Hamperokken 1404 moh

Hamperokken er den høyeste toppen, og en av de fineste turene på Tromsø fastland. Toppen ser nærmest ubestigelig ut og ble førstegangsbesteget i 1896 av Caspari og Thinn. Hamperokken er med i Tromsø Skyrace som starter på fjellheisen og går via Bønntuva, Tromsdalstinden, opp Hamperokken og tilbake over Tromsdalstinden igjen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Hamperokken.

Jeg har også vært på Hamperokken på vinteren.

Startstedet under Vartvarhaugen ligger ca 4,5 kilometer fra krysset i Nordbotn. Hamperokken har nå fått seg en friluftsparkeringsplass og det er rikelig med parkeringsplasser.

Middagsaksla har vært sporadisk med i ti på topp i Tromsø og har god sti hele veien. Stigningen starter umiddelbart gjennom et juletrefelt, før det flater ut med noen myrpartier og ei elvekryssing før det blir tørrere igjen og man starter på motbakke og motbakke igjen. Rundt 400 moh er man ferdig med skogen og man kan nyte utsikten over bl.a. Tromsdalstinden som er bak deg. Ruten fortsetter i jevn stigning opp Middagsaksla med lyng og mose som underlag.

Etter drøye 3,5 kilometer er man på  1075 moh hvor man finner postkassen til Middagsaksla. Herfra er det fantastisk utsikt mot den spennende egga på knappe 2 kilometer som skiller deg og Hamperokken. I starten er egga bred , men den smalner raskt. Det er slitasje i terrenget som viser deg hvor det som oftest er mest praktisk å gå. I starten må man som regel ut i turgåers venstreside for å unngå de verste partiene på egga, mens man etter hvert stort sett må ut i høyresiden når du «går deg fast».

Etter en del klyving fram mot punkt 1164 blir egga bredere igjen i rundt en halv kilometer før det blir litt klyving  igjen. Like før toppkrona er det en luftig passasje om man velger å følge ryggen, men også dette kan unngås i sørsiden. Herfra traverserer inn under vestsiden av toppen. De siste høydemetrene opp mot toppen er bratt og det er en del klyving med gode tak.

På  toppen er det gjestebok og fantastisk utsikt over Tromsø fastland og Lyngsalpene.  Man ser også Tromsdalstinden og Bjørnskartinden som jeg har kombinert med Stortinden i en fin tur med litt klyving.

På returen har man to valg, enten følge egga tilbake til Middagstinden, eller gå ned mot Litleskarvatnet som er ruten man bruker i Tromsø skyrace. Her er det bratt og løst i starten, før det etter hvert blir fastere ur ned mot vannet. Det er sporadisk vardet langs vannet og videre ned Litleskaret, før det etter hvert blir sti den siste biten inn mot stien som går til Middagsaksla.

Turdata
Dato: 6 August 2021
Distanse:11,16 kilometer
Høydemeter: 1464
Tidsforbruk: 3:05 (1:420 opp)
Gps-plot fra gps.3d.no

Hamperokken
watermarked-hampis
Ruteforslag
Starten av stien
Middagsaksla fra Vartvarhaugen
Her kommer stien inn fra litleskaret
Mot Tromsdalstinden og EIscat
To stk på vei opp Middagsaksla
Siste stigninga til Middagsaksla
Litleskarvatnet
Hamperokken fra Middagsaksla
I starten er løsningene i venstresiden av eggen
Hamperokken etter punkt 1164
Stortinden
Toppen
Toppen fra der man startert traversen ut i vestsiden for toppstøtet
Eggen mot Middagsaksla
Siste biten mot toppen
Tromsdalstinden fra toppen
Bjørnskartinden
Jiehkkevarri bak til høyre
To stk på vei opp mot toppkrona
Breen på østsiden
En flokk med reinsdyr kjøler seg ned på snøflekken
Toppen på returen

 

Ned mot LItleskardsvatnet
Opp mot toppen fra vatnet
Rikelig med stein i Litleskaret
Etter hvert finere terreng på vei mot stien opp Middagsaksla