Saana er finnenes hellige fjell. Noen mener at Saana er Finlands svar på Besseggen. Saana er en svært enkel og populær fjelltur med førsteklasses sti og trapp til toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Saana.

Startstedet ved Kilpisjavri ligger noen kilometer inn på Finsk side av grensen. Startstedet like på nordsiden av en kafe er et skiltet og en stor parkeringsplass.

Den første drøye kilometeren går i slakt terreng etter førsteklasses sti. De våte partiene er kloppet. Etter den første kilometeren starter turens bratteste bakke som er en trapp på ca 750 trappetrinn opp langs nordvestryggen. Det er også satt ut benker på strategiske plasser langs trappen om du trenger en hvil

Etter trappa gjenstår det ca to kilometer og drøye 200 høydemeter før du når en av Finlands hyppigst besøkte fjelltopp. Det er varde med gjestebok. Utsikten fra toppen er meget bra med ingen hindringer i form av høye fjell sør og østover. Man ser også mot Finlands høyeste topp som er Halti og bl.a Rihpogaisi og Barras på Norsk side.

Det vanskligste med turen er å finne rytmen ned trappen da trappen er tilpasset terrenget og noen steder har en planke hvert trinn og noen steder sju planker hvert trinn. Dette kan unngås ved å gå på siden av trappa 🙂

Foto Kurt Ottesen og Kent Hugo Norheim

Turdata:

Dato: 5 August 2012
Distanse:7,78 kilometer
Høydemeter: 540
Tidsforbruk: 1 time (35 min opp)
GPS-plott fra gps3d.no

PS! GPS-plott uten kart, men fila kan brukes på klokken..

Saana fra Rihpogaisi
Ruten vi gikk
Fra start
Greie stifasiliteter
Kanskje litt i overkant?
Kurt tar en pust i bakken
Barras / Paras 1419 moh
Mye trafikk her. På en fredagskveld gikk vi forbi ca 15 stk på en tur på drøye 40 minutter
Ei lita mast på toppen
Finsk kunst
Mot sentrum av Kilpis
Veldig fornøyd med en finsk topp
Pause på returen

Kommentarer

Ett kommentar til “Saana 1029 moh”

  1. […] ikke? Kilpis stiller med trampoliner på hvileplasser oppover fjellturen mot Saana. Finland kommer nok til å ha mange gode skiløpere i […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *