Balggesvarri 1627 moh

Balggesvarri er med sine 1627 moh det 12. høyeste fjellet i fylket og byr på 1400 høydemeter med fin skikjøring for de som er villig til å gå anmarsjen på ca 5 kilometer inn gjennom Goverdalen. Med sin lange anmarsj er denne Lyngenklassikeren best egnet sent på sesongen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Balggesvarri.

Startstedet i Holmbukta ligger ca 23 kilometer fra krysset i Laksvatn. Sent på sesongen er det mulig å parkere ved starten av skogsveien man følger i starten av turen, mens man tidlig på sesongen må parkere på nordsiden av broen over Storelva. Jeg har også besøkt Titinden, Kristianstinden, Sagbladet, Goverdalstinden, Nallangaisi og komboen Balggesvarri og Vestre Balggesvarri herfra.

Fra start fulgte vi skogsveien rundt en kilometer før vi siktet oss inn mot elva som vi forsøkte å følge oppover mot gapahuken med trimpostkassen som ligger ved moreneryggen ca tre kilometer inn dalen. Pga en snøfattig start på vinteren og stedvis åpen elv måtte vi bort fra elva noen steder. Fra Moreneryggen er det halvannen flat kilometer mot starten av Sløkedalen på drøye 200 moh der stigningen starter.

Vi fulgte elva opp Sløkedalen i jevn stigning opp mot 700 moh, her starter et brattere parti på rundt 200 høydemeter før det slaker litt ut et par hundre høydemeter igjen fra 900 moh. Fra 1100 moh blir det brattere igjen og man kan velge om man går i retning av Lyngdalsskardet på ca 1230 moh eller om man går en mer direkte rute mot toppen. Fra 1300 moh starter turens bratteste parti med ca 250 høydemeter som er +/- 35 garder bratt før man når det store bredekte platået.

Fra toppen har man fin utsikt mot de ukjente toppene på østsiden av Tromsø fastland samt nabofjell som bl.a Nallangaisi, Holmbukttinden, Jiehkkevarri, Gaskacohkka, Gaskajiehkicohkka, Nallancohkka,  Daltinden og Bredalsfjellet.

Vi returnerte ca samme ruten.

Turdata:

Dato: 11 februar 2017
Distanse: 21,1 kilometer
Høydemeter: 1680
Tidsforbruk: 4:10 (3:oo opp)
GPS-plott fra gps3d.no

balgg
Rute
baljarl
Balggesvarri på Jarle Nilsens 3D kart
baljarlr
Balggesvarri på Jarle Nilsens 3D kart
bal0
Balgesvarri fra starten av Sløkedalen
bal1
Balggesvarri fra Goverdalen
bal2
På tur opp Goverdalen
bal3
Titinden 1329 moh er et imponerende skue
bal4
Balggesvarri fra Goverposten
bal5
Sagbladet>1280 og Goverdalstinden 1429
bal6
Baksiden av Lakselvtindene
bal7
Martin med Goverdalen i bakgrunnen
bal8
Balggesvarri sin høyeste topp fra Sløkedalen
bal9
Martin ser ned Sløkedalen
bal10
Martin på tur mot Lyngdalsskaret
bal11
Nærmer oss Lyngdalsskaret etter ca 200 «flate» høydemeter
bal12
Lyngdalsskaret med utsikt opp mot Balggesvarri
bal13
Endelig begynte det å bli bratt!
bal14
Det er en del fjell på andre siden av Ullsfjorden….
bal15
Men det ble fort slakere igjen….
bal16
Martin på toppen av Balggesvarri
bal17
Kjedelig at vi ikke fikk bedre utsikt en det her
bal18
Helt fantastisk skiføre
bal19
Actionbilde av Martin
bal20
Actionbilde nr2 av Martin n
bal21
Actionbilde nr3 av Martin n
bal22
Fra 700 moh og oppover
bal23
Martin med en siste titt mot Balggesvarri
bal24
Bare 1.5 km igjen av Goverdalen. Holmbukttinden oppe i høyre hjørne