen.

Fra start følger man veien drøye hundre meter vestover før man kommer til starten av trappen. Helgelandstrappa har over 3000 trinn og er for øvrig en av verdens lengste steintrapper. Trappa ble påbegynt i 2017 med innleide sherpaer fra Nepal og ble åpnet av Dronning Sonja 6 Juli 2019.

Man følger trappa inn Trongskaret og man tar nesten 400 høydemeter i løpet av den første kilometeren av turen etter trappa, før ruten dreier vestover. Videre er det litt sporadisk trapp eller god sti med jevn stigning opp mot 700 moh.

Det slaker ut den siste knappe kilometeren mot toppen i litt småkupert terreng før man står med toppvarden. Her har man finfin utsikt mot en vindmøllepark og ikke minst mot De syv søstre som er en av de mest kjente turene i Nordland. Om man spaserer litt nordover får man bedre utsikt ned mot Mosjøen.

Turdata

Dato: 26 Juli 2021
Distanse: 6,76 kilometer
Høydemeter: 835
Tidsforbruk: 1:15 (47 min opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Stortuva fra Mosjøen sentrum
Ruteforslag
Veien mot trappa
Helgelandstrappa opp Trongskardet
Trappekunst
Ferdig med sammenhengende trapp opp Trongskardet og sporadisk trapp videre
Vefsa
Litt slakere den siste biten mot toppen
Utsikt mot Mosjøen
De syv søstre
Noen ziplinere på vei over Vefsa