Imagaisi >1500 moh

Imagaisi er et av flere flate bredekte fjell som ligger plassert i midten av den sørlige delen av Lyngsalpene. Her fikk ikke isbreene gjort seg ferdig med «arbeidet» med å grave dype daler og la spisse tinder stå igjen på samme måte som på den nordlige delene av Lyngsalpene og ut mot kysten. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved grustaket knappe tre kilometer fra krysset i Lakselvbukt.  Det er mulig å parkere ved grustaket.

Det fins to alternative vanlige ruter til Imagaisi. Vi gikk opp en lengste veien og kjørte ned «normalruten» i det grad den kan kalles det på denne sjeldent besøkte toppen.

Starten av turen går etter anleggsveien opp Ellendalen. Veien tar deg ca 2,5 kilometer  før man fortsetter videre inn dalen i slakt terreng,  før det blir brattere de siste 400 høydemetrene opp mot skardet mellom fantastiske Sfinxen og Imagaisi på 1055 moh etter rundt 8 kilometer av turen.

Oppe på Steindalsbreen tok vi av fellene og rundet den bratte nordveggen til Imagaisi med en opprinnelig plan om å følge breen i østsiden opp, noe som ble skrinlagt pga mye sprekker. Da gikk vi for en alternativ rute og gikk opp i skardet mellom Østre Imagaisi og punkt 1352. Her er det rundt 35 grader bratt det øverste partiet, deretter fulgte vi ryggen  noen hundre meter før vi kjørte ned rundt 50 høydemeter og kom inn på breen over partiet med sprekker.

Her kom vi inn på den planlagte ruten og fulgte nordøstryggen til toppen, som i følge klokkene våre var 1518 moh. For å slippe så mye skifeller av og på bestemte vi oss for å kjøre ned normalruten mens vi nøt den fantastiske utsikten mot Lyngenfjellene fra toppen som bl.a naboen , Nallangaisi.

Vi gikk over platået og kjørte/boota ned  vestryggen til Imagaisi  mot skardet mot Ellendalstinden som var flekkvis bar. Deretter hadde vi fin skikjøring ned på østsiden av punkt 1018  før vi dreide ruten ned mot Ellendalen på nordsiden av Guhkkesgaisi .

Deretter siktet vi oss på oppruten der det ble mye ski av og på mellom barflekker og råtten snø

Turdata:

Dato: 12 Mai 2018
Distanse: 22,15 km (12,7 opp og 9.5 ned)
Høydemeter: 1566
Tidsforbruk: 5:33
GPS-plott fra gps3d.no

 

ima1
Imagaisi fra Imbodentinden
Ruteforslag
Sondre på vei opp anleggsveien i Ellendalen
Ellendalstinden over hodet til Sondre
Nallangaisi og Sfinxen bak midten
En etter hvert populær skirute på Ellendalstinden
Ned Ellendalen
Baksiden av Lakselvtindene
Opp mot Steindalsbreen
Sfinxen fra en lvinkel som gjør toppen mindre imponerende
Nallangaisi
Steindalsbreen
Vi hadde tenkt oss opp breen, men ble en renne over mellom Imagiasi og Imagaisi øst 1416 istede
Breen opp mot Imagaisi
Nallangaisi
Gikk opp i hakket
På ryggen mellom Imagaisitoppene
På platået
Balggesvarri og Jiehllevarri
På toppen av Imagaisi
Lakselvtindene
Ned mot skardet mellom Ellendalstnden og Imagaisi