Stortinden 847 moh

Stortinden ligger like ved fergeleiet på Skarberget og er en kort og effektiv fjelltur med enorm utsikt i Narvik kommune. Vi var også innom Stortindens punkt 809 og utsiktspunktet Kjerna 648 moh som regnes som Nord-Norges preikestol. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er på Skjellesvikskaret på rundt 255 moh ca ei mil øst for fergeleiet på Skarberget. Her er det en stor parkeringsplass. Dette er også startstedet for turen til Kuglhornet om man velger ruten uten klatring.

Turen starter etter god sti opp en ryggformasjon rett opp fra Skjellesvikskaret. På drøye 400 moh dreier ruten nordover og det er et kort bratt parti med litt steinur i 100 høydemeter før det slaker ut igjen forbi et lite vatn. Om du bare skal til Kjerna går stien vestover ca 100 meter før det lille vannet.

Ruten til Stortinden fortsetter rett fram og får ei bratt avslutning på drøye 200 høydemeter i den bratte sørsiden. Et par parti med litt lett klyving, men veldig god sti forenkler bestignigen. Man når ryggen på rundt 800 moh og den siste biten følger ryggen.

På toppen som man når allerede etter 2,5 kilometer er det gjestebok og førsteklasses utsikt i alle retningen og man Møysalen i nordøst, Sepmola i øst og  Stetinden i sørøst.

Vi tok oss en tur innom punkt 809. Her er det litt enkel klyving og fin utsikt mens man følger ryggen.

Tilbake i skaret fulgte vi stien ned til ca 600 moh, der dreide vi rett vestover i stor steinur. Vi fulgte deretter ryggen sørover til utsiktspunktet og videre til Kjerna. Her er det rå utsikt hele veien. Fra Kjerna siktet vi oss inn på stien og fulgte den ned til Skjellesvikskaret igjen.

Turdata

Dato: 12 Juli 2023
Distanse: 7,1 kilometeer
Høydemeter: 729
Tidsforbruk: 1:40 ( 42 min opp)

Stortinden i midten fra Efjorden
Ruteforslag
Stortinden fra Bognes
Stortinden fra parkeringen
Kjerna til venstre og Stortinden til høyre
Mot Kjerna
Det lille vatnet
Stetinden
Stien opp mot ryggen
På ryggen
Kjerna og «Preikestolen» fra toppen
Kuglhornet til venstre
Punkt 809
Efjorden
Verdenssvaet til venstre og Kuglhornet
Stortinden

 

Ansikt med stor nese på nordryggen til Stortinden
Gikk gjennom steinura ut mot Kjerna
Preikestolen fra Nord-Norge