Vassbruntinden (Leirtinden) 1203 moh

Vassbruntinden eller Leirtinden er den høyeste toppen i gamle Lenvik og nå Senja kommune. Toppen har god sti og byr på førsteklasses utsikt. Vi kombinerte Vassbruntinden med Blåfjellet og Sultinden i en Vassbrunatravers. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved Tårnvatnet  (108 moh) som ligger ca 14 kilometer fra krysset på Finnfjordeidet. Det er bompenger på 50 kroner for de siste kilometerne etter grusvegen som går til og halvveis rundt Tårnvatnet. Det er en del parkeringsplasser langs vannet og vi parkerte i nærheten av ruten til Sultinden for å unngå lang transport når vi kom ned fra traversen.

Med parkeringen vår startet turen med drøye to kilometer etter grusvegen før vi kom til parkeringen og stistarten til Vassbruntinden som er merket. Her starter den gode stien over et jorde før den fortsetter med jevn bratt stigning på nordsiden av elvedalen.

På 500 moh er man over skogen og man får  en liten pause fra motbakkene med en kort travers sørover, før man starter på en ny motbakke med jevn bratt stigning opp mot 800 moh.  Etter rundt 700 høydemeter på drøye to kilometer slaker det ut opp mot 1000 moh der man når Vassbruntindens nordrygg.

Her blir det brattere igjen og ruten skår ut mot vestryggen mens man tar høyde i nesten steinfritt terreng med god merking. Oppe på ryggen kan man nyte utsikten i alle retningene mens man spaserer den siste biten til varden.

Det er gjestebok og man ser Senjafjell i vest, Kvaløya i nord , Lyngsalpan i Nordøst og Indre Troms-klassikere som Hjerttinden og Istinden i sør.

Vi fulgte merkingen ned til 1000 moh, før vi jogget distansen på rundt halvannen kilometer ned til skardet (ca 770 moh) mellom Vassbruntinden og Blåfjellet i lettløpt og slakt terreng.

Her ventet rundt 250 høydemeter og en distanse på en drøy kilometer etter sørøstryggen før vi var på toppen av Blåfjellet. Fin utsikt fra toppen her også. Vi fortsatte etter ryggen i retning av Sultinden, med noen partier med stor grov steinur rundt skardet. Med fint skydekke tok vi oss en avstikker østover til 991 toppen, før vi gikk til Sultinden. Her var vi maksimalt heldig med skydekket og midnattssola.

Vi returnerte etter den merkede stien til Sultinden. Med med lav sol i mot sleit vi litt med å holde ruten. Stien går knappe to kilometer i nordlig retning før den dreier ned mot Tårnvatnet. Her er det en del myr og ikke like god sti som opp til Vassbruntinden. Distansen på rundt fem kilometer fra Sultinden til Tårnvatnet avsluttes med en knapp kilometer etter skogsvei.

Turdata

Dato: 10 Juli 2021
Distanse: 17,69 kilometer (ca 4 til Vassbruntinden)
Høydemeter: 1588 (ca 1100 til Vassbruntinden)
Tidsforbruk: 3:37 (1:07 til Vassbruntinden)
GPS-logg fra gps3d.no

Vassbruntinden
Ruteforslag
Sultinden og Blåfjellet fra Tårnvatnet
Vi startet turen med drøye to kilometer langs Tårnvatnet
Stistart
I partiet med litt dårligere sti, men god merking
Toppen av Vassbruntinden
Nordflanken til Vassbruntinden
Ryggen mot toppen
Mårfellet og Blåtindan
Målselvutløpet
Istinden til høyre
Jiehkkevarri til venstre og Lakselvtindan til høyre
Ryggen opp til Blåfjellet
Tilbake mot Vassbruntinden
Blåfjellet
Ned mot øst

 

Like før toppen
Vassbruntinden
Blåfjellet i til høyre
Mot Sultinden
Mats på punkt 991
Østsiden av Blåfjellet
På toppen av Sultinden
Ned den merkede stien til Sultinden
Toppen av Sultinden
På vei inn på myra
Avslutningen av Sultinden etter vei

Kommentarer

Ett kommentar til “Vassbruntinden (Leirtinden) 1203 moh”

  1. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *