Gaskajiehkicohkka 1387 moh

Gaskajiehkicohkka eller Mellombrefjellet er et ukjent Lyngenfjell med en solid anmarsj da man etter 6,5 kilometer er på 140 moh. Resten av turen går over vestbreen og etter en bratt snørenne. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Gaskajiehkicohkka.

Startstedet Furuflaten ligger ca 16 kilometer fra Lyngseidet eventuelt 26 kilometer fra Oteren. Vi kjørte opp til et boligområde på nordsiden av elva. Der fant vi parkering i forbindelse med lysløypa. Jeg har også besøkt Daltinden, en dobbel av sære Balggesvarritopper og en enkel Balggesvarritopp mens samme startsted.

Fra start fulgte vi lysløypa på nordsiden av Lyngsdalselva i veldig slakt terreng i 6,5 kilometer. Stykket opp til Varas som er den vanlige ruten til Daltinden (ca 5 kilometer) er sterkt trafikkert om vinteren, så her skal det godt gjøre at du ikke har gode spor å gå etter. Vi krysset elva like før Varas og fortsatte på sørsiden av Lyngsdalselva videre opp mot Dalbotn. I Dalbotn hadde våren tatt godt tak, så det var ikke så lett å finne et egnet sted for å krysse elva igjen, men vi fant noen få snøbroer i Dalbotn vi kunne bruke til å krysse elva igjen og gå videre opp mot Jiehkkeskohppi.

Opp mot Jiehkkeskohppi er det endelig på tide å ta i bruk hælløfterne, i starten er det slak stigning før det blir skikkelig bratt når man skal opp på Vestbreen. Vi så et felt til venstre på bretunga der det så slakest ut. Den siste biten opp mot breen var ca 40 grader på hard snø. Oppe på breen hadde vi en liten kilometers travers inn mot renna vi skulle følge opp mot eggen.

Renna som i snitt var 45 grader+ tok oss de i overkant av 350 høydemeterne til eggen. Nede var snøen sånn at det ikke ble vurdert å ta med skiene, men litt lengre opp i renna hadde det vært mulig å kjøre ski. I toppen av renna var det en liten skavel som gjorde at renna så fryktelig bratt ut på slutten. Vel oppe på eggen gjenstod det ca 50 meter lett tinderangling som før vi sto på toppen av Gaskajiehkkicohkka.

Fra toppen var det fantastisk utsikt mot fylkets 2 høyeste topper, Jiehkkevarri og Kveita samt naboen Bredalsfjellet som er en av Lynsalpenes fineste skiturer.  Returen fulgte stortsett samme rute som på turen opp. Totalt er turen på litt over 20 kilometer og vi brukte litt over 6 timer.

Gaskajiehkicohkka fra Lyngsdalen
Rute
Fra Rundfjellet, her vises renna godt
Fra Gaskacohkka
I starten av Lyngsdalen
Rundfjellet i midten
Gaskajiehkicohkka foran Eivind og Martin
I Dalbotn
Dalbotn foran oss
Dagens turmål midt i bildet
Daltinden
I Jiehkkeskohppi
Vi gikk opp på breen i det største snøfeltet mellom bergene
Martin på tur inn mot det bratte partiet
.
Hullet etter Martin som tråkket gjennom snøen inn mot berget
Ned mot Dalbotn og Lyngsdalen
På tur opp det bratteste partiet mot Vestbreen
Ca 40 grader bratt snøbakke for å komme seg opp på breen
Ned mot Jiehkkeskohooi
Travers under Gaskajiehkkicohkka mot renna
Renna som førte oss fra Vestbreen og opp til ca 1350 moh
Satt igjen skiene på berget der renna starter
Skidepotet
I starten av 350 moh renne
Eivind i starten av renna
Oppover
Skyggen av toppen nede på Vestbreen
halvveis i renna
Martin og Eivind i renna
Like før eggen
Ned den lange renna
Kveita 1751 moh fra eggen
Jiehkkevarre. Rennafra toppen er kjørt på ski! Isbreen heter Midtbreen
Eggen
Spennende greier i snøen

 

.
På eggen
Den andre «toppen» på Gaskajiehkkicohkka
Eivind fotograferer toppen
.
Siste humpen på eggen før toppen
Toppen
Martin med Vestbreen under seg
Ned Lyngsdalen, Daltinden til høyre
Martin på tur mot toppen
.
Martin på toppen
Eggen
Cola <3
Kveita
Balkongen som er en populær lunsjplass på en Jiehkkevarritravers
Kongen av Troms
Unge Norheim ser på Jiehkkevarri
Retur
Ned renna
.
Nede i Lyngsdalen
Gaskajiehkicohkka og en åpen Lyngsdalselv