Biellogaisa 1510 moh

Biellogaisa er en av Lyngenhalvøyas  27 1500-meterstopper, men med sin drøye anmarsj er det ikke mange som tar turen til Biellogaisa. Turen har en fin ryggtravers med litt enkel tinderangling. Vi kombinerte Biellogaisa med Rieppetinden i en lang dagstur. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Biellogaisa og Rieppetinden.

Det er to muligheter fra start. Enten fra veienden i Djupen eller ved Forramoen ca 7 kilometer opp Lakselvdalen. Vi parkerte i krysset ved Skulva bru.

Fra start holdt vi oss i nærheten av den merkede stien til Rypedalsbrua i svært slakt terreng. Deretter holdt vi oss på østsiden av elva inn Rypedalen og etter ca 7,5 kilometer var vi på drøye 300 høydemeter og var endelig ferdig med anmarsjen.

Vi begynte å ta høyde og siktet oss inn like sør før punkt 669 og passerte et lite vatn like før vi startet på den lange nordryggen til Biellogaisa sin fortopp på drøye 700 høydemeter. Her var vi heldige med forholdene og vi kom oss greit opp. Nordryggen er jevnt 25 ish grader med et par hundre høydemeter mellom 800 og 1000 moh som er litt brattere.

Allerede etter 12 kilometer av turen var vi ved varden på fortoppen på 1356 moh. Herfra kjørte vi ca 80 høydemeter ned før vi satt fra oss skiene og fortsatte til fots.

I starten er ryggen bred og fin, men etter hvert smalner den og man må ut i sørsiden 2-3 plasser for å unngå noen hammere på eggen som er lengre enn det man tror mens man går mot det store platået.

Fra den vardeløse toppen er det lang utsikt i alle retningene og spesielt mot Rieppetinden som var turens neste topp og Guhkkesgaisa.

Vi returnerte samme veien ned til skiene og vi fikk brukt isøksa vi hadde med i sekken siden vi hadde båret den i 14 kilometer på vei ned i den bratte sørsiden.

Nede på skiparkeringen gikk vi ca 500 meter vestover før vi kjørte ned til breen nord for Rieppetinden. Her fikk vi oss rundt 300 høydemeter med fin skiskjøring på sløsj før vi måtte på med skifellene igjen og etappen på knappe 500 høydemeter opp til Rieppetinden.

Fra breen er de 200 første høydemetrene opp til nordvestryggen de bratteste, før det blir slakere den siste biten til den vinterløse varden. Her er det fin utsikt mot bl.a. Otertinden og naboene Storvasstinden og Piggtinden.

Vi fulgte samme rute ned til breen, før vi kjørte ut av breen på det laveste punktet i vest. Deretter ventet drøye 400 høydemeter med fin skikjøring ned til neste isbre på vårsnø. Ned fra Rieppetinden er det bratteste partiet ned brekanten, der det er et kort bratt parti.

Vi holdt litt høyde på østsiden av Rievssatjavri og videre sånn nogenlunde inn på oppruten der det gjaldt å komme seg ned med færrest mulig stavtak.

Distansen både til Rieppetinden og Biellogaisa er 14 kilometer fra parkeringen, så her kan man få godt betalt for knappe 5 kilometer ekstra og kombinere toppene.

Turdata

Dato: 15 April 2023
Distanse: 32,82 kilometer
Høydemeter: 2176
Tidsforbruk: 6:23
GPS-logg fra gps3d.no

Biellogaisa fra Rypedalen
Ruteforslag del 1
Ruteforslag 2
Durmålstinden fra start
Snart i «krysset» inn Rypedalen
Rypedalen
Biellogaisa i motlys
Inn mot Rievssatjavri og der vi kom ned fra RIeppetinden
På vei inn mot skardet mellom Biellegaisa og Durmålstinden
Det lille vatnet før nordryggen til Biellgaisa sin vestre topp
Biellogaisa
Ryoedalsvatnet
Trollelvskaret med Fugltinden bak i midten
Ned Rypedalen og den «uendelige» anmarsjen
Rieppetinden fra fortoppen til Biellogaisa
Vesteggen til Biellogaisa
Skiene er parkert
Den første turen ut i sørsiden under den hammeren her
Den imponerende østsiden av Rieppetinden med Jekkivatnet (620 moh)
Måtte en ny tur i sørsiden etter «hakket» i eggen
Arja på toppen av Biellogaisa
Jiehkkevarri bak til høyre
Retur med PIggtinden til venstre
Fotspor i sørsiden. Kan fort være våre spor
Nede ved skiparkeringen
Nedkjøringen mot Rieppetinden
Arja som en liten prikk på breen
Tilbake mot Biellogaisa
Ferdig med det «bratte» partiet opp breen
Like før toppen
Piggtinden
Store Lakselvtinden til høyre
VI kjørte ned til høyre mot breen
Arja på sløsj ned mot neste bre
Arja foran en navnløs topp 1258 moh som er på listen over Lyngentoppene (var 1257 helt til noen kartoppdateringer som gjør meg sprø)
Ned mot brekanten til høyre
Den fine nedkjøringen mot breen
Rievssatjavri og den lange Rypedalen fra brekanten
Brekanten som er det bratteste partiet på turen om man bare skal til Rieppetinden