Klemmartindan / Måskos 1047 moh

Klemmartinden eller Måskos er den minst besøkte tusenmeterstoppen på Malangshalvøya. Jeg kombinerte Klemmartinden med naboen Stortinden. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ca ved Bakkeby i Malangen. Jeg parkerte ved Elvestua som ligger like vest for Perfinnelva. Fra Sand er distansen rundt 4,5 kilometer. Dette er samme startsted som da jeg var på Stortinden og Fiskefjellet i vinter.

Jeg løp 150 meter sørover fra Elvestua og fulgte vannverksveien opp til Perfinnelva, som jeg krysset like under brønnen. Her havnet jeg i et kort kratt, før jeg fant sauesti som tok meg gjennom skogen.

Den samme ruten funket dog bedre om vinteren, da myrene over Iliåsen var relativt våt etter en måned med sammenhegende regn. Etter en liten kilometer med myr tørket terrenget noe opp og jeg fortsatte i retning av elva som kommer ned mellom Grønfjellet og Stortinden.

Jeg gikk opp på østsiden av elva på en sauesti med en del innslag av kratt, før jeg kom meg gjennom skogen for andre gang i dag. Deretter fikk jeg en liten kilometer på sti i åpent terreng inn mot Oterelvholla. Etter hvert siktet jeg meg inn på ryggen mellom Stortinden og Klemmartinden. Her er det rundt hundre bratte høydemeter, før jeg nådde en bred hylle som jeg fulgte til ryggen på rundt 700 moh.

Jeg holdt ryggen rundt hundre høydemeter før jeg tok sikte på toppen.  Jeg traversete i sørsiden for å spare noen høydemeter i forhold til ruten etter ryggen. På toppen er det en stor varde og fin utsikt mot Vassbruna og Målselvutløpet. Det høyeste punktet ligger 150 meter lengre nord og derfra ser man den stygge vindmølleparken på Kvaløya.

Fra toppen fulgte jeg østryggen med sporadisk reintråkk mot Stortinden. Det er veldig greit, bortsett fra et kort parti med litt stor ur like etter at ryggen dreier sørover. Fra skardet på ca 650 moh fulgte jeg ryggen til toppen av Stortinden. Etappen mellom toppene er rundt tre kilometer.

Fra toppen gikk jeg ned i vest med retning av oppruten langs Oterelva. I et forsøk på å finne en bedre rute uten myrpartiene fulgte jeg Oterelva videre, og fant en slags sti som fulgte sørsiden av elva ganske tidlig. Jeg fulgte den og etter hvert kom jeg inn på en firehjulingvei. Selv om denne ruten var betydelig tørrere, havnet jeg også her inn på et kort myrparti.

Turen ble avsluttet med en drøy kilometer asfaltjogg og ruten på returen var nok den beste og er tegnet inn på kartet. Anbefalt startsted for turen er Sletta.

Turdata

Dato: 12 September 2021
Distanse: 17,52 kilometer
Høydemeter: 1352
Tidsforbruk: 3:58
Gps.plott fra gps3d.no

Klemmartinden fra Stortinden
Ruteforslag
Vannverksveien
Her har jeg funnet en sti etter krysningen av vannverkselva
Klemmartinden til venstre og Stortinden til høyre fra myra
Klemmartinden.
Stortinden
Vassbruntinden
Oterelva
Fiskefjellet
Ny skog opp mot Oterelvholla
Gikk opp på ryggen i gressbakkene i midten
Ned mot start
Jeg fulgte gresshylla til ryggen
Stortinden
Breidfjellet
På ryggen
Her traverserte jeg mot snøfeltet
Kistefjellet og Målselvutløpet
Litt snø den siste biten til topps
Sesongens første snømann
Mot Senja
Vindmølleparken på Kvaløya
Blåruttinden til høyre og Trollholtindan fra det høyeste punktet
Ryggen mot Stortinden
Bentsjordtinden

En reinflokk i vestsiden

Stien jeg fant og løp ned

Kommentarer

Ett kommentar til “Klemmartindan / Måskos 1047 moh”

  1. Kugo avatar
    Kugo

    Ny turbeskrivelse til Klemmartinden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *