Balsokken (Balsaaka) 458 moh

Balsokken eller Balsaaka er «byfjellet» til Storsteinnes som er kommunesenteret i Balsfjord. Balsokken har merket rute til toppen og jeg gikk de to vanligste rutene på turen min. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Balsokken.

Turen har to startsteder, enten fra Moan ved Storsteinnes IL sin idrettsarena, eller fra Rislamoen ca 2,5 kilometer i retning av Sagelvvatnet. Det er noen parkeringsplasser ved turstart i Balsokkveien, eventuelt kan man parkere ved stadion noen hundre meter fra start. Ved start fra Rislamoen er det en gedigen parkeringsplass ved et nedlagt militært lager like ved starten av skogsveien turen starter etter.

Jeg startet med ruten fra Rislamoen. Her starter turen med ca en halv kilometer etter skogsvei med jevn stigning, før det blir sti som fortsetter  i nærheten av og under noen monstermaster. På rundt 300 moh forlater man mastene og ruten fortsetter etter veldig god sti til toppen.

Jeg løp ned til porten på Moan og turstart på rutealternativ 2. Fra Moan starter turen etter god sti i retning og forbi hoppbakken og deretter gjennom et plantefelt. Man kommer inn på en skogsvei som man følger til man er på ca 300 moh etter ca halvannen kilometer. Det er skiltet der man skal forlate skogsveien og det blir slakere videre. Stien er kloppet over noen myrpartier. Den siste biten mot toppen blir litt brattere igjen før man har besteget Balsokken fra Moan også.

Fra toppen er det fin utsikt i alle retningene og man ser mange av de mest besøkte fjellene i Balsfjord, sånn som Fugltinden i nord. Det er også en gjestebok og en benk om man ønsker å sitte mens man spiser turkjeksen sin opp.

Om man ønsker å gå turen som runde er det i underkant av 3 kilometer asfalt. Man kan også følge grusveien som går nordover fra Moan ved turstart. Ved denne ruten blir turen opp rundt 6 kilometer.

Turdata

Dato: 19 November 2022
Distanse: 10,69 kilometer (2,3 fra Rislamoen og 3,1 fra Moan)
Høydemeter: 778
Tidsforbruk: 1:30
GPS-logg fra gps3d.no

Mot Balsokken fra Storsteinnes kapell. Det høyeste punktet ligger noen hundre meter bak
Ruteforslag
Starten av skogsveien fra Rislamoen
Stien under monstermastene
Toppen
Sagelvvatnet
Balsokkvatnet og Balsfjorden
Stien ned mot Moan
Toppen i midten
Plantefeltet over hoppbakken
Moan stadion
Starten fra Moan. Stien går «rett fram», mens den lange ruten som ikke er blogget går etter grusveien til høyre
På skogsveien
I det bratte partiet før toppen
Rakeltinden
Mot Malangen. Man ser på trærne nede ved fjorden at luften er mye kaldre nede ved havet enn i høyden, noe som skyldes inversjonsvær.
Benken på toppen
Storvasstinden 1244 moh i midten
Toppen av Blåtinden 1180 moh
Piggtinden
Haugafjellet 835 til høyre og Skredtinden 770 til høyre