Barras / Paras 1419 moh

Barras eller Paras er et kjent landemerke som rager ensom innerst i Signaldalen, Barras vises også godt fra Kilpis og er et fint fjell. Med god sti er Barras tiltross for sin høyde på 1419 moh en grei topptur for de fleste. Barras har også vært med på 10 på topp i Storfjord kommune de siste årene. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Barras.

 

Startstedet ved Paras ved veiens ende i Signaldalen ligger ca 1 time og 45 minutters kjøretur fra Tromsø. Det er en enorm parkeringsplass der man starter turen til Barras.

 

I starten følger du en top notch sti inn Parasdalen. Den gode stien med slak stigning fulgte vi omtrent 5  kilometer inn dalen, og etter ca 1, 5 time i rolig tempo var vi på ca 600 moh. Da anså vi oss som ferdig med å følge den gode stien og  siktet oss inn på sørøstryggen til Barras i retning av punkt 1100. For å komme opp på fortoppen på 1100 moh måtte vi runde punkt 1100 for å slippe å gå opp en bratt bakke tidlig på ryggen, om man går rett fra øst er det behagelig stigning opp til trigpunktet på 1100 moh.

 

Fra fortoppen fant vi slitasje i terrenget som vi fulgte opp ryggen, noen få steder som krevde noen klyvesteg uten at det på noen måte var noe vanskelig. Noen hundre meter før toppen var det en liten varde og et litt smalere punkt på ryggen mot det høyeste punktet av Barras.

 

På toppen av Barras var det en varde i Blåtinden light utførelse og  gjestebok som var dominert av besøkende fra Finland. Det var fin utsikt både inn i Finland og Sverige fra toppen, samt mot spennende Tromsfjell som Otertinden, Mannfjellet, Piggtinden og Lyngsalpene.

 

Ned fulgte vi ryggen mot nordvest, også her var det slitasje i terrenget som gjorde det lett å finne ut hvor man skulle gå. På nedturen fikk vi fin utsikt mot den store stupbratte nordsiden til Barras. Nede fra ryggen mistet vi «stien» i noen snøflekker og endte etterhvert med å gå korteste vei mot parkeringsplassen, det ble noen hundre meter i til tider bratt- og tett skog, men vi kom oss ned velberget.

 

Totalt brukte vi 4,5 timer på den ca 11 kilometer ange turen i rolig tempo.

Barras fra Signaldalen
Rute. Gikk den lange ruten opp og den korte ruten ned
Barras fra i vinter under besøket på Vassdalstinden
En enorm parkeringsplass ved Paras
Ingenting å si på kvaliteten på stien

 

Paraselva
Litt lett skydekke over toppen
Et lite byggverk langs stien som vistnok er en kanonstilling fra WW2
Konrad like etter ca 4 kilometer av turen
Skyene lette litt rundt toppen under anmarsjen
Gikk opp snøfeltet til høyre for å komme oss opp på ryggen
På tur opp ryggen
Toppen
Toppen fra fortoppen på 1100 moh
I starten av ryggen
Slitasje i terrenget gjør det lett å gå ryggen
Litt kjempelett klyving enkelte steder
Utsikt mot toppen
Canyon lange Stordaselva
Konrad på fortoppen med Peltsan i bakgrunnen
Otertinden
Konrad på toppen av Barras
Gode vardefasiliteter med levegg og gjestebok
Ned gikk vi korteste vei
Den imponerende nordveggen til Barras
Mot toppen
Nede fra den bratteste delen av ryggen
Vaddasjohka
Ned mot parkeringsplassen
Otertinden enda en gang
Lite sti og mye skog den siste biten mot parkeringen