Mjelletraversen

Mjelletraversen går over Lilletinden, Valviktinden, Mulstrandtinden, Mjeldetinden og Kollen og er en veldig fin fjelltur litt nord for Bodø. Turen byr på førsteklasses utsikt og litt spennenede klyving. Her er turbeskrivelsen fra turen vår over fjellrekken ved Mjelle.

Startstedet for turen ligger på eidet mellom Skau og Festvåg. Vi parkerte i nærheten av Skarvvatnet. Det er en del parkeringsplasser langs veien og distansen fra Bodø er ca 25 kilometer.

Turen starter med merket tursti opp til Lilletinden 717 moh. Turen til Lilletinden eller Litltinden starter med et kort nogenlunde flatt parti mellom to vatn, før ruten dreier opp mot Valvikheia. Allerede på 200 moh er man ferdig med skogen og man kan nyte utsikten mot bl.a. Steigtinden og resten av Sjunkhatten nasjonalpark i østlig retning.

Den gode stien følger en ryggformasjon hele veien til toppen. De siste drøye hundre høydemetrene blir litt brattere før du når toppen av Lilletinden som har fin utsikt inn i Nasjonalparken og mot Bodøryggen. Turen  til Lilletinden er drøye tre kilometer og like over 600 høydemeter.

Turen videre til Valviktinden 780 moh som er traversens høyeste topp er den vanskeligste etappen. Det er lagt ut et tau i en kort og svært luftig nedklatring på ryggen. Dette kan omgås ved å gå ca 50 høydemeter under ryggen i nordsiden.

Fra skaret starter stigningen igjen om Valviktinden etter god sti. Om du bare ønsker å bestige Valviktinden kan du følge ruten vårs på returen og nå toppen fra nord etter sti.

Turen videre til Breitinden, Mulstrandtinden og Mjeldetinden er uproblematisk og foregår etter god sti. Mjeldetinden har turens beste utsikt, der man ser den svært populære stranda i Mjeldevika og Hovsundet.

Mjeldetinden og Mulstrandtinden kan nåes via sti fra Futskaret.

Vi fortsatte til Kollen 724 moh. Denne etappen er også grei og uten de store utfordringene. Fra toppen av Kollen er det fin utsikt mot Kjerringøy.

Vi fortsatte noen hundre meter videre over toppen fra Kollen, før vi gikk ned en bratt gressbakke mot Storgrova og et forfriskende bad i det nærmeste vatnet.

Man kan også fortsette videre til Bremnestinden og Kvamholmaksla, dette gjør returen til parkeringen mye kjipere med kratt og myr istedenfor åpent terreng og sti.

Deretter fortsatte vi i østlig retning og kom inn på stien til Valviktinden ved fjellets nordrygg. Vi fulgte den videre til vatn 316, der det ble et nytt bad, før vi fortsatte til vi kom inn på stien vi gikk opp på rundt 350 moh.

Turdata

Dato: 7 Juli 2023
Distanse: 13,3 kilometer
Høydemeter: 1209
Tidsforbruk: 3:15

Toppene i Mjelletraversen sett fra Futskaret. Fra venstre Mjeldetinden, Mulestrandtinden, Breitinden, Valviktinden og Lilletinden.
Ruteforslag
Lilletinden fra startstedet
Steigtinden
På vei til Lilletinden
Mot Festvåg og Kjerringøy
Parkeringen er ca ved vatnet i midten av bildet og ruten følger ryggen
På toppen av LIlletinden. Utsikt mot Valviktinden
Tilbake mot Lilletinden
Her er den luftige nedklatringen på ryggen mellom Lilletinden og Valviktinden
Som man kan gå rundt i nordsiden 50 meter under eggen
Mot skaret
Fin sti mot Valviktinden
Valviktinden
Ryggen videre med Landegode i bakgrunnen
Mulstrandvika
Den populære stranda Hovdsundet i enden av Hovdneset
Mulstrandtinden
Videre mot Kollen
På toppen av Mjeldetinden
Mjeldevika og Hovdsundet
Festvåg til høyre
Bremnestinden
Mens vi returnerte ca i midten av bildet
Ned gressbakken fra Kollen i retning av badevatnet
Valviktinden og badevann
Gressbakken vi gikk ned
Vatn 316 og inne på stien til Valviktinden