Fløya 671 moh (Sherpatrappa)

Fløya ligger drøye halvannen kilometer bak fjellheisen i Tromsø og må være Nord-Norges best besøkte fjellområde. Turen går via sherpatrappa som årlig har over 100000 besøkende. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Fløya.

Jeg startet turen fra friluftsparkeringen over TUIL-Arena i Tromsdalen. Her er det gratis parkering. Om man er villig til å betale er det parkering ved nedre stasjon på fjellheisen. Da sparer du en drøy kilometer på turen. Det er også mulig å ta rute 20,24 eller 28 fra Tromsø sentrum og gå av ved Ishavskatedralen. Eventuelt rute 26 og gå av ved nedre fjellstasjon. Det er merket mot starten av trappa som starter øverst i Fløyveien både fra Ishavskatedralen og fra nedre stasjon.

Jeg løp etappen opp til stistarten i Fløyveien (85 moh) som er på 1,7 kilometer. Turen starter med noen hundre meter etter «vei» opp til Lilleaksla der selve sherpatrappa starter. Her venter 1203 trappetrinn som følger den gamle «Akslastien» opp til platået der Fjellheisen ligger. Selve trappa er rundt 800 meter lang og man tar rundt 250 høydemeter. Trappa ble påbegynt i 2016 av sherpaer fra Nepal og ble fullført i 2019. Mesteparten av steinen som er brukt er hentet fra Skibotn.

Den beste utsikten er fra verandaen på øvre fjellstasjon eller fra Storsteinen (det inngjerede området) som ligger noen hundre meter sørvest fra fjellstasjonen.

Turen videre til Fløya som er det høyeste synlige punktet fra fjellstasjonen går etter førsteklasses sti. I starten er det jevn slak stigning, før det etter hvert blir litt brattere den siste biten. På 642 moh er det en stor varde, her snur de fleste. Det høyeste punktet på 671 moh ligger rundt 400 høydemeter lengre bak. Fra toppen er det fin utsikt mot byfjellet Tromsdalstinden og Kvaløya.

Jeg fulgte samme rute ned med en avstikker til Steinbøhytta som ligger ca 200 meter øst for stien på rundt 550 moh. Dette er en åpen hytte som eies av DNT.

På vinteren er det ofte veldig glatt i trappa pga stor trafikk og brodder eller piggsko anbefales!

Turdata

Dato: 21 November 2022
Distanse: 10,3 kilometer. (1,3 kilometer fra stistart til Fjellheisen og 3,3 kilometer til Fløya)
Høydemeter: 686
Tidsforbruk: 1:30 (54 min til Fløya)
GPS-logg fra gps3d.no

Ruteforslag
Mot fjellstasjonen fra TUIL Arena
Stistarten fra Fløyveien
Utsikt mot nord fra Lilleaksla
Starten av selve trappa
TUIL Arena nede til høyre
En advarsel som ofte stemmer på vinteren
Utsikt fra Storsteinen
Fløya
Her ser man rekkka man går på Ersfjordtraversen med Start fra Skamtinden ytterst og fortsetter over Storstolpan, Store Hollenderen, Melketinden, Styrmannstinden, Hollenderan før turen avsluttes med Store Blåmannen
Tromsøbrua som ble åpnet i 1960 og Ishavskatedralen som ble bygd i 1965
Alfheim stadion oppe til venstre
Tromsdalstinden fra varden på 642 moh
Ned mot øvre fjellstasjon
Her snur de fleste
Videre mot det høyeste punktet
Bentsjordtinden over hodet til en random turist
Videre mot Bønntuva
Håkøya i front. Like utfor øya ble Tirpitz senket 12 November 1944 av britiske bombefly
Steinbøhytta
Ned mot Storsteinen
En del fotoaktivitet
Utsiktspunktet på fjellstua
Pariserhjul på Prostneset