Sukkertoppen 456 moh

Sukketoppen er en liten topptur med enorm utsikt over Bergsfjorden og Bergsøyan på Senja. Turen har veldig god sti hele veien og merket rute. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Sukkertoppen.

Startstedet for turen er ved er ved Hamn i Senja og jeg parkerte ved Nikkelverket der det er en tilrettelagt parkeringsplass. Distansen fra Gisundbrua er rundt 49 kilometer.

Senjens Nikkelverk som var i drift fra 1872 til 1886 var under storhetstiden et av Norges største og mest moderne bergverk og hadde for det meste 430 ansatte. Det ble bygd opp et helt samfunn fra grunnen her og de fleste arbeiderne var svensker og kvener. Nede på Hellandneset under startstedet, finner du rester av bygningene som en gang var boliger for arbeiderne, driftsbygninger, skole, kirke, bakeri, butikk og fengsel(!). På det meste bodde det rundt 600 mennesker på Hellandsneset. I 1882 ble det bygget et vannkraftverk og det var et av de første i verden av sitt slag. Elektrisiteten ble brukt til belysning og de fikk strøm til åtte lysbuer. Etter 14 års drift var det ikke lønnsomt lengre og da ble mesteparten av verdi demontert og solgt. Kirka ble f.eks. solgt til Karlsøy.

Bergsøyan utfor Hamn hadde sin storthetstid samtidig som nikkelverket og hadde da 43 fastboende. På Kjøpmannsøya ble Steinfjord landhandel og fiskeforetning drevet. Her ble det også drevet Brennevinshandel, fiskevær og gårdsbruk. Gårdsbruket hadde 1 hest, 6 kyr, 38 sauer, 16 geiter og 3 griser! I 1910 ble de fleste bygningene flyttet til Ertnøya som er litt større og hadde bedre havneforhold. På den samme tiden fikk Hamn den beste havna på yttersida av Senja og det ble starten på slutten for Bergsøyan. I 1924 ble fiskeværet lagt ned og i 1934 flyttet den siste fastboende fra øyen.

Turen starter med veldig god sti i slak stigning som følger høyspenten rundt 500 meter. Der stien forlater høyspenten er det et kryss, der kan man gå mot et utkikkspunkt rundt hundre meter nordover, her har man fin utsikt over Hamn og Bergsøyen. Stien mot Sukkertoppen dreier sørover her og man følger dalen til Mølelva noen hundre meter, før ruten dreier vestover mot en ryggformasjon opp mot Grytvatnet.

Man passerer Grytvatnet på nordsiden og fortsetter mot Sukkertoppens nordre rygg som man følger til toppen. Det er et par litt bratte partier her og det er lagt ut kjetting på et punkt. Om man har høydeskrekk er det imidlertid et par fine utkikkspunkt før det bratteste partiet med omtrent samme utsikten som fra toppen.

På det høyeste punktet er det førsteklasses utsikt over Bergsøyan, Husfjellet på andre siden av Bergsfjorden, et par av toppene til de fantastiske Okshornan og Flobjørn som jeg besøkte tidligere på dagen.

Turdata

Dato: 28 September 2021
Distanse: 4,1 kilometer
Høydemeter: 439
Tidsforbruk: 50 min (30 min opp)
GPS-logg fra gps3d.no

Sukkertoppen fra Nikkelverket
Ruteforslag
Starten av stien
Hotellet med den fine plasseringen på Hamn
Her følger stien høyt i dalen over Mølnelva
Sukkertoppen i midten
Her følger stien ryggformasjonen til Grytvatnet
Grytvatnet
En av utkikksplassene på vei opp
Her er kjettingen lagt ut
Ryggen videre fra toppen
Utsikt mot vest med Tortenberget i front og Indre og Ytre Teisten bak
Gruven fra nikkelverket og neset med bygningene
Okshornan
Flobjørn
Fuglan og Luttinden i muidten
Bergsøyan