Stortinden 808 moh

Stortinden ligger ved Klemmartindan på Malangshalvøya og byr på fin utsikt over Senja. Vi kombinerte Stortinden med Fiskefjellet. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ca ved Bakkeby i Malangen.  Vi parkerte ved Elvestua som ligger like vest for Perfinnelva. Fra Sand er distansen rundt 4,5 kilometer.

Fra start fulgte vi veien rundt 150 meter i retning Sand. Her starter skogsveien opp til vannverket på rundt 150 moh. Vi krysset elva like før vannverket og fikk 20 bratte høydemeter i tett kratt, før det åpnet seg litt videre opp mot myrene i Bakkebyskaret.

Vi siktet oss inn på sørryggen til Stortinden i slakt terreng. Etter drøye 3,5 kilometer og 300 høydemeter nådde vi ryggen og stigningen startet endelig. Det er jevn stigning opp til 700 moh og vi valgte en travers i vestsiden for å følge nordøstryggen til toppen. Alternativet var direkterute til toppen på det som så ut som særdeles hardt underlag . Vi kom inn på ryggen på drøye 700 moh.

Det var et par harde partier på ryggen og mulig stegjern kan være greit å ha med på lignende forhold. Ryggen er bred og uten vanskelige partier utover der det var klink is.

Toppen byr på veldig fin utsikt mot bl,a Senja og Vassbruna. En lei skavel på nordøstsiden av ryggen gjorde at vi ikke fikk sett så mye i den retningen.

Vi kjørte ned noen hundre høyermeter etter oppsporene våre, før vi siktet oss inn på elva i Bakkebyskaret. Vi måtte ned til rundt 240 moh før stigningen opp mot Fiskefjellet startet med en relativt bratt bakke opp mot 500 moh, her slaker det ut og er jevn stigning til toppen. Distansen fra vi tok på skifellene igjen er rundt 3,5 kilometer.

På toppen er det en stor varde og fin utsikt i alle retningene. Jeg har også vært på Fiskefjellet på sommeren i kombinasjon med Mortenhalsskolten.

Vi kjørte ned i retning av punkt 633 og  fortsatte 7-800 meter videre i retning av Mortenhalsskolten, før vi kjørte ned mot Bakkebyskaret i nærheten av den vestligste bekken ved ryggformasjonen i fjellet.

Etter nedkjøringen tok vi på fellene og gikk en drøy kilometer med fellene før vi kjørte ned i nærheten av oppruten.

Turdata

Dato: 17 April 2021
Distanse: 20,o0 km (5,8 kilometer til Stortinden)
Høydemeter: 1476 (drøye 800 til Stortinden)
Tidsforbruk: 4:14 (1:45 til Stortinden)
GPS-plott fra gps3d.no

Stortinden
Ruteforslag
Anleggsveien
Her krysset vi elva
Dagens turmål
Vassbruna
I traversen mot nordøstryggen
Klemmartinden
Ryggen
Mot Rossfjorden og Kistefjellet
Stortinden like etter vi startet stigningen til Fiskefjellet
Stortinden
Mortenhalsskolten
En kilometer fra toppen
Slettinden, Kvanntinden og Kvannfjellet
Stortinden
Breidtinden som er høyest på Senja
Bakken ned mot Bakkebyskaret