Hillesøytoppen (Nordkollen) 214 moh

Hillesøytoppen eller Nordkollen er en veldig populær fjelltur  på yttersida. Turen har god sti og er som regel et av fjellene som først blir snøfritt på våren i Tromsøområdet. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Nordkollen.

Parkering fins ved UL Samhold sitt klubbhus. Det er parkeringsavgift på 50 kr som kan betales på Vipps 522050 eller kontant i en postkasse. Distansen fra Kvaløysletta er 51 kilometer.

Turen har tre forskjellige ruter og jeg tok alle på turen min. Ruten fra sør er på 2,3 kilometer, ruten fra nord er på 1,7 kilometer og ruten rett opp fra øst over tunnelen er på 800 meter.

Jeg startet med å ta ruten fra sør. Her starter man med ca 700 meter etter asfalten sørover fra klubbhuset. Starten på stien er merket og den begynner med 400 meter i slakt terreng til man når sørryggen til Nordkollen. Denne følger man opp. Her er det jevn stigning i rundt 200 høydemeter, før det er tilnærmet flatt den siste biten til toppen.

Om man klarer å ignorere radaren, asfalten, bygningene og vindmøllene på Kvaløya byr Nordkollen på førsteklasses utsikt. I sørvest har man Senja der man bl.a. ser Astritinden og i nord ser man Håja som vist nok er brukt som inspirasjon under tegningen av Ishavskatedralen.

Jeg valgte ruten i nord ned. Stien fortsetter noen hundre meter rett nordover, før den dreier ned mot Jevikbukta. Fra Jevikbukta fortsetter ruten rett inn i det nye hyttefeltet, før jeg løp etter veien de 400 meterene tilbake til klubbhuset.

Den korteste ruten går mer eller mindre rett fram og den er brattere og har mye stein og berg. Det er montert tau over halve distansen og det skal godt gjøres å gå seg vil så lenge man holder i tauet på vei opp og ned.

Jeg løp ruten i sør ned igjen til bilen. Dette er etter min mening den fineste ruten.

Turdata

Dato: 24 November 2022
Distanse: 7,11 kilometer
Høydemeter: 490
Tidsforbruk: 60 min
GPS-logg fra gps3d.no

Nordkollen fra Otervika
Ruteforslag

Klubbhuset med den korteste ruten synlig i midten av bildet
Stistarten som er skiltet
Ruten følger fjæra mot sørryggen
Sørryggen
Ned ryggen mot Sandvika. Astridtinden nærmest sola
Mot Sommarøya
Årets siste solstråler noen dager etter Tromsø
Den flate etappen mot toppen
Utsikt mot Sommarøya og vindmølleparken på Kvaløya
Ryggen ned og Håja
Mot Senja og området rundt Øyfjorden
Værholmen med fyret og Håja
Jevik
Jevik
Mot bebyggelsen
I starten av den korteste ruten
«Følg tauet»
Mot Sommarøy hotell og Sommarøy sentrum

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *