Tolan 766 moh

Tolan byr på en fantastisk utsikt over Gryllefjorden. Jeg gikk en variant via Balleskaret og Småtindan. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Tolan.

Startstedet for turen er ved tunnelinnslaget gjennom Ballesvikskaret. Det er en stor parkeringsplass her og distansen fra Silsand er ca 55 kilometer.

Den enkleste måten å nå Tolan på er å følge ruten jeg brukte på vei ned. her unngår man klyving og får kortet ned distansen på turen. Man kan også kjøre til Ballesvikskaret fra Gryllefjordsiden.

Fra parkeringen løp jeg den gamle veien opp Ballesvikskaret. Etter hlavannen kilometer med asfalt var jeg på toppen av skaret og herfra er det god sti mot Småtindan som er med på en lokal variant av ti på topp.

Etter hvert er det et hakk i ryggen og jeg måtte ned i sørsiden i svært ulendt terreng for å komme meg videre. Det er et par til parti som er litt «vanskelig» å komme seg forbi fram til punkt 490. Her er det litt klyving og som regel er løsningen i sørsiden av ryggen.

Etter punkt 490 er det en enkel spasertur videre til toppen der det er førsteklasses utsikt i alle retningene. I vest ser man bl.a Flobjørn og Stormoa som er nest høyeste toppen på Senja, mens man i sørvest ser Midtertinden og Torsken som er to veldig fine fjellturer med utgangspunkt i tettstedene Torsken og Gryllefjord.

På returen fulgte jeg Tolans sørvestrygg rundt 500 meter, før jeg gikk ned en ganske bratt renne. På rundt 300 moh slaker det ut og det er et kort myrparti på vei mot stien som går til Østre Tolan som også er med på tidligere nevnte ti på topp. Deretter fulgte jeg stien ned til parkeringen.

Turdata

Dato: 29 Juli 2022
Distanse: 7,8 Kilometer
Høydemeter: 788
Tidsforbruk: 1:45
Gps-logg fra gps3d.no

Tolan fra start
Ruteforslag
Opp Ballesvikskaret fra start
Her er muligens grunnen til at det ble bygd tunnel
Stien mot Småtindan
Sti og et gammelt steingjerde
Småtindan foran Gryllefjord
Ballesvikskaret og Gompen 591 moh
Ballesvika
Gryllefjord og Middagstinden/Torsken
Tolan fra ryggen. Her måtte jeg ned i sørsiden
Etappen i sørsiden
Denne måtte jeg gå rundt
Tolan fra punkt 490
Den siste biten mot Tolan
Indre Tolen som er noen meter lavere
Utsikt mot Skanland
Flobjørn på rad tre til venstre og Stormoa i midten. Den høye spisse toppen bakerst er Breidtinden.
Skredflåget 879 moh
Gryllefjord med Andøyferga
Kvænan
Gikk ned denne renna
Opp mot Tolan og renna jeg gikk ned til høyre
Stien er like under ryggen i midten av bildet
Mot start
På stien