Kvalvikdalstinden 1296 moh

Kvalvikdalstinden er en fin skitopp som krever litt lett klatring etter en luftig egg om du vil på det høyeste punktet. Kvalvikdalstinden har ca 7 kilometer slak anmarsj før man starter på en skibakke på nesten 700 høydemeter i relativt bratt terreng. Kvalvikdalstinden er langt ifra Lyngens mest besøkte topp. Her er turbeskrivelsen fra Kvalvikdalstinden.

 

Startstedet ved en stall ved Øvergård i Lyngen ligger ca 1 time og 30 minutters kjøretur fra Tromsø om du tar Ullsfjordferga. Det er trimpostkasse ved Kvalvikhytta, så det er godt med parkeringsplasser her.

 

Fra startstedet følger man skogsvei en liten kilometer før man fortsetter etter god sti opp til Kvalvikhytta der du kan skrive deg inn i Trimpostkassen og gjøre nødvendige toalettbesøk før man går videre opp mot Kvalvikdalstinden. Etter hytta fulgte vi en sti ganske nærme elva, men på returen viste det seg at det ville vært mye enklere å fulgt en sti som gikk litt høyere. På turen langs elva fikk vi riktignok en mulighet til å studere den fine Dalfossen som kompensasjon for det litt dårlige rutevalget.

 

Etterhvert forsvant stien , samtidig åpnet dalen seg så det gikk greit å gå inn i retning av Rødbergskardet. Det var litt problematisk å finne et sted å krysse elva fra Kvalvikvatnet under vårflommen, men etterhvert fant vi ei snøbro som så såpass solid ut at vi torte å krysse den over den strie elva. Etter å ha krysset elva fortsatte vi i retning av breen som ligger mellom Kvalvikdalstinden og Kvalvikdalsfjellet. Det var en bratt bakke på i underkant av 200 moh før det flatet litt ut videre oppover. Mens vi gikk på breen var det stortsett under 30 grader hele tiden.

 

Lengre opp på breen gikk vi på venstresiden av en liten bergsknaus før vi siktet oss inn på den litt brattere renna som førte oss opp mot eggen til toppen. Renna var turens bratteste parti, og det var nok i overkant av 40 grader på slutten før vi kom oss opp på eggen. I starten så eggen særdeles luftig ut, men når vi startet å klatre viste det seg at det ikke var så ille likevel. Vi lagde en standplass like før den bratte starten av eggen. Det var to små opptak på eggen i løpet av taulengden før det ble såpass greit å gå at vi la ifra oss tauet og fortsatte den siste biten usikret.

 

På toppen var det en liten varde og top notch utsikt mot mange av Lyngenklassikerne.

 

Totalt brukte vi ca 7 timer på turen. Vi hadde med oss tau, litt sikringsmidler, stegjern og isøks på denne turen.

 

Lite spøsmålstegn til kartverket sin måling og høydekotene på denne toppen, vi var definitivt på en topp som var høyere en den som er merket som 1296 på kartet, og denne toppen var i den andre retningen av den som vi spaserte opp på som var punkt 1296

 

 

 

Kvalvikdalstinden fra Kvalvikdalen
Rute. Kartet av det høyeste punktet MÅ være feil….
Kvalvikdalstinden og Kvalvikdalsfjellet i vinter
Skogsveien fra starten
Kvalvikhytta som har en trimpostkasse og toalettfasiliteter
Kvalvidalstinden fra Kvalvikdalen
Dalfossen
Kvalvikdalstinden
Det begynte å bli litt vinter når vi nærmet oss toppen
Bredalsfjellet 1538 moh
Eivind på en av få gjennlevende snøbruer
Vi gikk opp mellom Kvalvikdalsfjellet og Kvalvikdalstinden
En bratt bakke opp mot breen før det ble litt slakere
Eivind ser opp mot skardet mellom Kvalvikdalsfjellet og Kvalvikdalstinden
Vi gikk til venstre for bergknausene som stakk opp gjennom breen
Festiningen, Urdkjerringa og Istinden
Sola like over det høyeste punktet på Kvalvikdalstinden
Vi gikk opp renna til venstre
Toppen av Kvalvikdalstinden
Eivind i den bratte renna mot eggen
Kvalvikdalstinden fra front
Mot toppen fra skardet
Eivind på tur opp eggen
Eivind oppe på eggen
Litt balansering på eggen
Eivind noen meter under toppen
Eivind på toppen Kvalvikdalstinden
Cola <3
Bredalsfjellet
Rypedalsvatnet foran Bredalsfjellet og Kveita
Kent Hugo studerer Forholttinden og Store Fornestinden
På tur ned eggen
Ned mot sørvest
Den relativt luftige oppen andre siden av skardet fra renna
Kvalvikdalsfjellet
De ca 7 kilometerne ned Kvalvikdalen