Store Smørstabbtinden 2208 moh

Store Smørstabbtinden er en alpin topp med fin utsikt i Jotunheimen. Vi gikk turen som en travers der vi først var innom Loftet, Veslefjelltinden, Hurrbreatinden, Bakarste Skagnebb, Veslbreatinden og Storbreatinden. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen var fra Jotunheimen fjellstue som ligger 34 kilometer sør for Lom. Vi hadde en annen bil ved Krossbu som ligger 14 kilometer videre opp Breidsæterdalen. Det er en stor parkeringsplass like ved stistart ved Jotunheimen fjellstue som ligger på ca 1000 moh.

Turen starter med god sti opp Langranden og vi tok drøye 300 høydemeter ganske fort før det slaker ut i etappen vest forbi Veslloftet. Etter drøye to kilometer av turen dreide «stien» som nå er vardet rett sørover mot østryggen til Loftet 2170 moh. Vi mistet merkingen i steinura, men så lenge man holder seg i nærheten av ryggen kommer man seg opp til slutt. Distansen til Loftet er drøye fem kilometer.

Deretter startet etappen mot Veslfjelltinden 2157 moh på rundt to kilometer med knappe 200 høydemeters stigning. Nordryggen til Veslfjelltinden er litt bratt noen steder, men veldig grei å følge.

Neste etappe er også på rundt to kilometer til Hurrbreatinden 2064 moh, men denne gangen bare med rundt hundre høydemeter og i mye slakere terreng.

Etter en start på turen med lav vanskelighetsgrad blir neste topp, Bakarste Skabnebb 2093 moh litt vanskeligere. Her følger man ryggen østover fra Hurrbreatinden. Ganske bratt nedstigning mot skaret og litt lett klyving. I skaret er ryggen ganske smal og etter et stykke er den «umulig» å følge for vanlige mennesker. Da måtte vi ut i sørsiden et parti og her fant vi varder og delvis tråkk opp til platået på Bakarste Skabnebb.

Vi returnerte samme veien og fikk oss en avstikker på knappe fem kilometer før vi var tilbake på Hurrbreatinden. Vi fortsatte sørover og var på Veslbratinden 2093 moh etter femhundre meter og turens enkleste 2000-meterstopp.

Neste topp var Storbreatinden på 2018 moh, denne ligger en  kilometer og rundt 85 høydemeter unna i det som også var en svært enkel vei. Etter noen timer i steinur var vi endelig klar for det som var turens høydepunkt, Store Smørstabbtinden 2208 moh som vi hadde sett hele turen.

Vi måtte ned til rundt 1850 moh, før vi startet stigningen til Store Smørstabbtinden. Vi holdt oss i nærheten av nordryggen og vi fant både varder og stier flere plasser og gjerne parallelt med hverandre. Vi kom oss etter hvert til topps og kunne nyte utsikten fra toppen. I øst ligger Galdhøpiggen og Glittertinden.

På returen holdt vi oss litt lengre vest på ryggen og fant litt mer sammenhengende sti som er sporadisk vardet. Det er steinur ned til rundt 1700 moh, før terrenget endelig blir med løpbart med mose og lyng. Vi gikk via punkt 1723 vest for Leirvatnet og fortsatte noen hundre meter før vi begynte å dreie vestover og ned mot stien som går mot vannet unnet Leirbrean.

Her er det heller ikke kjempelett å finne/holde seg på stien, og det er vel først to kilometer fra Krossbu det er enkelt å følge stien.

Krossbu (ca 1250 moh) er det beste startstedet for turen til Store Smørstabbtinden og herfra er distansen til toppen drøye seks kilometer og rundt 1000 høydemeter.

Turdata

Dato: 23 Juli 2021
Distanse: 22,45 kilometer
Høydemeter: 2265
Tidsforbruk: 7 timer
GPS.plott fra gps3d.no

Store Smørstabbtinden fra sikksakksvingene over Krossbu.
Ruteforslag del 1.
Ruteforslag del 2.
Veslloftet fra parkeringen
Veldig god sti fra start.
Ned mot start. Jotunheimen fjellstue til venstre
I det slake partiet forbi Veslloftet.
Opp mot Loftet. Rikelig med stein
Aadne foran Hestbreapiggan
Galdhøpiggen bak til venstre
Store Smørstabbtinden i midten
Loftet. Sånne her fjell har vi rikelig av med i Indre Troms!
Veien ned mot skaret før Veslfjelltinden. Litt veldig lett klyving opp ryggen
Hurrbrean
Ryggen opp til Veslfjelltinden
Toppen av Veslfjelltinden med Store Smørstabtinden bak i midten
Veslfjelltinden
Varden som ikke er på det høyeste punktet til Veslfjelltinden
Hurrbreatinden foran Veslebreatinden
Bakarste Skagnebb
Hurrbreatinden
Veslabreatinden fra Hurrbreatinden
Bakarste Skagnebb
Ryggen mot toppen med Hurrbrean på venstresiden og Veslbrean på høyreside
Aadne i klyvingen ned
Veslbratinden
Store Smørstabbtinden fra ryggen
Tilbake på mot klyvingen ned ryggen
Her måtte vi ut i høyresiden
En spasertur i stein unna det høyeste punktet
Tilbake på Hurrbratinden og veien videre mot Veslbratinden
Toppen
Storbreatinden som var neste topp nærmest
Tilbake mot Veslbreatinden
Store Smørstabbtinden foran Kniven 2133 og Sokse 2189. Storbrean i front.
I skaret før Store Smørstabbtinden
Vatnet foran Leirbrean
Aadne foran toppene vi besøkte tidligere på dagen
Vi fulgte ryggen mellom vatnene på vei ned
På toppen.
Storebjørn 2222 moh
Ei gruppe på Leirbrean
Storen bak til venstre
Store Smørstabbtinden fra ryggen mellom vatnene
Endelig på sammenhengende sti ned mot Krossbu
Store Smørstabbtinden
Krossbu